Home · Arhiva · Novi broj · Traži/Search · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 144 (55 - nova serija)

Godina XXVI novembar/studeni 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Šemsudin Zlatko Serdarević
MOSTAR NA SVJETSKOJ
FILA IZLOŽBI


Sredinom prošlog mjeseca u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, priređena je Svjetska filatelistička izložba i taj sadržaj proglašen je najznačajnijim kulturnim događajem godine u toj zemlji. Danska je izrazito ravničarska zemlja sa veoma razvijenom poljoprivredom što joj je omogućilo da se svrsta među evropske zemlje sa izuzetno visokim standardom. Uz
Helsingor, Hillerod, Ringsted, Fredersburg, Roskilde i druge veće gradove koji reflektuju urbani milje zemlje, reprezentat je Kopenhagen lociran na istočnom dijelu Danske uz samo more. Prvi stanovnici tek osnovanog naselja lociranog u dubini jednog fjorda nazvali su ga Hafnia. To je bio razlog da organizatori izložbi daju naziv Hafnia 01 podsjećajući javnost a posebno goste na dugu tradiciju postojanja Kopenhagena.

Grad je između ostalog poznat i po velikom broju muzeja od kojih pominjemo samo neke kao što su: B&W museum, Nacionalni muzej nauke i tehnologije, Geološki, Muzičko­historijski, Nacionalni, Poštansko­telegrafski, Teatarski, Zoološki, Danski tehnički muzej, Vikinški, Luizijana muzej moderne umjetnosti... Kao najrespektabilnija kulturna ustanova je Kraljevski teatar, balet i opera. Dansku pamtimo po kraljeviću Hamletu i njegovoj čuvenoj rečenici: - Nešto je trulo u državi Danskoj. Sjećamo je se i po Hansu Kristijanu Andersenu, vjerovatno najpopularnijem dječijem piscu u svijetu.

Kažu da se standard savremenih zemalja može vidjeti i po gradskim biciklističkim stazama kojih ovdje ima na pretek. Biciklisti su poštovani od strane vozača automobila jer i sami vrlo često koriste bicikle posebno u svrhu rekreacije. Stanovnici su većinom protestanti a u Kopenhagenu na svakom koraku možete susresti gotovo sve rase svijeta. Omiljeno mjesto za večernje izlaske je luka za jedrenjake gdje je grad začet pod imenom Hafnia. Turističke ture tim kanalom su obavezna ponuda u turističkim paket aranžmanima, jednako kao i ekskurzije Viking autobusom, Hamlet ture, obilazak Vikinške zemlje, posjeta Malmeu, biciklistički safari, reli ture itd. Fredriksborg zamak neodoljivo privlači sve bjelosvjetske savremene nomade. Sagrađen je početkom XVII vijeka i tipičan je predstavnik onovremenog arhitektonskog stila ove zemlje.

Svjetska filatelistička izložba na kojoj je nastupilo 75 nacionalnih poštanskih administaracija i asocijacija priređena je u veleljepnom zdanju Kongresnog centra nadomak grada. Pokrovitelj je vrlo popularna danska kraljica Margareta druga, jedina monahinja u svijetu koja je dizajnirala dvije poštanske marke. Njena dizajnerska i slikarska kreativnost došla je do izražaja prilikom rada na još nekim izdanjima knjiga, kalendara i drugog štampanog materijala. Na otvaranju su govorili Helge Israelsen, direktor Pošta Danske, Knud Mohr, predsjednik FIP, Erik Vermeij, predsjednik
Hafnia 01 i Kennet Helmer-Jensen, generalni sekretar. Izložba je održana od 16. do 21. oktobra 2001. godine a sudeći po izuzetnom zanimanju trebala je trajati duže vremena. Ovakve uzložbe u pravilu prati bogata ponuda filatelističkih objekata sakupljanja kao i prateći sadržaji što je praktikovano i ovdje. Nadomak prostora u kome je postavljena izložba montirani su štandovi za prodaju. Pored nacionalnih poštanskih administracija štandove zakupljuju i privatna lica što je ovoj izložbi dalo dodatnu vrijednost jer se kupci ne mogu zadovoljiti samo novitetima koje nude pošte. Nažalost, naša zemlja ovaj put nije imala svoj štand što je veliki propust. Pored toga što se preko poštanskih maraka svaka zemlja na poseban način prezentuje u svijetu, nastupi na izložbama imaju ekonomsku opravdanost jer se sklapaju ugovori o otkupu maraka između akreditovanih agenata. Posebno mjesto dato je poznatim kućama koje izdaju kataloge i ostalu filatelističku literaturu bez koje je nemoguće zamisliti bavljenje ovim hobijem. Poznate izdavačke kuće svjetskih kataloga kao što su Iver, Cumštajn i Michel predstavile su se najnovijim tomovima i knjigama saspecijalitetima. Na drugoj strani Bella centra najmlađi su mogli besplatno uzimati koliko žele žigosanih markica sa pisama a sve u cilju da se animiraju i postanu filatelisti, odnosno budući kupci. Nekoliko štandova sa radionicama i prodajom originalnih suvenira eskima i naroda iz nordijskih zemalja razbili su sveopštu unificiranost izložbe čime je organizator učinio dodatni napor u cilju animiranja veće posjete i onih kojima ovaj hobi nije specijalnost.


Promocija u Bella centru
Promocija u Bella centru


Promocija filatelističkog bloka izdatog 30. maja 2001. godine od strane JP PTT saobraćaja BiH, odnosno Sektora B&H marke a koji je posvećen obilježavanju tradicionalnih Visinskih skokova sa Starog mosta u Mostaru i pola vijeka aktivnog skakanja Emira Balića, najuspješnijeg takmičara u disciplini skokova na glavu, upriličena je na prostoru predviđenom za prateće sadržaje. To je jedina naša marka sa živim likom kao motivom i kao takva predstavlja kuriozitet u cjelokupnoj poslijeratnoj djelatnosti. Zvanicama i posjetiocima prikazan je kratki film o Mostaru, Starom mostu i skokovima a potom se obratio Emir Hrenovica, šef  Sektora B&H marke. On je izrazio zahvalnost organizatoru izložbe na susretljivosti prilikom zahtijeva naše poštanske administracije za uvrštavanje promocije u prateće progarme. Njegova ekselencija Nudžeim Rečica, ambasador BiH u Danskoj istakao je važnost ovog događaja za afirmaciju naše zemlje i za propagandu bosanskohercegovačkih izdanja poštanskih maraka, jer one predstavljaju svojevrsne ambasadore svake države jer je na njima zastupljeno sve što je kapitalno važno za svaku državnu zajednicu.

Filatelistički blok je promovisao Emir Hrenovica, rekavši između ostalog da on tematski pripada jednom neobičnom i u svijetu jedinstvenom sportu - skokovima u vodu sa velikih visina.

- Tradicija izdavanja poštanskih maraka u BiH duga je 122 godine. Prve naše marke pojavile su se 1879. godine neposredno po dolasku Austrougarske u naše krajeve. Prve skokove sa Starog mosta u Mostaru registrovao je Evlija Čelebija u svom Putopisu napisavši da su skakači prisutni odmah po izgradnji mosta. Po tome su ovi skokovi najstariji u Evropi a svrstani su u ekstremne sportove. U svijetu su još poznate skakaonice u Meksiku i Akapulku. Mostar je u nekoliko navrata bio domaćin svjetskog takmičenja u figurativnim skokovima pod nazivom Coppa del mondo - Svjetski kup. Premda je Stari most srušen 1993. godine ipak se nastavila tradicija skakanja sa skakaonice postavljene na njegovim ostacima tako da su ove godine održani 435. skokovi, rekao je Hrenovica.

Posjetioci su upoznati sa osnovnim parametrima filatelističkog bloka na kome su prikazani Stari most u desnom i lik Emira Balića u lijevom dijelu. Nominalna vrijednost je 2 KM, tiraž 50 000 komada, autor je Alija Hafizović Haf a štampana je u ofset tehnici u čuvenoj i u svijetu najrespektabilnijoj štampariji Helio Courvoisier u Švajcarskoj. Ovo izdanje prati kovert prvog dana, tzv FDC. Na žigu je legenda: Skokovi sa Starog mosta u Mostaru / 30.05.2001./ Prvi dan.

Pola vijeka aktivnog skakanja je jubilej dostojan svakog poštovanja. Emir Balić (1935.) pronio je slavu Mostaru afirmišući ne samo ovaj atraktivni sport nego i grad Mostar. U bogatoj sportskoj karijeri titulu prvaka osvajao je 13 puta. Prvi je lansirao vlastiti stil čuvenu mostarsku lastu u kojoj je sublimisana visoko estetizirana stilska odrednica kao savršen i elegantan let i upad u vodu. Četiri puta peo se na tron kao drugoplasirani a tri puta kao trećeplasirani tako da je ukupno osvojio 20 medalja. Za izuzetne zasluge u popularisanju sporta, širenju i razvijanju olimpijske ideje Juan Antonio Samaran, dugogodišnji predsjednik MOK, 1987. godine dodjelio mu je specijalno priznanje Zlatne Olimpijske krugove na postolju što do sada nije pošlo za rukom niti jednom mostarskom sportisti. Dobitnik je Plakete grada Mostara, Povelje Evropske plivačke federacije (LEN), Počasne zlatne medalje Evropskog prvenstva u plivanju u Splitu i Univerzijade u Zagrebu. Njegovom zaslugom i saradnjom sa organizatorom FEDEMAR-om, jedna etapa takmičenja Coppa del mondo preselila se u Mostar. Inicijator je realizovane ideje da se skulptura Starog mosta napravljena od kamenog bloka srušenog mosta dostavi Olimpijskom muzeju u Lozani. Zajedno sa poveljom na kojoj su ispisana imena poginulih skakača koji su branili Stari most i grad Mostar ova skulptura danas krasi vitrine najvećeg sportskog muzeja na svijetu u Lozani. Bio je selektor naše reprezentacije i član Koordinacionog tijela za sport Administracije Evropske unije u Mostaru. Trenutno je član Izvršnog komiteta Olimpijskog komiteta BiH i član Predsjedništva kluba skakača u vodu Mostari.

Prema ugovoru sklopljenom između predstavnika JP PTT saobraćaja BIH, Sarajevo i PCU-Agencije za izgradnju Starog mosta sa sjedištem u Mostaru, novac od prodaje jednog dijela tiraža ove marke namijenjen je fondu za izgradnju Starog mosta.


Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Krešimir Ledić: Diptih bez naziva

Home · Arhiva · Novi broj · Traži/Search · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden