o
Mostujte sa nama
Arhiva
Autorska grupa SIN - Most

Home Arhiva
Novi broj Obavjestenja Linkovi
Redakcija Pretplata Kontakt

Broj 98 (9 - nova serija)

Godina XXIII juni-juli/lipanj-srpanj 1997.
Prethodna Sadrzaj Slijedeca

Ljubica Ostojic
NOVA SERIJA MOSTA

Na ovom skupu bih trebalo da govorim o casopisu za kulturu i drustvena pitanja MOST ciji je glavni i odgovorni urednik Alija Kebo. Govoriti o naznacenoj temi moguce je na vise posve adekvatnih nacina, iz vise elokventnih vizura koje su meni posve regularne. Jer casopis po sebi konotira vise bitnih znacajki. Njegov citac i suradnik, takodje. Nisam se dakako opredijelila za samo jedan od vise mogucih nacina.

Pocet du od blize nam povijesti. BH -periodika u dugom predratnom, medjuratnom ili kako vas volja periodu bijase vrlo kvalitetna i vezivala je za sebe sto redovito sto periodicno velik broj suradnika diljem bivse nam domovine. I sire. MOST je u tom kontekstu bio posve solidan casopis pretezito klasicnog koncepta, koji se rado citao i u kojemu se sa zadovoljstvom suradjivalo po dogovoru i nagovoru. Bez problema, digresija, ekscesa i tomu slicno. Regularno.

No, govoreci o novoj seriji MOSTA, koja krece u periodu velikih promjena i mijena, i drustvenih i kulturnih, moze se u startu konstatirati o novom konceptu i kvalitetnom skoku u svim nivoima ovog casopisa. On ima za ambiciju, a to i uspjesno realizira, sacuvati izvjesnu tradiciju, mislim vlastitu. sto se tice Mostara i njegove kulturne tradicije, dozvolicete mi, tu se ima obilje materijala za ocuvanje i za punu svijest o tome. MOST se po svemu uklapa u receno. Ali nova i drugacija vremena ne podrazumijevaju tek puku inerciju. Nasa, ne! Dapace!

Sto se redakcije MOSTA tice, probrala je najkvalitetnije, sto se i na prvi pogled vidi. Pero i kreativnost Alije Kebe, literarno, zurnalisticko, ljudsko, to je opce poznato i kao sto se dade vidjeti, funkcionalno i djelotvorno kod kreiranja ovakvog casopisa. Uz ostale i njegov doprinos kvalitetu, mora se neizostavno izdvojiti i likovni urednik, gospodin Jusa Niksic. Taj aspekt MOSTA je gotovo briljantan. Sto nije osobito zacudno ako znamo izvanredne i raznovrsne domete u likovnom zivotu i svijetu koje receno ime podrazumijeva.

A sto se stalnih i povremenih suradnika tice, tu je broj drasticno reduciran. Kontekst suradnika koji je MOST nekod podrazumijevao se znatno suzio, jer tuzemstvo se smanjilo, a inozemstva umnozila svud uokolo. To je cinjenica, zar ne?

Mostarci, koji su oduvijek, po prirodi stvari, bili uz casopis MOST razasuli su se u vecini slucajeva diljem bijela svijeta. No, ako se barem djelomicno informiramo, moze se biti iznimno optimisticnim. Veliki dio mostarske mladosti po svijetu sjajni su studenti na raznim svjetskim fakultetima. Ako bi im se dali bilo kakvi uvjeti za povratak u Mostar po zavrsenim studijima i specijalizacijama, mogu reci posve javno i bez dvojbe: Mostar ima realne mogucnosti da postane kulturni centar i u sirem kontekstu nego li je bh -kontekst. To MOST ima na umu i uspostavlja istinske i trajne kontakte s takvim suradnicima, na kojima i MOST i Svijet ostaju. A takodje okuplja vrlo kvalitetan krug suradnika u Mostaru i sire. Otvoren za novo i kvalitetno. Za nova rasvjetijavanja tradicionalnog i nova kretanja u kulturi i drustvu koji jesu u intenzivnim procesima.

Za sve to potrebni su urednici snazne individualnosti, istancana sluha, ljudske hrabrosti i postenja. Sve to je, sto svi ovdje i sire znamo i Alija Kebo.

A na kraju da kazem i nesto o sebi, sto da ne? Prije rata sam u MOSTU objavljivala tekstove iz kazalisne kritike i esejistike. Prepjeve iz suvremene ceske poezije i sl. U novoj seriji MOSTA objavljujem poeziju. Cak i sonetni vijenac sto je kruna umijeca jednog pjesnika. A ja sam prije i poslije svega pjesnik. Vjerujem u ovaj i ovakav MOST, kroz sadasnjost i prema buducnosti i bit ce mi cast i zadovoljstvo u njemu i dalje suradjivati.

(Kamerni teatar 55, Sarajevo, 2.maj 1997.godine)

Prethodna Sadrzaj Slijedeca

Mark Sagal - Violinista

Home Arhiva
Novi broj Obavjestenja Linkovi
Redakcija Pretplata Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright 1995-1999 Casopis Most Mostar Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo