Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 139 (50 - nova serija)

Godina XXVI juni/lipanj 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Veselin Brnović
LAMENT NAD CRNOM GOROM
Lale Novičin Brković: "Kad će zora",
CDNK, Montenegro, Cetinje, 2000.


Poslije nedavno objavljene Školjke - prve zbirke erotske poezije u crnogorskoj književnosti - koja je izuzetno pozitivno ocijenjena od strane književne kritike i čitalačke publike, Lale Novičin Brković se javlja novom knjigom poezije, isto tako literarno izazovnom, zanimljivom i provokativnom, ali sasvim drugačijeg pjesničkog tkiva, žanra i tematskih krugova. To je knjiga poezije ”Kad će zora” u izdanju CDNK, Montenegro, Cetinje, 2000. god.

I, odmah na početku, se postavlja pitanje o karakteru lirsko - umjetničkog i motivsko - tematskog sadržaja i žanra ove knjige. Je li to zbirka poema, ili, možda, jedinstvena poema, čak epos, mozaik pjesničkih struktura, u suštini jedinstvene sadržine i poruke, vijenac pjesničkih tvorevina sjedinjenih u baklju istorijske sudbine Crne Gore, njenog uzdizaja, posrtanja i padanja, isprepletanih u sudbinski amanet i zavjet, oporuku i opomenu, prijekor i poruku. Ili su to duže lirske pjesme zagrcute od cika i krika, uzavrele od ognja i krvi, ispjevane dušom pjesnika kome je prvo slovo u čelo ucrtano padom na rodni kamen, kao sudbinski ožiljak i amanet koji ga prati cijelog životnog vijeka. Ustvari, ova knjiga je i jedno i drugo. I više od toga. Ona je i lament nad sudbinom Crne Gore i njenim istorijskim kodom koji je potisnut u zaborav, prekriven naslagom zabluda i neprozirnog mraka. Ona je poetska hronika određenih istorijskih i tradicionalnih zbitija, raskršća i stranputica, međaša i krajputaša, ugaonih kamena ugrađenih u temelje i moralne osnove naše ljudske vertikale, određenih istorijskih markera koji zovu dušom predaka i opominju tragikom zbilje, koja je zatamnjenje društvene i istorijske, samim tim i nacionalne svijesti i perspektive, i sve to ispjevano dušom pjesnika, izuzetno snažne i osjetljive pjesničke vokacije i senzibiliteta i znalca magistralnih istorijskih tokova na ovim prostorima.


Vesna Oborina - Crnogorsko primorje
Vesna Oborina - Crnogorsko primorje

Sadržinski, pak, knjiga je određena samim motom na početku svih pjevanja - citatom Iva Andrića iz "Znakova pored puta".

Slijedeći ovaj lat-motiv, knjiga Lala Novičina Brkovića duboko zasijeca u živo tkivo crnogorskog nacionalnog bića i osjećanja, prerastajući na momente u žestoku satiru kojom se bez milosti žigoše ljudska glupost, prevrtljivstvo, egoizam, vlastohlepnost, sitni šićardžijski interes, lijenost duha i mrtvilo uma. S nesmanjenom žestinom Brković žigoše niske, prodane i odnarođene duše, podanički mentalitet i konvertitstvo, sučeljavajući ih sa visoko moralnim vertikalama čojstva i junaštva koje su u naše postojaje i trajanje utemeljene od naših najstarijih predaka.

Po načinu kazivanja, umjetničkoj formi, lirskoj ustreptalosti, unutrašnjem naboju i estetskom dometu radi se o čistoj lirici iskazanoj na fonu nacionalne istoričnosti, istinskog rodoljublja, široke epske građe izdignute do klasične grčke tragedije, kroz koju se kao pjesnikov zavjet i amanet, kao krik i vapaj, provlači refren: "Kad će zora", koji nije samo retoričko pitanje već iskrena pjesnikova poruka da probudi uspavane savjesti, da osvijetli i prosvijetli.

Razapeto epsko platno po kome pjesnik veze svoj lirski mozaik je višeslojno i višedimenzionalno kao istorijska hronika jednog naroda, i vremena, uhvaćena u onim čvorištima, likovima i događajima, koji čine markirne i stamene tačke duhovne vertikale crnogorskog naroda i njegovog moralnog koda kao vječne i stalno prisutne opomene, amaneta i zavjeta za buđenje nacionalne samosvijesti o etičkoj i etničkoj autentičnosti i istorijskom biću. To je lirska poruka ispjevana kao lament nad zatvorenom perspektivom jednog naroda, stvorenog da bude - a nije, koji jeste - a to mu osporovaju, osuđenog da se kroz smrt dokazuje i živi otvorenih pogleda, a mračnih vidika, koje mu drugi zatamnjuju i crnom karabojom presvlače.

"Kad će zora" je poema potresna do srži, kojom je do kosti razgolićena naša vjekovima prigušivna svijest o sebi i svojoj samobitnosti i pored toliko duhovnih, moralnih i istorijsko - kulturnih vertikala, no koje su pritisle sile mraka, tame i otuđenja. To stanje duha pjesnik "definiše", kao:

"Mrak,
mrak -
sve u tamu zavijeno,
zacrnjeno...”

Pitanjem Kad će zora, koje se provlači kroz sve poeme, pjesme i pjevanja završava se dosta rezignantno i sama knjiga u vidu očajnog vapaja koji ne nudi previše nade:

"Duga li je i crna ova noć,
ne mogu više bivstvovati -
hoće li ikad
Crnoj Gori svanuti?"

U svakom slučaju, Lale Novičin Brković je ovom knjigom poezije utisnuo još jedan snažan pečat u biblioteku crnogorskog kamena, jasan i čitljiv, rezak i bolan, sa prepoznatljivom porukom i zavjetom. To je gorka pilula otrežnjenja, a u literarnom pogledu, jedno autentično i vrijedno književno djelo, kojim je obogaćena riznica crnogorske kulturne baštine.

(odlomci)

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Jakup Hadzic - dio clanova Redakcije 'Mosta'

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo