Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 210 (121 - nova serija)

Godina XXXII maj/svibanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Izet Handzhic'
Helena Vanchurova: Akvareli

Helena Vanchurova je Sarajka (1925.) cheshkog porijekla. Drzhavnu shkolu za likovnu umjetnost zavrshila je u Sarajevu, a studirala u Pragu. Godine 1946. izlagala je na kolektivnoj izlozhbi Internacionalne radne brigade sa omladinske pruge Brchko-Banovic'i. I josh jednom, 1948. godine u chehoslovachkoj omladinskoj radnoj brigadi crtezhe motivirane radnom akcijom sa pruge Shamac-Sarajevo.

Po zavrshenoj akademiji Vanchurova dugo nije izlagala ni kolektivno ni samostalno. Tek 1982. godine izlazhe svoje crtezhe, ulja i akvarele. Od 1988. godine izlazhe iskljuchivo akvarele.

Ako dugo nije izlagala, to nikako ne znachi da nije slikala. Naprotiv, sve izlozhbe poslije 1982. godine, a medju njima je bilo i ucheshc'a na reprezentativnim izlozhbama drzhavnog znachaja, pokazale su shiroke okvire shvatanja akvarel-tehnike Helene Vanchurove, i chitavu reviju razlichitih umijec'a slikanja u akvarelu. Potvrda k tomu je i ova izlozhba.

Mozhe se slobodno rec'i da je akvarel ostao trajna ljubav Helene Vanchurove. Ali znak, zashtitni znak njezine prepoznatljivosti je cvijec'e. Helena Vanchurova c'e ostati zapamc'ena kao ”cvijec'e u akvarelu”. ”Onaj tko je volio dugo, nije zhivio uzalud”.

Helena Vanchurova: Vaza puna cvijec'a

Helena Vanchurova: Vaza puna cvijec'a

”Vaza puna cvijec'a”, 1989. godine ima i svoje shire znachenje – slika puna cvijec'a. Tako c'e kod Vanchurove ostati do danas. Vanchurova je slikala konkretno cvijec'e – krasuljke, jorgovan, hrizanteme. Podeshavala je boje onima u prirodi, ali i tako da ne smetaju jedna drugoj.

”Hrizanteme s jabukom”, 1987. godine – sve je zhivotno, puno trepeta i daha lishc'a. ”Hrizanteme”, 1992. sve ima svoju formu, ali i dinamiku slikarskog postupka. Postupak Vanchurove se mijenjao – od poshtivanja prirodne forme i boje cvijec'a ka slobodnijem potezu, i slikanju iz sebe. Pri tom nikada nije zalutala u apstrakciju.

Ponekad na slici nema bijelog ili netaknutog prostora. Podlogu ili pozadinu Vanchurova je znalachki mijenjala vodec'i rachuna o komplementarnosti boja i kada su zasic'ene i kada su nenametljivo date.

U ”Proljec'nom buketu”, 1992. g. bijela boja daje utisak da se akvarel razliva, a ustvari, samo je vishe ovlashnosti u potezu. Forma pochinje da se razliva tek u ”Chichku”, 2002. godine.

”Sljez”, 1990. godine, slikan je ovlashno i brzo u blagim i jachim kontrastima. ”Ljiljan”, 1998. godine je slobodnije, forme i ostvaren je vishe bojom. Ali je uvijek vazhna podloga. A ”Bozhuri”, 1989. godine su zasic'eni bojom, i odnosom ljubichastog, zhutog i crvenog.

Godine 1998. cvijec'e izlazi iz buketa u vazi i postaje neshto vishe od motiva cvijec'a – ”Veselo ljeto”, akvarel radosti boja i lirskog trepeta u dahu cvijec'a. I ”Buket sa shampanjcem”, 2000. godine je posebna svechana prilika. Vino je u chashi i sve govori samo od sebe.

Helena Vanchurova nije sasvim zanemarila druge motive iz prirode. U ”Hrastovima”, 1988. godine ona crta i modelira kroshnju. Pejzazh ”Dolanky” sav je od dinamichnih linija i rasporeda ploha. ”Jesen”, 1989. godine je trepet tamnog, smedjeg i svijetlog. Vanchurova je slikala jesen kada kroshnja gubi lishc'e, ali i rano proljec'e kada su pupoljci prvi znaci bdijenja prirode. Tako i ”kishu” – prirodni fenomen u kojem se, forme predmeta pomalo gube, ili zamagljuju pljuskom. ”Mrtva priroda sa grozhdjem” sachuvala je bijele proplamsaje netaknutog papira.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-01

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden