Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 191 (102 - нова серија)

Година XXX октобар/листопад 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Алија Бијавица
Славним партизанским стазама

Овогодишње обиљежавање 64-годишњице прве партизанске побједе у Коњицу одржано је у свечаној атмосфери уз присуство великог броја учесника НОАР-а и антифашиста из Мостара, Јабланице, Коњица, Тузле, Сарајева, Храснице, Хаџића и других мјеста.

Сваке године општинска организација СУБНОАР-а Коњиц окупља борачке организације на обиљежавање прве партизанске побједе над фашистима и погибије првог партизана, том приликом, Мостарца Шаћира Палате.

Овогодишње окупљање бораца антифашиста превазишло је све досадашње. Из Мостара је увијек полазило од педесет до сто учесника прославе на историјска мјеста на Борачком језеру. Атмосфера пред полазак била је изузетна. Лијепо вријеме, у суботу, 17. септембра о.г. погодовало је расположењу учесника похода на историјска мјеста на Борачком језеру.

Кренуло се у 8. сати. Прозивку учесника извршио је Ибро Мердан, члан Предсједништва, а онда неуморна Кимета поведе пјесму.

Мелодија и ријечи „Билећанке“ стегнуше срца, одражавали су вријеме неповратно, тешко, пуно неизвјесности… Занос не престаје. Пјева се, све гласније, раздраганије, а сложише се лијепи, топли гласови, поготово кад дође спонтано до пјесме младости о заклетви Титу: „Године мука су прошле, друже Тито, ми ти се кунемо…“ Онда мала пауза, па шале, смијех испуни простор аутобуса. Дођосмо до одредишта у Коњицу, тако рећи, као да смо тек пошли.

Пред Домом пензионера у Коњицу дочека нас прелијепа слика – осам аутобуса, препуних слављеника. Сусрети с Јабланичанима, Коњичанима, Сарајлијама, Храсничанима и Тузлацима… Срдачни стисци руку, загрљаји, упознавања, присјећања на заједничке ратничке дане. Меду присутнима су и чланови Главног одбора СУБНОАР-а БиХ Јуре Галић и Нађа Тасо.

Са скупа бораца антифашиста (снимио: Екрем Ибруљ)

Са скупа бораца антифашиста (снимио: Екрем Ибруљ)

Прво одредиште Врапче, мало узвишење са спомеником и заробљеним непријатељским топом, нијемо чувају незаборавне, а славне дане борбе против фашизма. Неуморни предсједник СУБНОАР-а Коњица Муриз Аликадић евоцира успомене на прву побједу партизана. Затим колона креће ка Борцима. Прво на Партизанско гробље, очишћено и одржавано током цијеле године. Вијенци су положени. Колона наставља до споменика првом погинулом партизану Мостарцу Шаћиру Палати. На споменику је уприличена мала свечаност. Одјекује химна Босне и Херцеговине… Делегације полажу цвијеће. Ту је и цвијеће младих из „Друштва Јосип Броз Тито“ из Храснице. Младићи на главама имају титовку с петокраком… Блицеви из фото-апарата сијевају, ваља понијети успомену с овог дивног догађаја.

Муриз поздравља присутне делегације поименично, њих осам. Скупу се обраћа и у коњичком крају једини преживјели партизан, носилац „Партизанске споменице 1941.“ Влатко Лазаревић. Присутне је поздравила и гђа. Живана Хаџизукић, предсједница Општинског вијећа Коњиц чије су топле ријечи и жеље изражене борцима попраћене снажним аплаузом. Скупу се обратио и потписник ових редова, истакавши, поред осталог, и ово:

„Изједначавање квислинга четника, слугу фашистичких окупатора, и иних с антифашистима – партизанима не доприноси миру и стабилизацији на нашим и уопште балканским просторима. То је, у ствари, својеврстан злочин, ругање борцима против фашизма и његовим жртвама. Инфамно је за западну цивилизацију и њихову самохваљену демократију.

Питања за нас има много. Једно од првих је: како даље? То подразумијева коме дати власт? Свијет нам даје могућност да изаберемо, а уједно будно мотри да то буду подобни њиховој мјери. Ниједну школу до сада нисмо добро проучили ни усвојили, бар, према досадашњем искуству, јер националисти марширају од Дејтона до данас. Докле?

Све дотле док свијетом у посткомунистичком периоду влада конфузија и увјерење да у фашизму малих земаља не виде за себе опасност и његову могућност да изазове Трећи свјетски рат.“

Јуре Галић и Ахмет Чокљат

Јуре Галић и Ахмет Чокљат

Предсједник Главног одбора СУБНОАР-а БиХ Јуре Галић је у својој поздравној ријечи дао нагласак на младе људе који једино могу покренути друштво напријед, истакавши да Савез бораца се трансформише у жељи да антифашизам, слобода и људско достојанство буду идеје које ће окупљати младе људе у јединственој нам држави Босни и Херцеговини, равноправној заједници свих народа који у њој живе.

Манифестацију је посебно увеличао својим наступом књижевник и новинар Алија Кебо, рецитујући своје пјесме. Његов наступ су присутни поздравили френетичним аплаузом, очигледно емотивно мотивисани његовим родољубивим пјесмама, везаним за јединствену Босну и Херцеговину и наш Мостар, што је било и видљиво и на лицима старих бораца орошеним понеком сузом.

Послије свечаног дијела настављено је дружење и заједнички ручак с незаобилазним грахом.

Сјетан је био овај растанак… Рекосмо до новог сусрета… Ко зна? Увјерени смо млади ће наставити!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска