Мост - Индекс
Мост - Претплата
Фикрет Ибричић: Аутопортрет [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 183 (94 - нова серија)

Година XXX фебруар/вељача 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сабахудин Хаџиалић
Срцолика земља у борби за опстанак

Босна (а и Херцеговина) данас – патњи никада краја – да ли?
(Због тога су и „вињете“ пред Вама… због свих нас!)

&

Заиста се питам чему је сврха више и писати? И много умјешнији и виспренији ријечју су то чинили прије мене а и сада (хајде де, који би то књижевник у овој и оваквој земљици Босни а и Херцеговини признао, оп.а.) са жељом да се стање духа, ума и тијела усмјери бољитку ових простора унутар сивила безизлаза који нас окружује.

&

Заиста се питам чему је сврха више и говорити? Јер код нас се говори само када се мора. А народ шути јер кад народ говори револуције се дешавају. Као да чујем одјеке професорових ријечи како одзвањају дамарима мога тијела: „Е, мој мали, која си ти наивчина, па и народи се могу изманипулисатиииииии…“.

&

Заиста се питам чему више и жудити нормалним облицима живљења и рада? Све док чак и моја дјеца не престану говорити како је глупо завршити школе (високе, наравно) јер тата/бабо није био „у право вријеме на правом мјесту“ када су се тајкуни креирали. А сиромашни постају сиромашнијим док се дојучерашњи сиромаси духа данас богате стварајући још већи јаз између двије групације настале бруталном првобитном акумулацијом капитала.

Селма Хафизовић: Избјеглице

Селма Хафизовић: Избјеглице

&

Заиста се питам чему више размишљати и говорити о заједништву у земљи која то више и није? А можда никада и није била? Све док је могуће да бијели папир (а и ми са њиме) можемо трпјети небулозе нововјековних и овостраних антисемита, јахача апокалипсе који нам сада говоре како су Јевреји ономад малтене сами себе у гасне коморе гонили а ни пепела иза себе нису оставили. И најгоре је када нас то све подсјећа на ону страшну причу из рата када је пијацу Маркале у Сарајеву „гранатирала муслиманска а не српска рука“. И најгоре је када антисемити постају појединци – људи из твог народа. Мога народа. Е, јадни мој народе. И ја са тобом. И сада се дечко „пере“ како то није написао већ каже, само цитирао, наводно, наводно… Но, да упитам и друге, јер ипак је овај мој народ још увијек предводник „самопрања“ унутар себе. Шта раде други? Колико су спремни супротставити се небулозама у властитим редовима? Одговор препуштам њима. Њихов је народ.

&

Заиста се питам чему се више борити за образовање достојно човјека у земљи која има највише факултетских диплома по глави становника у Свијету уз апсурд да је огроман, кажем огроман, број неписмених становника на овако малој површини? Јер, не заборавите да је најлакше манипулисати незнању уобличеним народом/народима. Онај ко зна и умије тражи више а онај ко не зна бори се за голи живот. Шта мислите која је већина односно мањина овдје код нас у игри?

&

Заиста се питам чему све ово води`? Ово је отворени есејистички облик промишљања једног књижевника, уз, ако то могу рећи (ово је за душмане – папке, како ми то кажемо, јер у нашој нам драгој домаји све могу опростити али успјех никако), и међународно признатог рејтинга, човјека богатог писаног фонда (што књига, што чланака, што есеја, што…), али човјека који је увијек схватао да иде „мален испод звијезда“ носећи сопствену „грбу“ и идући носом не високо у облацима већ дахом дубоко по земљи само са једном жељом:

Да ова земља и ови људи, народи и грађани покушају схватити (а и он заједно са њима) да је претпоставка индивидуалног добра чинити опће добро.

&

Драги читаоци, колеге књижевници, новинари, политичари наши непресушни, мајке, сестре и дјецо, покушајте једном, само једном у току дана мислити на опће. И радити за опће. И као што рече Хенри Џејмс (: Henry James) „Док не покушате, не знате што не можете учинити.“

А може се много, заиста много. Само да се хоће. А на овим просторима као да је и нада умрла, иако посљедња. Но, не желим вјеровати да је тако нешто могуће у земљи Андрића, Селимовића, Диздара, Сидрана, Шопа, Тановића, Хемона, Кебе, Гојера, Хајдаревића, и иних… А, опет све говори и иде ка супротном. Још шансу имамо. Мало је времена преостало. Веома мало. Заиста… Заиста мало..

Бугојно, Ано Домини 2005.

Претходна · Садржај · Наредна

Сенаид Буљубашић: Предио [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-05-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска