Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 210 (121 - nova serija)

Godina XXXII maj/svibanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Radmila Karlaš
Naprslo ogledalo

Nije se mogla nikako preobraziti da ne vidi. Čedno svjesna svoje pohote, kojom ju je on punio kroz jedan jedini dugi pogled, istrajala je u nakani da obamre. Sve se dešavalo, prigušeno zvucima glasova oko stola i muzikom, starogradskom, pa sevdalinkom i opet tako. Ali, bili su samo njih dvoje, okruženi sjenkama i svjesni proždiruće želje za drugim u kojoj su se, svako za sebe ogledali.

Nije im bilo toliko stalo da dadnu dio svoje nutrine, već ih je oboje, podjednako, neka strahovita sila, nikla u zamršenom ropcu njihovih prenaglašenih strasti, gonila da čine strašne previde.

On je golicao svoju maštu strahovitim naznakama budućih uzbuđenja, koja su bila stvarna, onoliko kolikim ih je on smatrao mogućim. Ona, suzdržano raspršena u svojoj osebujnoj putenosti nije dozvoljavala ishitrenim mislima da poprime oblik putokaza. Taman u tolikoj mjeri, u kojoj je podrazumijevala da on bude iskren, odlučila je da se pretvara. Nije se predavala lako, uporna da se bori za svoju laž. To joj se činio jedini mogući put da opet otkaže ishod onog što ju je godinama stavljalo sučelice strahovima koje nije htjela da razgrne. Nije smjela, ne bar u tom momentu, dok je hvatala svoj odraz u svemu što je htjela da osudi kod njega. Kako joj je samo neizrecivo teško bilo priznati da jednako strasno želi da iscrpi samu sebe do dna neljudske, svirepe strasti koju joj je on osvjetljavao, goreći u istom paklu.

Optuživala ga je kasnije da nikada nije poželio nju, već samog sebe i da u tom razularenom i nepojmljivo čulnom momentu nije bilo mjesta za bilo koga, do njegovog sopstvenog odraza.

Sanjin Lugić: Gracija sa pistePretakala se u njega i on je to znao. Ogledalo mu se u njenim očima, čije su povrijeđene zjenice zjapile inatom i fizičkom nedodirljivošću, dok ju je u suštini posjedovao tačno onoliko koliko je i ona u tom momentu posjedovala samu sebe. Bio je jednako ophrvan tjeskobom njenog čvora u koji ga je uvukla, sluteći da je to i njegov čvor

Neman od čiste strasti se pokrenula, dok ju je gledao kompletno obučenu sa cigaretom među izrazito crvenim usnama, grabio ju je rukama i pritiskao svojim čvrstim tijelom, tražeći da mu i na trenutak, svojim zjenicama pokaže put. Ali, ona je uzmakla, mada je i dalje ležala pod njim na krevetu sa tamnom mrljom od crnog vina i netom prosute kafe, koju joj je spremio, čekajući.

Odbijanje je punilo sobu i on je ponovo bio zbunjen, kao i koji čas ranije, dok ju je čvrsto držao u zagrljaju, obuzet neizrecivom željom da je posjeduje, kako bi napokon mogao da ovlada onim vječno nezadovoljenim dijelom svog bića koji je zjapio prazan. Ali, ona mu je okrenula leđa, a potom, privučena njegovim rukama, ležala satima, naizgled mirno, pripijena uz njega. I osjetio je, baš kao i žena, u čiju je kosu uronio lice da su načeli po njih opasnu igru, koja je počinjala da ruši sve kulise, kojima su se do tada tako vješto zagrtali.

Kada je uzmakla iz njegovog zagrljaja, bio je gotovo pobožno nesretan, a ona je govorila da će zakasniti na avion, ako istog momenta ne počne da se oblači. Gledao ju je optuživački dok je nedugo potom sjedila na ivici kreveta, i oprezno i slavodobitno ga gledajući, jer, znao je, osjećaj moći joj nije pružala pobjeda nad njim, već nad sopstvenim strastima.

Naredne dane i mjesece, već tada je znao, mutiće mu želja za njom ali nije joj još htio priznati koliko je bio nespreman da razbije ne samo to, već sva ogledala kojima se okruživao cijelog života.

A ona ga je izazivala, nanoseći samoj sebi bol u želji da se porodi iz svog zaštićenog jajeta. I desilo se, jer je porod svoje sopstvene nutrine bio poniranje, smrt i početak.

Kada se okrenula da ga još jednom pogleda sa ulice, oslonjenog na ivicu balkona, osjetila je da je u njemu boli, sve ono što je u njoj već odavno bio bol. Taksista joj je otvorio vrata i nebo se tada, prvi put u tom miholjskom ljetu otvorilo, da bi pustilo velike kišne kapi da se slijevaju niz prozore automobila.

A on je tvrdoglavo istrajavao u inatu da je kazni, povrijeđujući samog sebe. Sa istom strašću kojom su bili neraskidivo povezani, opet su se mimoilazili. I upravo ih je ta protkanost plašila do te mjere, da su izabrali da odglume posljednju zajedničku rolu.

Stajala je u dnu sale, kada ju je spazio, u grozničavom nagovještaju neprestanih dvojbi. Nije mogao, mada je htio da je zaobiđe, kao što je to ona učinila nešto ranije, kada ga je ugledala i jednostavno nestala. Pojavila se tek poslije, naizgled mirno, upućujući mu tek pokoji pogled. Kada joj je poslije prišao, te zjenice su kao crne rupe u svemiru prijetile da ga povuku u njegov sopstveni bezdan ili oslobađanje. Nije znao zašto se nije usudio, ali nije, dok je lagano prelazio prstima preko njenog vrata. Nikada nije više volila ono dječije u sebi do tad, hvatajući mu pogled, zbunjen i nevin, koji se nije usuđivao.

Znala je, uzmaći će, jer nije znao kako, a ona mu nije htjela pomoći da je pronađe. Zaronila je u sebe. Bili su obuzeti svojim odrazima koji su ih ograničavali, istovremeno ih spajajući u neraskidivi obruč.

Sretali se nisu nikada više, ali su riječi pljuštale s kraja na kraj telefonske žice. Odbijala je svaku njegovu namjeru da u njoj čuje svoj eho, ali je bila svjesna da ne može uzmaknuti. U protivnom, bilo bi to isto kao pocijepati se na dva dijela. Moralo je tako ostati i kada je njegovo zemno tijelo u jednostavnoj urni pokriveno crnim mermerom. Samo je naprslo ogledalo.

(Sarajevo-Pariz-Beograd, 1996/97.)

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden