o
Mostujte sa nama
Arhiva
Frida Kahlo - Autoprtret s majmunom

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 128-129 (39-40 - nova serija)

Godina XXVI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2000.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Priređivači
PODSJEĆANJE NA STARU BE-HA

Bosnu i Hercegovinu danas povezujemo prije svega sa ratom i poratnim ranjivim mirom: sa prolijevanjem krvi, sa slikama izbezumljenih izbjeglica i zabrinutih povratnika, s mržnjom i nacionalizmom. U pamćenje su nam se duboko urezale i slike razrušenih sela i gradova ove zemlje, prometnica i mostova, privrednih, radnih i stambenih struktura, istorijskog i kulturnog nasljeđa, razorenih familija i vlastitog identiteta.
Bosna i Hercegovina prije 100 godina u rijeci i slici

Postojala je međutim i druga Bosna i Hercegovina: gotovo pospana i mirna zemlja sa svojim prirodnim ljepotama, geografskim i klimatskim kontrastima, sa nadaleko poznatom mješavinom Zapada i Orijenta; društvo u kojem se isprepliću elementi vizantijsko- pravoslavne, rimo- katoličke i orijentalno- islamske civilizacije, tvrdoglavo ponosna zemlja u kojoj su živjeli pravoslavni i katolički hrišćani (Srbi i Hrvati), muslimani (Bošnjaci), Jevreji, Romi i drugi slavenski i neslavenski narodi.
Manastir u Zitomislicu

Upravo tu i takvu Bosnu i Hercegovinu prikazuju u ovoj knjizi slike i ilustracije koje su nastale krajem prošlog i početkom ovog stoljeća za vrijeme putovanja mnogobrojnih njemačkih i austrougarskih putopisaca kroz nju uzduž i poprijeko. To su snimci učenih ljudi - istoričara, geografa, biologa, ljekara, diplomata, pisaca, slikara, inostranih dopisnika i raznih pustolova. Fascinirani zemljom i ljudima, svojim otkrićima i vlastitim doživljajima, oni su ostavili trajne dokumente o jednoj zemlji i jednom vremenu, koje je daleko iza nas ali koje je duboko pohranjeno u nama samima. Oni svjedoče o jednoj tradiciji i kulturi koju su kasnije mnoge vojske, strane i domaće, i razne ideologije nastojale da prigrabe za sebe, da silom izbrišu istorijsko pamćenje i tragove civilizacija, te da tako ukinu jedan istorijsko-geografski identitet i promijene vlastito biće. Uz ogromnu cijenu koju je stalno plaćala, Bosna i Hercegovina se odupirala svim nasrtajima i bar djelimično sačuvala svoj vjersko-nacionalni i kulturno- istorijski identitet. To znači da je ona više puta prolazila faze obnove, ozdravljenja i samopotvrđivanja, ne gubeći pritom nadu u vlastito, makar i ranjivo i vječito iznova ugroženo, postojanje te u vraćanje svojim korijenima.
U dzamiji

U toj nadi nastala je i ova knjiga. Ona je namijenjena svima onima koji današnju Bosnu i Hercegovinu poznaju iz iskustva ili posredstvom masovnih medija, ali i onima koje sa ovom zemljom (još) ništa ne povezuje. Ona će, nadamo se, pružiti dovoljno materijala za poređenja današnjeg sa prošlim, za izgrađivanje vlastitih sudova, te za razbijanje određenih predrasuda koje su, osobito na Zapadu, vezane za ovo tlo i njegove žitelje.
Iz zapadne Hercegovine

Ona treba da bude i opomena rušiteljima i ideološki zaslijepljenim moćnicima te tzv. narodnim vođama, koji su upravo na ovim prostorima kulturološke razlike često instrumentalizirali i vlastiti narod nacionalizmom zasljepljivali, pothranjujući nasilje i rušilaštvo, mržnju i netoleranciju ne samo prema drugom narodu ili prema drugim narodima nego i prema neistomišljenicima iz vlastitog nacionalnog korpusa.

Iz starog Mostara

Cilj ove knjige je znači višestruk: a) podsjećanje na staru Bosnu i Hercegovinu, onakvu kakva je ona izgledala prije stotinjak godina, b) opomena njenim rušiteljima, c) podgrijavanje nade za pomirenjem zavađenih naroda zemlje i d) izgrađivanje sklonosti za očuvanjem vlastite kulturne baštine. Ideja za nju rođena je nakon uspješne izložbe ilustracija iz starih knjiga o Bosni i Hercegovini autora Mehe Šoše, održanoj u Munchenu u maju 1998. Njen nastanak dugujemo Internacionalnoj zadužbini Wings of Hope (Krila nade), podružnici iz Munchena, koja se pod patronatom Evangelisch- Luthernische Landerskirche in Bayern (Bavarska) odnosno Evangelisch- Luthernischer Dekanatsbezirk Munchen i vođstvom njegova đakona Petera Klentzana zdužno, s nesebičnom ljubavlju prema Bosni i Hercegovini, angažuje u pružanju pomoći njenoj ratom traumatiziranoj djeci i omladini i u obnovi porušene zemlje.

Iz duboke zahvalnosti za to posvećujemo ovo djelo Wings of Hope i omladini Bosne i Hercegovine.

Munchen, maja 1999.

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Niaz Omerovic - Hommage majci Bosnjakinji

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001
HarisTucakovic, Sweden
oo