Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 132-133 (43-44 - nova serija)

Godina XXVI novembar-decembar/studeni-prosinac 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Ivo Mijo Andrić
PRIČE O VJERNIM PRIJATELJIMA
Atif Kujundžić: "Priče o dječacima i psima",
"Monos", Gračanica, 2000. godina

Na ovom svijetu kome smo darovani ljubavlju naših roditelja i voljom Svevišnjeg duha, postoje mnogi mali svjetovi i svjetići koji žive i funkcioniraju po svojim zakonitostima. Postoje tako svijet ljudi, svijet bilja, životinjski svijet itd. i t.sl. A unutar njih opet mali vedri svjetovi i svjetići kao što su, recimo, svijet mačaka, svijet miševa, svijet pasa, svijet šuma, svijet voćnjaka, pčelinji svijet, dječiji svijet...

E, o tim malim svjetovima koji su zapravo svjetovi najmlađih, već desetak i više godina piše pjesme i priče poznati bosanskohercego- vački književnik Atif Kujundžić. Iz njegovih misli i pera nedavno su ovaj veliki svijet ugledale dvije knjige za najmlađe čitatelje. Prva s naslovom ”Pjesme o pticama” i druga tek objavljena s naslovom ”Priče o dječacima i psima”.

I dok je u prvoj pjesničkoj knjizi Kujundžić pisao o živopisnom ptičijem svijetu, u drugoj knjizi on priča o dječacima i psima. Priča istinite događaje i doživljaje s namjerom da nam kroz svijet dječaka približi svijet njihovih ljubimaca - svijet kućnih pasa.

Svijet pasa zapravo je središnja Kujundžićeva tema, a svjet dječaka nužan je pridodatak tradicionalnom leksičkom i zbiljnom izrazu ili sintagmi ”dječak i pas”.

Titomir Balic - Pejsaz
Titomir Balić - Pejsaž

Glavna ličnost Kujundžićeve pripovijesti je kućni ljubimac njegove obitelji - mali pasić pekinezer Benni čiji je romansirani životopis pisac prepričao izdvajajući najznačajnije događaje i dogodovštine iz kratkog Bennijevog života. Benni je mali psić koji je u stan Kujundžićevih došao kao rođendanski dar sina Željka. Prvi mu je dan u obliku psa Campija za rata u Bosni završio među lovcima jer u gradu nije bilo hrane za prehranu ljudi a nekmoli pasa. Zato je drugi dar odabran mali pasić, kako ga pisac od milja zove, jer mali pas malo jede i mala je briga. No, zato je velika radost i razbibriga. I baš zbog te činjenice Benni je brzo postao pravim kućnim ljubimcem.

Njegovu pasiju naviku da burno dočekuje i ispraća goste osjetili su mnogi Kujundžićevi prijatelji i susjedi. Osobito su to iskusile njihove čarape i nožni prsti koji su omiljena igračka nestašnog Bennija.

Prateći Bennija od malog psića kroz razdoblje odrastanja i prilagodbe na kućne uvjete življenja, Kujundžić nam otkriva mnoge tajne iz pasijeg života koje su dragocjene ne samo za vlasnike pasa, već i za druge ljude dobre volje koje psi zanimaju kao najbolji i najvjerniji čovjekovi prijatelji. Ovo posebno zbog porazne činjenice da zbog krize prijateljstva među ljudima naglo raste broj pasa u ljudskim domovima. Nije to, dakle, samo pomodarstvo već opora ljudska zbilja proistekla iz potrebe da se imaju vjerni prijatelji pa makar oni bili i psi.

No što je tu je. Atif Kujundžić je u pravo vrijeme shvatio da treba više pisati o životinjskom svijetu, a da ljudski svijet treba prepustiti njima samima. Neka se sami u njemu snalaze i brinu. Neka ga ruše i grade. Neka se ubijaju i rađaju. Neka im je što bi rekla ona narodna ”Bog u pomoći”. Životinje su ona bića koja djeca vole i koja zaokupljaju njihovu maštu i pažnju. Slično je i sa odraslima.

Da bi izbjegao monotonost pripovijedanja i proširio zanimanje za pse, Kujundžić uz Bennija uvodi i neke druge pse koji su imali značajne uloge u njegovoj mladosti i životu drugih ljudi. Tako su tu priče o malom Medi i velikom bosanskom tornjaku Šargi, te o psu koji je pratio dječaka Nedžada po bosanskohercegovačkim ratištima gdje je stradao od agresorske granate. Kroz priče o psima pisac se prisjeća svoga djetinjstva i djetinjstva svoje braće. Prisjeća se oca, majke i mnogih dragih ljudi. O svim likovima iz svojih priča piše s toplinom ljubavlju. Naročito o psima. Drugi se likovi zbog toga ne trebaju vrijeđati. Jer, svatko je jednom imao svoga psa. I svoga gospodara, razumije se.

Pišući o Benniju i njegovoj vrsti Atif Kujundžić je uknjižio literarno djelo koje će posigurno naći svoje čitatelje i koje će, zbog specifične tematike i načina njezina prezentiranja ostati trajnom vrijednošću književnosti za djecu. Iskreno se nadamo ne samo u BiH, već i znatno šire.

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Rizah Stetic - Mrtva priroda s pticom, 1966.

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo