Мост - Индекс
Мост - Претплата
Мирсад Шишић: На Хутову, уље на платну [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 174 (85 - нова серија)

Година XXIX мај/свибањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Анте Гаврић
Продаја зрака

и воде у Босни и Херцеговини

Живјели смо и прије рата и прије посљедњих демократских, еуропских реформи које се спроводе у БиХ и живимо и данас заједно са њима. Пили смо воде са наших извора, градских и сеоских бунара и базена, и воде су нам наше биле лијепе и питке.

Са реформама комплетног друштва и сустава као и да наше воде из цијеви добише другачији окус, као да се промијенише с реформама те нам посташе горке, неукусне, прљаве и загађене.

Данас ћемо више грађана видјети у трговинама како купују флаширану воду довезену, увезену тко зна од куда и тко зна какве квалитете, него да пију воду из својих извора и базена. Питамо се да ли су наше воде толико загађене, да ли су наши властодршци препустили нашу природу и изворе пропасти да би дозволили појединцима да зарађују и богате се продајући нам флаширану воду.

Вода коју смо често и присиљени куповати због нечистоће и заразе коју у себи носи а коју нам пуштају наши представници власти и наше санитарне и епидемиолошке службе, можда је од истих наших извора само прочишћена и флаширана.

Фуад Арифхоџић: Послије кише

Фуад Арифхоџић: Послије кише

Човјек је наш такав да све прихвата здраво за готово, све што му се нуди он и узима сматрајући да тако треба, да тако је исправно, да тако је демократски и реформски. Нудили су нам, осим наше воде коју сада плаћамо иако она и даље тече кроз наше градске и сеоске водоводе, и друга паковања у затрованој храни у врећицама дилера у ноћним баровима у убојитим направама. Нудили су нам, и ми смо прихваћали са сваком промјеном сустава друге обичаје, политике, морале, државне и друштвене устроје. Све је то ово биће врлетне и тамне БиХ поднијело и опет ће, али своју свијест изгледа никада неће учинити самосталном, неовисном, достојанственом.

Како смо почели продавати своју душу и природу, наша изворишта, наше шуме, на реду је вјеројатно и продаја зрака који удишемо. Можемо за сада прогнозирати да ћемо ускоро изгледати као свемирска бића из филмова, која ће на леђима носити боце са пречишћеним зраком који ће се куповати код истих оних особа које су наш зрак и онечистиле, затровале, наше душе и тијела упрљале. Затамнит ће нама наши душебрижници и зраке сунца и свјетло мјесеца, растјерати ће водене облаке и топле зраке а све да би то исто могли куповати од њих на грам, на кашику, у целофану, у боци; нашу властиту природу и љепоту живота дат ћемо ставити у ланце злотвора.

Претходна · Садржај · Наредна

Габријел Јуркић: Стари мост, уље на картону, 1930. [Повећај] Рудолф Хаупт: Стари мост, акварел [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска