Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 139 (50 - nova serija)

Godina XXVI juni/lipanj 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Zoran Mandlbaum
SIMBOL MIRA I SLOGE
U povodu postavljanja kamena temeljca za
"Jevrejski kulturni centar sa sinagogom u Mostaru"
24.04.2001., na uglu Onešćukove ulice i Bulevara revolucije

Poštovani vjerski dostojanstvenici, gospodo ambasadori, uvaženi članovi Predsjedništva BiH, predstavnici hercegovačko - neretvanskog kantona, gradonačelnici, predstavnici jevrejskih opština iz BiH i Hrvatske, draga djeco naša budućnosti, uvažena gospodo i građani!

Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti i zahvaliti se na prisustvu svečanom činu postavljanja kamena temeljca za buduću sinagogu i jevrejski kulturni centar u Mostaru.

Za vrijeme austrougarske uprave poznati gradonačelnik Mostara gosp. Mujaga Komadina, ne samo što je dao ogroman doprinos razvoju i evropeizaciji našeg grada, nego je sa jednakom pažnjom brinuo o pripadnicima svih vjerskih konfesija i vjerskim objektima u Mostaru. Želio bih naglasiti da je, udaleko težim uslovima, kada je naš Mostar u proteklom ratu bio izložen fašističkom divljanju i razaranjima, tadašnji gradonačelnik gosp. Safet Oručević pokrenuo inicijativu za obnovu stare katoličke biskupije, pravoslave mitropolije, muftijske rezidencije i jevrejskog kulturnog centra sa sinagogom, čime je pokazao put ka obnovi dijaloga i tolerancije, svih naroda koji su vijekovima u harmoniji i slozi živjeli u Mostaru.

Svecani cin postavljanja kamena temeljca za 'Jevrejski kulturni centar sa sinagogom' u Mostaru
Svečani čin postavljanja kamena temeljca za
"Jevrejski kulturni centar sa sinagogom u Mostaru" 24.04.2001.

Nakon obnove Jevrejskog groblja i podizanja memorijalnog spomenika Jevrejima Mostara žrtvama holokausta, danas postavljamo kamen temeljac za budući jevrejski kulturni centar sa sinagogom. Tako Mostar postaje prvi grad na teritoriji ex Jugoslavije u kome će se nakon holokausta graditi nova sinagoga. U svim našim aktivnostima imali smo značajnu podršku Gradske uprave Mostara. Gradonačelnik Oručević će ostati upisan u analima Mostara kao jedan od graditelja stotine velikih objekata u našem gradu koji je samo prije nekoliko godina podsjećao na Hirošimu. Tako će i čuveni Stari most i jevrejski kulturni centar sa sinagogom biti izgrađen uz pomoć prijatelja iz cijelog svijeta koje je upravo Oručević okupio oko projekta ove plemenite inicijative.

Safet Oručević je kao gradonačelnik uspio u najtežim vremenima u našoj istoriji obnoviti mostove prijateljstva i povjerenja medu sugrađanima Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, Jevrejima i svima koji vole ovaj grad...

I ovaj Jevrejski kulturni centar sa sinagogom koji je samo 150 metara udaljen od Starog mosta jedan je od projekata koji će biti simbol mira, te Mostar, poslije Jerusalema i Sarajeva postaje treći grad u svijetu gdje se u krugu od 150 metara nalaze i sinagoga, džamija, katolička crkva i pravoslavna bogomolja.

Na ovom mjestu smo u kamen terneljac uklesali Božiju poruku: "Jer dom će se moj nazvati dom molitve za sve narode" Isaija 56:7.

Posvećenje ovog kamena temeljca izvršit će Moric Albahari i Aneet Betsalel prigodnim molitvama i Davidovim psalmama 123 i 30.

Upravo ovo mjesto na Bulevaru koje je do nedavno bilo simbol rata i razaranja, simbol podjele među građanima i narodima sada simboliše mir i pomirenje. Želja nam je da se u ovom centru okupljaju svi oni koji vole ovaj grad. U Bosni i Hercegovini prije II svjetskog rata bilo je 36 jevrejskih općina i svaka je općina imala sinagogu i bar jednog rabina. Danas je u BiH šest jevrejskih općina i nemamo ni jednog rabina.

Izgradnjom ovog Jevrejskog kulturnog centra sa sinagogom Jevrejska općina Mostar neće biti 10391. J.O. upisana u Muzeju holokausta u Jerusalemu da više ne postoji.

Na kraju želio bih se zahvaliti novoj Gradskoj upravi Mostara na čelu s gradonačelnikom gosp. Nevenom Tomićem i dogradonačelnikom gosp. Hamdijom Jahićem, kao i svima kaji su nam pomogli: općina Stari grad, J.P. "Komos" Mostar, Arh. biro "Čip" i dr.

Mostar, 24.04.2001.
Predsjednik Jevrejske općine Mostar
MANDELBAUM ZORAN

Sa polaganja vijenaca na Memorijalnom spomeniku zrtvama holokausta i polaganju kamena temeljca za Jevrejski kulturni centar
Prilikom polaganja vijenaca na Memorijalnom spomeniku žrtvama holokausta i polaganju kamena temeljca za Jevrejski kulturni centar skupio se veliki broj građana Mostara, niz uglednih predstavnika religioznog, društvenog, političkog, konzularnog života i najvećeg vrha iz Bosne i Hercegovine. Ovaj Značajni kulturni događaj ispred diplomatskog kora pozdravio je ambasador SR Njemačke u BiH gosp. Hans Jochen Peters.

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Jakup Hadzic - dio clanova Redakcije 'Mosta'

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo