Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 191 (102 - нова серија)

Година XXX октобар/листопад 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Пилула за умирење

Ово Слово нема унапријед припремљен концепт или скицу која би одредила његов садржај. Према томе, поштовани господине и друже читаоче – концепт ће вам бити јасан (ако ће!) тек када прочитате посљедњу реченицу.

Како одредити садржај кад је све уоколо – црно.

Али, и црно има своје нијансе.

Не дај да ти песимизам и меланхолија помраче разум. Чини што можеш – да Мостар не постане град изгубљених душа у земљи из које је прогнана љубав.

Нека те храни нада, притајена снага која је запретана у сваком човјеку. Овај се мостописац с надом побратио и посестрио. С надом за данас и сутра. Да види сјај и бљесак на вашем лицу, макар они били унутра, у човјеку.

Погледај и ти мјесечину над градом, послушај славује над Царинским мостом и Бунуром чији пој дође као пилула за умирење.

Подигни главу и гледај право. Не обазири се на душмане овог града и ове земље који се кезе хистерично и халапљиво. Пружају своје крволочне канџе према свему што је наше, бошњачко, босанскохерцеговачко. Зар им није било доста наше крви и зноја, наших несаница.

Процес остварења жеља је дуг, преспор – али – што дужи, то је јачи.

Љубиша Богосављевић: Ружица, уље на платну, 80x60 цм

Љубиша Богосављевић: Ружица, уље на платну, 80x60 цм
(са изложбе Сребреник отворени град умјетности)

Ову, некад благодетну земљу обавија плашт лицемјерја и мржње. Мржња је авет чија чељуст гута све пред собом. Постоји бол од удараца, али и бол од ријечи. Свака болест боли. Највише болест од мржње. Запали смо у ропство нехуманости. У многим медијима траје пропаганда кретенизма. Одсвуда навире питање: да ли постојимо, да бисмо живјели, или живимо да бисмо се мрзили, уништавали. Доброту заслужују добри, а злоћу – зли.

Не бојте се пресуде. Све ће нас Милосник сврстати тамо гдје нам је мјесто. Успјех у животу човјек – био сиромах или богаташ – може постићи, тек, када у миру легне у своју постељу и себи каже: никог не мрзим, ником нисам дужан, радујем се својој, макар скромној срећи, своме рахатлуку; у коферу својих емоција, опет сам пронашао свој град, и заволио га; тако сам олакшао своје дане и своју савјест.

Овом су друштву потребни честити људи, атеисти, теисти и, још више вјерници, али прави вјерници, Бошњаци, Хрвати, Срби, Роми, а не они који сију лажне проповиједи. И заговарају стихију безвлашћа. Хаоса и лудила. Снага духа лежи у разумијевању, поштивању другог и другачијег, што ће помоћи да се поврати мир и спокојство, племенитост и достојанство које су тако брижно његовале генерације прије нас.

Докле ћемо мијешати појмове добра и зла. Има их којима срећа значи – чинити другом зло. И обрнуто.

По свом положају, Мостар је град близу Сунца. Не дозволимо да га воле и чувају само сањари. Ваља очистити, и просијати, сјеме љубави. Залити га нашим плаветнилом. Дуго, дуго смо га залијевали нашим сузама. Онда када су нам црни облаци и црни гавранови сакривали звијезде. Када је град крварио и, тако рећи, дисао на шкрге. Украли нам све што је било рођено, мостарско. Украли романтику давно похрањену негдје у миру и тишини мостарских авлија и башћа.

Друга правила игре сада важе.

Ако ти и није до смијеха, смијеши се, барем понекад. Угуши тугу. Друге не занима твоја бол. И данас, многи хоће – да те из загрљаја свјетлости баце у канџе мрака. Не дај се. Хрви се с врагом.

Овај мостописац покушава да пјесмом каже све шта га мучи. Али, не иде, цакани. Све је повјерио овом папиру и својој старој макињи, марке Унис, наранџасте боје. Он мора писати, мостовати и мостарити, па докле дур-дур.

Проблеми и недаће што прате и њег и његов, и ваш часопис, чине га отпорнијим, јачим.

А пјесници! Та самотничка и боемска створења, кроз стихове настоје да изразе своје стање безизлаза. У морално уврнутом и изврнутом свијету и немилосном времену званом 21. вијек, већина њих бива несхваћена, игнорисана, зато што су, можда, паметнији од многих других.

И овај би читач и записивач побјегао из ове, и овакве стварности, али нема куд! Све минуле године, преживљавали су и пјесма и он. Горко. Стална утјеха му је да град постоји, живи, дише и да му је његова пјесма – уточиште. До тог уточишта може само пјесма, не и аутор. Јер, аутор је смртан, пјесма бесмртна.

И ова скица за Слово дође као – пилула за умирење.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска