o

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 127 (38 - nova serija)

Godina XXVI juni-lipanj 2000.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Goran Sarić
MUZEJ PODZEMNOG SVIJETA
Iz zemlje lala i kanala

Jedna od zadnjih sunčanih nedjelja posljednjeg ovomilenijumskog ljeta. Za ovdašnje prilike - nevjerovatno lijep, vedar dan, bez vjetra i tmurnih kumulusa u daljini.

S nešto uobičajene porodične gužve i nervoze krećemo u posjet najvećem holandskom nacionalnom parku, De Hoge Veluwe, u sklopu kojega se nalazi u ovom dijelu Evrope dobro poznati i još bolje posjećeni Kroller-Muller Museum, sa lijepom kolekcijom slika starih majstora, između kojih posebna mjesta zauzimaju slike Pieta Mondriana, Picassa, Van der Lecka, Braquea, Seurata, te, naravno, čudesnog ”luđaka” - Van Goga. No, kako sam prošle zime već posjetio muzej, zaključili smo da s ”prtljagom” od tri mališana ne bi baš bilo razumno ući u tišinu izložbenog prostora. Da se radilo o kakvoj izložbi najnovijih kompjuterskih igrica, cd-roomova ili play-stationa - u redu, dječijoj radosti nikad kraja, ali ”dosadni slikari”...

Zato se odlučujemo da dan provedemo u vožnji bicikla kroz ”divljinu”, pošto u prospektu stoji da Park raspolaže sa 5.000 hektara divljine, kroz koju na sve strane vode asvaltirane, uske biciklističke staze. U tu svrhu je uprava Parka nabavila i oko 1.000 bijellh dvotočkaša, koje možete besplatno posuditi na ulazu.

Dok smo vozili ka odredištu, vidjeli smo puno automobila koji su pozadi ili gore, na karoseriji, na specijalnim nosačima za bicikle, imali natovareno najdraže holandsko prevozno sredstvo. (Holanđani s ponosom ističu da imaju, u odnosu na broj stanovnika, najviše bicikla na svijetu - čak više od Kineza, ali tu tvrdnju nisam do sada mogao provjeriti).

Zato smo se nemalo iznenadili kad nam je, na ulaznoj biletarnici, ljubazni službenlk, izvinjavajući se, rekao: ”Žao mi je, ali ovdje su svi bicikli već iznajmljeni. Pokušajte u unutrašnjosti parka, kod Centra za posjetioce. No, bolje bi bilo da krenete autom. Znate, do tamo ima više od deset kilometara. Čini mi se da bi to ipak bila malo preduga šetnja...” I tako, lagano se vozeći ”divljinom”, svaki čas očekujući da ispred nas iskoči kakav jelen, muflon ili, u najgorem slučaju, divlja svinja, jer ih ovdje, barem prema već spomenutom prospektu, ima u izobilju, pažljivo posmatramo okolinu. Ravnica, tu i tamo poneki brežuljak, puno visoke, sasušene trave, s vremena na vrijeme kakvo drvo neobična oblika... Sve u svemu, barem što se tiče prirode - ništa naročito.
Mersad Berber - Diptych, 1998.

I dok pazim da ne zakačim kojeg od brojnih ficera (holandska riječ za biclkliste) i nehotice se u mislima vraćam kući, na Boračko jezero. Šta bi pametan i vrijedan narod mogao napraviti od tog prelijepog mjesta! Pa, samo bi se od onih čudesnih ”Lazinih borova” na Boračkom polju (mislim, naravno, na slikara Lazara Drljaču koji ih je zauvijek ”zaustavio” na svojim platnima) - samo bi se od njih dala, čini mi se, napraviti velika turistička atrakcija. Da ne spominjem samo Boračko, to gorsko oko u dubokoj doli, pa kanjon Neretve, svu onu raznoliku šumu kojoj ni naša katkad doista divljačka nebriga nije mogla toliko nauditi.

Znam dobro da će se mnogi uvrijediti na onaj dio o ”pametnom i vrijednom narodu”. No, kako je naš nemaran odnos prema prirodi već toliko puta potvrđen i dokazan, pa, ako hoćete, i aktuelnim planom Neznanog Nekog da se na ”leđima” Neretve izgradi nova serija hidrocentrala i time unište neprocjenjive prirodne ljepote - nije mi namjera da se pravdam pred eventualnom uvrijeđenošću ”finih dušica”. Hoću samo, vraćajući se svojoj skici putopisnoj, da dam jednu ovlašnu usporedbu dva svijeta, dva načina razmišljanja. Dok jedni - opet gledam kroz prozor automobila - skoro od ničega prave izletište, atrakciju koju posjećuje i kojoj se, izgleda, divi stotine hiljada turista godišnje, drugi ne uspijevaju ni da očuvaju i zaštite ono što im je tako izdašno darivano. O nekom ”pravljenju para” od turizma - da i ne pričamo.

Elem, kad smo, napokon, došli do Centra za posjetioce, zaista smo brzo pronašli četiri bijela bicikla, od kojih je jedan imao i dodatno sjedalo za bebe, u koje smo smjestili najmlađeg člana ”posade”. Kažem ”pronašli”, jer ovdje se, na za to određenim mjestima, nalaze parkirani bicikli, bez ikakvog obezbjeđenja i kontrole, tako da ih svako uzima kako i kad hoće. Naravmo, poslije upotrebe, posjetilac bicikla vraća na najbliže parkiralište, ustupajući ga na korištenje drugima.

Zaista imamo sreće s vremenom, razmišljam dok dvotočkaš ubrzava niz brežuljak, spuštajući se kroz redove zimzelenog drveća. Smjenjuju se sjenke i osunčani predjeli, u daljini sad već vidim bijele oblake. Srećom, nisu to oni mračni, teški, kišom zabubreli oblaci što, uprkos svojoj veličini, sumanuto jure iznad Niske zemlje. Ovako, iz daleka, više mi liči na prpošna bijela jedra kakvog golemog plovila - čisto, veliko platno koje se ponosno vijori plavetnilom.

No, ni na biciklu, baš kao ni u autu, se u Holandiji nikad ne smijete predugo zablenuti izvan pravca kretanja. Baš kao i vlasnici motornih vozila, i ficeri su ovdje veoma brutalni. Mala nepažnja - i paf! - eto vas dolje, licem do zemljice. Ili, u gorem slučaju, u kakvom kanalu pokraj puta, u zemlji lala i kanala. Zato žurno odvraćam pogled od horizonta, pogotovo stoga što iza leđa vozim naše malo blago, udobno zavaljeno u stoličicu.

Nakon nekoliko kilometara, dovozimo se do zgrade u koJoj je smješten Museumonder (u slobodnom prevodu: Muzej podzemnog svijeta). Radi se o prvom muzeju te vrste na svijetu, mjestu u kome možete vidjeti ”sve što je živjelo ili živi ispod zemljine kore”, kako pretenciozno piše u vodiču. (Holanđani su neobično skloni jezičkim pretjerivanjima, kako uveličavanjima tako i tepanju, što se od rođenih trgovaca može i očekivati.) Tu možete vidjeti krtičijih tunela i lisičijih brloga. Osim toga, do mile volje i, što je posebno za Holanđane, još važnije - potpuno besplatno, možete slušati ”stijene koje govore” a djeca se mogu igrati u vodenom laboratoriju.

U sve je ovo, vidi se, uloženo puno truda i novca. Sve je pažljivo i dugotrajno planirano. I doista je interesantno, privlačno, što potvrđuju one stotine hiljada posjetilaca koje tokom cijele godine pohode ovo mjesto. Ali, na pamet mi pade Sarajlićeva pjesma ”Švicarska” (mislim da se tako zove), u kojoj pjesnik govori o savršenstvu švicarskih parkova, trgova, kuća - da bi pjesmu poentirao neočekivanim pitanjem: ”A šta su sretne zemlje dale čovječanstvu?”

Na odlasku, fino opušten od dugog bicikliranja, uz lagani bol u mišićima, pjevušim, ni sam ne znam zašto onu ”Da ti roknu samo dvije...”

Da mi je da barem vidim kakvog muflona, pa makar i nizozemskog...

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Mersad Berber - Iz kataloga "Graphic prints 2000"

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2000 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2000
HarisTucakovic, Sweden
oo