Мост - Индекс
Мост - Претплата
Јосип Ушај: Figurae naturalis, 2002. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 173 (84 - нова серија)

Година XXIX април/травањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Салко М. Пезо, академски сликар
Свјетлост и вид

„Без свјетла нема ни најбљеђе боје!“
К.Г. Милер, М. Рудолф

Јосип УшајПламени цвијет, игре свијетла, чаролија, јутарњи силензио, бисери од свијетла, валери, трептај неки су од назива фотографија Јосипа Ушаја које сам имао прилику видјети. Сами називи нам говоре о каквом се сензибилитету ради. Имати привилегију од бога да видиш што други не виде, да осјетиш што други не осјећа, да оплемениш и кору маслине, фасаду старе куће, невјешто офарбан прозор бојом која је заостала и још се није стврдла, буди у гледаоцу давно затрти сан, нешто похрањено у подсвијести, неке слике потиснуте из стварности.

Шта је стварност? Шта је реализам? Је ли то оно што свакодневно гледамо и преко чега равнодушно прелазимо погледом? Да ли се љепота крије у „стварности“ или је та стварност у нама, а да је нисмо ни свјесни? Јесу ли фотографије Јосипа Ушаја настале случајно ослушкујући стварност око себе, или су настале као потреба да се укаже на љепоту која нас окружује?

Јосип Ушај: Умјетничка фотографија

Јосип Ушај: Умјетничка фотографија

Носећи истанчан нерв у себи за оном скривеном љепотом, за оним што је богом дато да се искаже у виду безначајног, али својим унутрашњим хроматизмом оплемењеног, сада и тај обични мотив излази као једна сасвим нова визуелна реалност.

Реалност која је прошла унутарњи филтер искристализирана кроз „Rhapsody in blue“, „Јутро послије кише“, „Figurae naturalis“, „Палета II“, „Добро јутро море“ и друге давно доживљене у подсвијести похрањене и на нашу срећу забиљежене мотиве препознатљивог рукописа и поднебља из којег долазе. Поља лаванде, макови само су неки од мотива који својим колоритом, а фотографским осјећањем Ушаја буде у нама онај заборављени мирис поља, ону врелину љетњег дана негдје на Хвару, Пагу...

Јосип Ушај: Умјетничка фотографија

Јосип Ушај: Умјетничка фотографија

Црпећи све „сокове“ из природе остајемо затечени метафизичким осјећањем пете димензије кроз мирис цвијећа и врелину дана, или смирај „Слике у сивом“, „Рибар и море“, „Хоризонтале“...

Претходна · Садржај · Наредна

Јосип Ушај: Пламено око, 2003. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-06-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска