Мост - Индекс
Мост - Претплата
Ђулејман Исић: Портрет супруге, уље на платну [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 179 (90 - нова серија)

Година XXIX октобар/листопад 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сафет О. Хасанбеговић, Мухамед Цицо и Кемал Алићехајић
Велики визионар Емерик Блум

1911 – 1984 – 2004

Ових дана се навршава 20 година од смрти инг. Емерика Блума, дугогодишњег директора Енергоинвеста. Ми, његови ближи сарадници желимо овим написом да освијетлимо лик овог великог привредника. Немогуће је све навести, шта је све урадио, али ипак треба навести шта је са својим идејама и далековидношћу успио остварити да се створи тај БиХ гигант.

Емерик Блум

Емерик Блум

Рјешењем владе Народне Републике Босне и Херцеговине из 1951. године оснива се предузеће „Електропројект“ које ће се бавити пројектовањем хидро- и термоенергетских постројења у земљи, а од 1. јануара 1959. године функционише као предузеће ЕНЕРГОИНВЕСТ. Све хидроелектране су пројектоване у бироима Електропројекта Енергоинвеста: то су три енергетска система на: Неретви, Врбасу и Требишњици (ХЕ Јабланица, Рама, Јајце I и II, Дубровник) а послије и све друге. Треба истаћи изградњу велике куполне бране на Гранчареву од 183 метра, па бетонска брана на Неретви од 85 метара – са свјетским афирмацијама. Тако и термо-биро је пројектовао и изводио радове и надзор над највећим термоелектранама у БиХ. Прва од њих је Какањ са 2 x 32 МW из 1955. године, а затим ТЕ Тузла, Ртањ, па у Индији термоелектране Кандла, Канпур и Калакот, а у Индонезији: ТЕ Макасар, Палембанг и Медан. Биро за делеководе је пројектовао и изградио десетине хиљаде километара далековод од 10 киловолти до највећих од 400 киловолти.

Поред БиХ и бивше Југославије Енергоинвестови далеководи су прошарали неба Либије, Египта, Етиопије, Замбије, Кеније, Судана, Ирака, Ирана, Кувајта, Пакистана, Индонезије и других земаља уз стотине трафостаница свих напона.

Енергоинвест је изградио у бившој Југославији први далековод Јајце-Загреб 220 кВ, а затим са својим партнерима и енергетски прстен од 400 кВ у дужини од 3000 км. Један од највећих високонапонских линија од 500 киловолти, дуг 450 км изграђен је у Америци који пролази кроз три америчке државе (Аризону, Утах и Неваду), с укупном конструкцијом од 17000 тона и вриједности од 5,5 милиона долара.

Кад се има на уму да је инг. Емерик Блум био онај који је кренуо да се изграде капацитети – великих индустријских постројења, а у првом плану алуминијски комбинат у Мостару, као и Творницу глинице у Зворнику.

Предсједник Савезног извршног вијећа Југославије – Џемал Биједић је у Баћевићима код Мостара 11. јануара 1973. године положио камен темељац Творници електролизе капацитета 85000 тона сировог алуминија, а 1975. године пуштена је ова велика творница са годишњом производњом 280000 тона глинице, за коју је потребно обезбиједити 700000 боксита.

Џемал Биједић, предсједник СИВ-а, полаже камен темељац за Алуминијски комбинат у Мостару

Џемал Биједић, предсједник СИВ-а, полаже камен темељац за Алуминијски комбинат у Мостару

Са творницом глинице у Зворнику пољска влада је потписала уговор о куповини 1,2 милиона тона глинице, вриједан 200 милиона долара са испорукама од 1976. до 1985. године.

Ово наводимо јер је Емерик Блум био тај који је успоставио са свјетским фирмама из области алуминија, а посебно пословну сарадњу са француском фирмом „ПЕШИНЕ“ и предсједником компаније госп. Пјер Жувеном.

Поред његових успјешних повезивања са електро-фирмама из Француске, Емерик Блум је и одликован „ЛЕГИЈОМ ВИТЕЗА ЧАСТИ“ Француске 1974. године. Жалосно је да неки појединци данас својатају ове велике Блумове и Енергоинвестове успјехе, а није их нигдје било кад су се та предузећа стварала, посебно алу-комбинат у Мостару.

Његова је заслуга и стварање властитих капацитета у производњи електро и машинске опреме. Тако је изграђена и творница ТАТ на Илиџи, електро творница у Лукавици код Сарајева, творнице у Добоју, Оџаку, Чрнучу (Словенија), Тешњу, Вишеграду, Приштини, Тузли и у другим мјестима БиХ и Југославије.

Из области аутоматике позната је његова брига о стварању неколико узорних творница из ове области.

Да би постао Енергоинвест оно што је био уочи агресивног рата против БиХ, од некадашњих 120 инжињера и техничара из 1952. године, он је школовао, стипендирао и добио стручњаке разних техничких профила. Само у 1968-1969. години Енергоинвест је стипендирао 1200 студената, и то машинских, електро, грађевинских и осталих факултета, тако да се тај број стално повећавао на 1500, а касније на 3000 стипендија. Постоје архивски подаци да је Енергоинвест имао у свом саставу око 6000 инжињера, техничара, економиста, правника и других стручњака уочи агресивног рата 1992. године. Била је стална пракса предузећа још од 1953. године да се користе специјализације наших стручњака у: Русији, САД-у, Њемачкој, Француској, Енглеској и другим земљама.

Још један интересантан подухват Е. Блума да се уведе машинска обрада података са дигиталним рачунаром ГАМИНА 30 и аналогни рачунар ПАЧЕ 231 који је у то вријеме чудо далеке 1964. године, а био је и први у Босни и Херцеговини. Исто тако он је схватио да босанско и југословенско тржиште уско уз повећани пласман енергетске и серијске опреме па је узимао тешке девизне кредите да би отворили 20 представништва сектора извоза, а касније се тај број стално извозних пунктова повећавао, од Мексика, САД-а, арапских земаља, затим блиског и далеког Истока.

Извоз трафо станица, термоелектрана, далековода, па серијске опреме (арматуре, цјевоводи, нисконапонски и високонапонски прекидачи), а као посебно опрема оклопљених трафостаница за СССР, Египат, Ирак и Иран, те атомски сепаратори за СССР који су се показали не само као одличан али и сигуран производ који је произведен и творници термоапарата (ТАТ).

Треба споменути да је пред рат 1991. године Енергоинвест имао импозантну суму извоза од 700 милиона долара. Овом је придонијела Блумова оријентација да се са страним партнерима отварају заједничка творничка постројења као у Мексику, затим Енерго-ГАР у Ирану, творница арматура „ДЕЛТА“ у Египту, заједничка предузећа из области електро и машинске опреме, а посебно се истиче заједничко предузеће ПЕТРОЛИНВЕСТ у Сарајеву са француским партнером „TECHNIP“ основано 1. јануара 1970. године, то је мјешовито југословенско-француско предузеће за пројектовање и изградњу објеката у области нафте и петрохемије.

Е. Блум је у право вријеме осјетио да се мора формирати „Лабораториј за заваривање и дефектоскопију“, основао га 1954. године да би формирао друштво за заваривање у БиХ и школу заваривања. Лабораториј је признат од југословенског „LOYD-a“ регистра бродова, германског „LOYD-a“ и постао редовни члан Међународног института за заваривање у Паризу. Шведска фирма ACEA-ATOM 1970. године је закључила уговор са Енергоинвестовим инситутом за испитивање горивног елемента за нуклеарна постројења – каква је то била референца.

Тешко је набројати све контакте које је успоставио Е. Блум, али навест ћемо само неке. Посјета иранског цара Реза Пахлавиа Енергоинвесту 1966. године у Сарајеву. Тад је Блум одлучио да се отвори представништво Еи у Техерану које је постигло низ извозних послова све до 1992. године. Предсједник владе Пољске Пјотр Јарошевић се састао са Блумом у Сарајеву 1971. године. Енергоинвест успоставља одличне везе са совјетским руководиоцима посјете у Сарајеву и Москви у којима су учествовали у више наврата: премијер Алексеј Косигин, потпредсједник владе СССР-а Архипов. Са предсједником московског „Атоменергоекспорта“ Блум потписује уговор о испоруци опреме за атомске центале у Русији. Успоставља одличне личне везе са Робертом Макнамаром, предсједником Међународне банке за обнову и развој.

Са господином Чарлс-Шо, руководиоцем америчке консултантске фирме Mc-Kensey, Блум успоставља такве послове који помажу Енергоинвесту да дође до нове организације у предузећу, а посебно фундаменталне измјене, а то је резултирало у стратешким пословним тачкама са посебном и пуном одговорношћу руководећих лица за профит који су одговорни и који извештавају Е. Блума. Ова Mc-Kensey-ова организација је радила све од 1970. до 1992. године. Госп. Чарлс Шо је отворено признао да је у свом 30. год. раду научио више од Е. Блума него од многих директора који су руководили свјетским корпорацијама.

Какву је енергију имао Е. Блум говори и то да су он и његови сарадници знали да приме високе пословне и политичке људе из 30 а у неким годинама и по 40 делегација.

Посебно треба истаћи даје он прихватао од својих сарадника и радника све идеје које су биле за развитак Енергоинвеста.

На крају нисмо могли све написати о овоме привредном визионару, али би било пожељно да се то учини ради млађих кадрова и да се у потпуности освијетли лик Е. Блума.

Наш град Сарајево и Република Босна и Херцеговина није се на адекватан начин одужила овом великом човјеку. Добио је једну малу уличицу на Грбавици – Сарајево, а сами радници Еи дали један скроман споменик испред Еи.

Требамо се надати да ће се ипак наћи неко тко ће вредновати оно што је Емерик Блум учинио за град Сарајево и БиХ.

Сарајево, 18.6.2004. г.

Сафет О. Хасанбеговић, дипл. ецц.
Мухамед Цицо, инг. машинства
Кемал Алићехајић, мр. економије

Претходна · Садржај · Наредна

Мухамед Гаш: Портрет III, акрилик – колаж [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-12-12

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска