Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 186 (97 - нова серија)

Година XXX мај/свибањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Ибрахим Кајан
Босанска је краљица била лијепа

Вољела је свој језик, своју домовину и све људе у њој

У Дневном листу прочитали смо 19. ожујка 2005. прилог господина Ивице Глибушића Лажна и уврједљива прича о краљици Катарини Косачи. Текстом се реагира на рецензију драме Катарина Косача – посљедња вечера, тисканој још у коловозу 2003. године у тешањском Центру за културу и информирање, коју је написао познати босански пјесник и критичар Атиф Кујунџић. Мада је читатељима Дневног листа додуше остало непознато како је насловљен и када је објелодањен Атифов текст у мостарског часопису Мост (а за успоредбу с ритмом тискања дневних новина, изашао је заиста врло давно, у јесен лањске године!), није пресудно за разумијевање проблема који господин Глибушић жели освијетлити и утемељити. Своје виђење драмског текста а супротива Атифову, темељио је дакле искључиво на рецензији – па из тог разабирем да се ја, као аутор драме, нисам ни позван умијешати у можебитну расправу коју отвара вриједни Глибушић. Ја сам написао драму, а не повијесно дјело. А књижевне чињенице започињу тамо гдје завршавају хисторијске. Знам да то господин Глибушић зна, али ипак ме преко удараца по Атифовим леђима позива и укључује у неку своју забринутост за приказ лика босанске краљице Катарине Косача, о којој он зна све, а ми – белчим – ништа! Због тога је уперио наднаслов изравно у моје чело: Прекрајање повијести у режији Ибрахима Кајана. Та Глибушићева тврдња очито не трпи приговора! Тако усмјерена, показује изразито неуобичајени смисао за стварање чудног знанственог контекста у којем би се ваљала испитати ’прекројена повијест’ у реченом драмском дјелу, које се изводи већ готово пуне двије године! Које повијести? Глибушић то недвосмислено истиче: босанске, јер њу аутори о којима говори не знају, па је, бар један од њих, прекраја. О тој повијести, „зачудно је“ каже, морали су дати своје мишљење „хрватски хисторичари у БиХ“. Остали су зналци очито давно изумрли.

„Хрватски хисторичари у БиХ“ би требали сецирати моју драму, донијети закључак и забранити њезино извођење. То додуше није нигдје написао уредник Дневног листа, јер то не би било у складу с чак ни с толико развиканим људским правима. Он би, промицатељ слободне мисли које не познају границе, тек забранио уредницима других гласила да ми дају простор за особито „проблематичне“ тезе које разастирем, примјерице, по страницама часописа Мотришта! Бојим се чак и помислити да у Мостару још увијек постоје људи који би спријечавали мишљење другог. Глибушић сигурно не мисли тако, јер кад би тако мислио, онда – поучавају нас јадне људске хисторије – оном Другом не би допустио чак ни живјети.

Адем Каљанац: Богумил, камен

Адем Каљанац: Богумил, камен

’Катарина је лик дубоке моралне снаге…’

А каква је заправо Катарина Косача у мојој драми? Баш онаква какву описује бриљантна глумица Селма Алиспахић која је и оживљује на сцени САРТРА и својом интерпретацијом неријетко получује праве овације публике: „Прича о краљици Катарини је поучна прича за све оне који воле своју домовину, своју Босну и Херцеговину…“

Свиђа ми се и мисао редатеља Градимира Гојера који, појашњавајући новинарима своју визију поставке мога текста, рече: „Катарина Косача је лик дубоке моралне снаге, јак по свом отпору не црквеној догми, него догми као таквој. По томе је Катарина прва еманципирана босанска жена…“

Мислим да су у праву. Они су, и Селма и Гојер, прије него што су их изговорили, студиозно прочитали сваки редак, сваку су ријеч у драми добрано одвагнули – јер како би иначе њихова драма била увјерљива!? И текст господина Глибушића, без обзира што је написао, засигурно би био неуспоредиво увјерљивији да је бар драму прочитао (а не тек рецензију!) или да је био на бар једној од бројних изведби… већ славне драме Катарина Косача. А какву је памти хисторија? Била је лијепа: вољела је свој језик, своју домовину и све људе у њој.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-06-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска