o
Mostujte sa nama
Arhiva
Ahmed Moustafa - Vragolasti konji (1993)

Home Arhiva
Novi broj Obavjestenja Linkovi
Redakcija Pretplata Kontakt

Broj 106-107 (17-18 - nova serija)

Godina XXIV septembar-rujan/oktobar-listopad 1998.
Prethodna Sadrzaj Slijedeca

Slovo urednikovo - Alija Kebo
NOVI RAT SA HRVATIMA

Ovaj naslov ledi krv u zilama.

Ali, uvodnicar je htio samo da najavi novi rat koji ce, nadajmo se, Bosnjaci i Hrvati voditi protiv zajednickog neprijatelja: mrznje i podjela; i da istodobno podsjeti sta je bilo i sta je moglo do "bidne" - saznavsi za nojnoviji grafit kojeg su, umjesto dobrodoslice Bosnjaci- povratnici zatekli na Gubavici: "Balije, s vami je smrt otisla!"

Nije cilj ovog slova da podgrijava strasti, da pretresa o minulim vremenima i bremenima sto smo ih nosili, ili da, gluho bilo, na nezacijeljenim ranama otvara nove, nego da kaze da nas, za pakosti i zlobe, za paljenja i ubijanja nisu radjale majke.

Jadan je zivot ako se krvavom kasikom tudja muka uzima i na tudjoj smrti zivi.

Ako je s "balijama", na Gubavici '93. smrt otisla, sada, '98 s Bosnjacima na Gubavicu dolazi zivot.

Sa zivotom - kazu stari Gubavicani - doci ce vrijeme kada ce, opet, komsija i prijatelj biti dragocijen kao zraka sunca u dubini spilje.

Od svega prijasnjeg ostala su sjecanja. I ostalo nam je da se cudimo koliko smo, onda, bili cisti i zanosni u vjeri da zivimo slozno, dobrosusjedski, a koliko je poslije, kroz agresorske godine izopcavana ta ljubav dok nismo dosli do ovog danas, od cega se hvatamo za glavu.

Poslije rata i pustosi sto ih ucinise umobolne ubice, siledzije i rusitelji - oni sto su prezivjeli golgotu morace decenijama da vracaju to poruseno i spaljeno kamenje iz zidova nasih sela i gradova, da nastave da u njima zive kako se jedino zivjeti moze, i mora, ne pitajuci niko nikog za jebenu pripadnost vjeri, naciji ili stranci (da oproste svi dobronamjerni pripadnici).

A tri godine poslije Dejtona, necemo, nezahvalno je, da prognoziramo rezultate izbora '98. ali bismo zeljeli da pobijede oni sto su bili dezurni kriticari zla i slavljenici dobra, oni sto ce umjeti da nadvladaju gorku ratnu zaostavstinu i krenu od krhkog mira ka pomirenju; oni koji ce se vise baviti buducnoscu, a manje arheologijom nesporazuma.

Oni, koje ce i sami narodi i entiteti da - pitaju:

Hoce li naci pravac leta
Podici krila pod krov svijeta
Ili ce usred kucne tmine
Ispit' casu zuci i gorcine...


U tome znaku zivi i Mostar, grad koji je burna povijest ovog naroda stvorila pa svom oblicju. Njegovo ime se pjevalo, pjeva i pjevace se. Mostar ce trajati i kroz rijec i kroz zvuk i kroz boju.

Stari Most sred Mostara najljepsega grada 1566-1993

Ali, mi necemo Mostar koji bi skrojio Miso Brajkovic, po nalogu Franjinom.

Mi hocemo onaj Mostar za koji se bori Safet Orucevic i za koji se zalazu ser Martin Garod, Jole Musa, Braca Andric, Predrag Matvejevic, Emir Balic, Miso Maric...


Grad u kojem ce linija razdvajanja postati linija zblizavanja i voljenja, linija zapamcenja i nezaborava:
- da se, nikada, i nikome vise ne ponovi stvarnost nakaznija od najruznijeg sna,
- da dvije obale, dvije strane Mostara izgube svakodnevnu naviku razdvajanja i da se ovdje, na Bulevaru, sljubljuju u jedini vidik ljudskosti i nadanja.

Oni sto se, na svaki pomen zajednickog zivota licemjerno smiju, neka kupe prnje i idu iz "vale" negdje drugdje. Siroko je pod nebesima. Bez njih i njima slicnih, dolazeca jesen bice jesen mira, jesen povratka svih na svoje, jesen branjenja svog, vlastitog, ali i uvazavanja drugog i drugacijeg, sto i zivotu daje milinu i smisao.

Poslije izbora pocinje novi rat Bosnjaka i Hrvata. Zajednicki neprijatelj je medju nama, i u nama.

Prethodna Sadrzaj Slijedeca

Ibrahim Novalic - Sipci i tepsija

Home Arhiva
Novi broj Obavjestenja Linkovi
Redakcija Pretplata Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright 1995-1999 Casopis Most Mostar Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo