o
Mostujte sa nama
Arhiva
Amir Pasic - Mostar 2004. sa obnovljenim Starim mostom

Home · Arhiva ·
Novi broj · Obavjestenja · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 100 (11 - nova serija)

Godina XXIV mart-ozujak/april-travanj 1998.
Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Erri De Luca
ISTOCNI MOSTAR

Erri De Luca od 1968. godine sudjeluje u ljevicarskim pokretima, radi u tvornicama i na gradilistima. Od 1993. sudjeluje kao vozac u humanitarnim konvojima italijanskih katolika u Bosni i Hercegovini. Tokom 1994. i 1996. boravio je u istocnom Mostaru vise puta, kao i u izbjeglickom logoru u Gracanici. Napisao je vise knjiga proze i preveo s hebrejskog jednu od knjiga Starog Zavjeta. Suraduje s "Corriere della Sera". Zivi u okolici Rima.

ISTOCNI MOSTAR

Ne prolaze vozovi, samo godine. Zeljeznicka stanica (je) prazna zgrada. Kolosijeci su osuncani rdjom. Na mom jugu vidjao sam nove tvornice nikad otvorene, pristanista nikad dovrsena. Sluzili su kao kulise, inscenacija lazne pozadine za javno ruglo i privatno bogacenje. Nije takva jedna ugasena stanica. Voz dvadesetog vijeka zapoceo je precicama preko kamenja a zatim se zajedno s avionima popeo na nebo. Nad Mostarom ne lete motori, i ne prolaze vozovi. Samo godine prolaze i vec je mnogo biti pomalo putnik. Na zemlji uz prugu djeca i majke su u mraku trazili jestivo bilje da bi mogli jos malo zivjeti. U drugoj zimi nekakva pomoc spustila se padobranom s neba. Blagodat u konzervi, koju je svijet pustao da kaplje nad gladju polovine grada, one muslimanske, opsjednute s jedne strane Hrvatima, s druge Srbima. Pod stedljivim i smirenim nisanom snajpera ginulo se u potrazi za necim. Jednog dana prve zime umiralo se zbog kutije u kojoj su umjesto hrane bile igracke. Za krscane je bio Bozic.

Sad se na brdu, iznad pruge dijeli hrana. Kamioni stigli iz Italije istovaruju se u skladistu jedne francuske humanitarne organizacije. Zajedno sa muslimanskim vlastima napravili su popis stopedeset siromasnih familija. Svakoj od tih familija pripada kvota namirnica donesenih od italijanskih humanitaraca. To je istocni Mostar: istok zato sto je dovoljna rijeka da bi nastale strane svijeta, nije potrebno sunce. Dovoljna je Neretva, zelena kao srce cesnjaka, koja hrli iz zdrijela Jablanice i njusi more u Capljini gdje se udobno smjesta na sirokim obalama. Vec su i rimski graditelji mostova skupljali stijene da bi osedlali tog konja snjeznih voda. Istocni Mostar, ne vise grad, vec izvjestaj napisan rjecnikom granata. Definitivan izvjestaj nad jednim dijelom muslimanske Evrope.

Tebi, gradjaninu koji slusas svete pjesme koje silaze sa minareta i drzis se pravila da jednom u zivotu otputujes i obidjes onu stijenu u Meki, dodaj tvojim vjerskim duznostima silazak u mostarsku kotlinu. Udji u njegov istok odijeljen od zapada rukavcem vode. Udji spustenog pogleda. Trebas gledati zemlju gdje su, poput suncevih zraka, urezani mlazovi gelera granata. To je sveta skulptura urezana u svaki metar zemlje. Pazljivo je gazi.

A zatim, kad podignes pogled vidjeti ces da nema stakla u istocnom Mostaru. Mozes se penjati spratovima, vidjeti gdje je kukuruz vise prepecen jer svaki prozor je jedno pojedeno zrno. Crni krug okolo. A krovovi, cemu sluze krovovi, dovoljno je nebo. Tvoj narod se vratio pod satove i u pojate. Okolnu pustos, mozes zvati Evropa, izmedju Titove i rijeke ostao je toranj, onaj najkrhkiji. Nisu uspjeli da ga sruse i sada stoji pravo medu rusevinama, vise kao prst usmjeren prema nebeskoj predikaonici nego kao jedan cunj. Zastitio ga je veliki bagrem nagradjen boginjama od gelera i vec punih novih grana. "Rat je zimsko obrezivanje", odgovorio bi ti. Ponekad su stabla jaca od ljudi. Zastitio je najmanji toranj, ali dzamija je srusena, otvorena poput popolovljene vocke.

I mrtvi su smjesteni po parkovima. Bilo je tesko naci im mjesta medju korjenjem sjenovitih stabala. Nad svakim crtez zvijezde i polumjeseca i ispod citas imena, napravljena za muziku: Amir, Sanela, Nermina, Adnan. Bili su citava stabla, ne grane, i nije bilo obrezivanje vec sjeca sume. Zivi su zaledjeni ostatak koji ne daje ulje.

U Mostaru, ti citatelju koji meditiras o prorokovim "surama" moras doci i odati pocast. Ovdje je postojao gostoljubivi Islam koji je uz svoj petak njegovao i subote i nedjelje drugih. Ovdje u istocnom Mostaru, a ne na periferijama Rima, Pariza, Berlina, Evropa je ostavila trag svoje pljuvacke na tvojoj bradi. Strgni kosulju i podigni prasinu prema nebu: spasili su kamenje, strijeljali su drvece i uzrokovali eksploziju vode.

U staroj crvenoj bolnici rezali su i sivali tijela pod stepenistem uz svjetlost svijeca. U potpalublju zemlje ranjeni se grcevito hvataju zidova da ih ne bi odvukli dublje. Ovaj grad, koji je bio Evropa, je tvoj. Ja sam bio samo prolaznik, vozac kamiona koji je istovario malo tu malo negdje drugdje. Ja sam s jednog juga koji vise ne postoji i u istocnom Mostaru vidio sam djetinjarije rata, zadnju sa gazenjem staraca i vrijedjanjem majki. Ako uspijes ne mrziti, slijedeci vijek ce zapoceti s tobom, sa staklarima, i svjezom zbukom Mostara istocno od zelene rijeke.

(Prijevod: Luci Zuvela)

Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Amir Pasic - Mostar 2004. sa obnovljenim Starim mostom

Home · Arhiva ·
Novi broj · Obavjestenja · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-1999 Casopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by © 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo