Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 142 (53 - nova serija)

Godina XXVI septembar/rujan 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Inicijalna grupa petero građana
PETICIJA
Njegovoj ekselenciji Colinu Mounrou, šefu OHR-a Mostar

Mi, građani Mostara, molimo Vašu ekselenciju, kao i druge predstavnike međunarodnih organizacija (UN, OSCE, SFOR i dr.) sve one, dakle, koji se brinu za realizaciju Wašingtonskog i Dejtonskog ugovora da poduzmete odgovarajuće mjere kako bi se uklonio taj ogromni križ postavljen iznad glava u većini nekatoličkog stanovništva Grada na mostarskom brdu Hum.

Neprimjeran mjestu postavljen taj križ:

1) unosi novi nemir stvarajući zlu krv među stanovnicima našeg Grada. Postavljen na tom mjestu on, uistinu, smeta procesima zaliječenja rana nastalih kao posljedica ratnih zbivanja na ovim prostorima,

2) udaljava Grad od ujedinjenja, tj. ostvarivanja odredaba Wašingtonskog i Dejtonskog ugovora. Na taj način se još više cementira i podebljava jedini preostali ”berlinski zid” u Evropi,

3) ugrožava slobodu savjesti, vjeroispovijest, pa i ateizam, sve, dakle, vrijednosti koje su zagarantovane međunarodnim konvencijama o pravima i slobodama čovjeka.

Umjesto da je u službi svoje plemenitosti historijske misije, širenja dobre volje, ljubavi i tolerancije među ljudima i narodima, pastavljen na tom mjestu križ se (svjetleći i noću) nalazi u potpuno drugoj funkciji. Ne treba zaboraviti da je upravo s tog brda Mostar teško razaran, prvo od strane JNA i paravojnih formacija Srbije i bosanskih Srba a potom od HVO i Vojske Republike Hrvatske.

Naše osjećaje i zabrinutost dijeli i ostalo nekatoličko stanovništvo južnih dijelova Hercegovine. Križevi postavljeni u naseljima gdje su katolici bili u manjini ili ih uopće nije bilo djeluje obeshrabrujuće na proces povratka izbjeglica u mjesta gdje su odvajkada živjeli. U interesu mira, suživota, tolerancije kao i procesa ujedinjnja Grada, taj križ, van sumnje, ne spaja već razdvaja ljude pa se otud mora ukloniti.

Bojimo se da duh iritiranja, nepoštovanja drugih i drukčijih sije ono isto sjeme čije smo gorke plodove žnjali pet proteklih ratnih godina.

Nadamo se, gospodo, da će te u ovoj Peticiji prepoznati dobre namjere i u skladu s Vašom misijom obezbijediti dalji proces stabilizacije i potpunog ujedinjenja Mostara.

Inicijalna grupa petero građana


Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Jusa Nikšić: Kanjon

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo