Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 204 (115 - nova serija)

Godina XXXI novembar/studeni 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Dr. Milorad Muratovic'
Smrt na putovanju
Odlazak Dushanke Znaor koja potjeche
iz ugledne mostarske porodice C'apin

Dragi prijatelji, sabrali smo se na ovom mjestu vjechitog ljudskog i moralnog prebivalishta da se oprostimo od Dushanke Znaor, chestite i dostojanstvene gradjanke sa molbom da nam oprosti nashe grijehe i da i nama obezbijedi mjesto na zvjezdanom nebu i nebeskom putovanju. Takva se molba upuc'uje samo onima za koje znamo da su nas tokom zemaljskog zhivota nadvisili svojom ljudskoshc'u i iskrenoshc'u, dostojanstvom i poshtenjem.

Dushanka Znaor je rodjena u Mostaru prije 79 godina, a umrla je u Turskoj prije 9 dana – 26. avgusta 2006. godine. Potiche iz porodice C'apin iz Mostara jednako glasovite kao shto je to i obitelj Znaor. I jedna i druga familija imaju lichnosti koje spadaju u simbole Mostara. U prilici sam da navedem samo neke od njih: profesori Dushko i Lazo C'apin - chija je Dushanka najmladja sestra, bili su i trajno ostaju ponos brojnih generacija mostarske omladine, dajuc'i im trajni pechat ljudskosti, znanja i dostojanstva. S ponosom istichem da sam bio djak i student profesora Dushka C'apina, pa imam privilegiju da zadrzhim u trajnom sjec'anju dragocjene i neponovljive vaspitne vrijednosti ovog umnog pedagoga. Nijedan djak ni student ne propushta Dushkova predavanja. Ne iz formalne nastavne discipline vec' iz potrebe da chuje istinosne rijechi zhivotnih poruka i poduka. Ispiti prof. Dushka C'apina bili su radosni dogadjaji za sve prisutne, a ne obaveza i strah. Sada je obavezno u shkolstvu primjenjivati standarde Bolonjske deklaracije a prof. C'apin je sve te vrijednosti praktichno primjenjivao prije vishe od pola vijeka u divnom gradu Mostaru.

S lijeva: Lena sa sinom Ivicom, Dushanka, Ksenija Borovina, Dushko C'apin i Pero Znaor

Snimak iz 1967. S lijeva: Lena sa sinom Ivicom, Dushanka,
Ksenija Borovina, Dushko C'apin i Pero Znaor

Pokojna Dushanka, sa kojom se danas oprashtamo, bila je, po svojim osnovnim osobinama, pravo olichenje svoga brata Dushka. Iz obitelji Znaor potiche velichanstveni lik pravde i prava imenom advokata Pere Znaora, Dushankinog vjernog supruga. Dushanka i Pero su te divne ljudske osobine prenosili na najmilije i najblizhe: Dushankinu sestru Kseniju, sina Maria, kc'erke Snjezhanu i Suzanu, unuke Davida, Laru i Karin, praunuke Mie i nevjeste Karmen i Kristinu. Vrijednosti ljubavi i dostojanstva, istine i pravde Dushanka i Pero prenosili su na sve koje su poznavali i sa kojima su prijateljevali.

Teshko je biti objektivan i izraziti osjec'anja i najblizhe rodbine prema pokojnoj Dushanki. Jer, radi se o brojnim lichnostima brojnih internacionalnih porodica kao shto su: C'apin, Znaor, Amorosini, Djurasovic', Janjic', Gomez, Boshkovic', Borovina, Mikulic', Tilimbat, Matkovic', Bushic' i druge.

Dushanka je rado putovala, najcheshc'e sa kc'erkom Snjezhanom i zetom Milanom-Mitom Djurasovic'. Njeno posljednje ovozemaljsko putovanje bilo je u Tursku, gdje se i preselila u vjechnost. Okonchala je svoj zhivot onako kao i vishe desetina izbjeglica iz njenog rodnog Mostara, a znam da su mnogi od njih sahranjeni i na ovom groblju. Dushanka im se pridruzhuje neokaljana obraza a dushe shiroke, chiste i plemenite.

Bezumna ratna stradanja devedesetih godina 20. vijeka njenog Mostara – grada kojeg je najvishe voljela – Dushanku vodi najprije u Dubrovnik, zatim u Sarajevo, Beograd i mnoge druge gradove sve do Turske. Borba za zhivot izbjeglice chiji je Dushanka tipichan predstavnik, vodi na neprekidno putovanje. To uz pomoc' nasheg nobelovca Ive Andric'a, mozhemo izraziti aktuelnim novogovorom brendom izbjeglishtva: Ptice umiru pjevajuc'i a izbjeglice putujuc'i.

Na ovu sahranu pokojne Dushanke doshli su njeni brojni prijatelji i poshtovaoci. Oni koji nisu mogli putovati, poslali su izraze dubokog saucheshc'a i iskrenog saosjec'anja shto se snazhno doimaju svakog ko ih prochita. Obitelj Stevovic' iz Zagreba poruchuje da sjec'anja na Dushanku ”ne mogu zastariti i da nikada ne gube na vrijednosti”. Zato je ”ova divna zhena zasluzhila da mirno i trajno obitava medju zvijezdama”. Za sadrzhaj oproshtajnog pisma italijanske porodice Daniele Menichelli i dr. Lorenca Bianchi iz Bolonje, prevodilac ovih poruka Ivona pishe da ”nikada nije prochitala i prevela ljepshe i istinosnije kazivanje o umrlom”. A rezime ovih poruka mogao bi da glasi: ”Svi smo mi ne samo tijelo vec' i duh. Zato c'e Dushanka trajno zhivjeti u nashim srcima”.

Neka je vjechna slava i hvala, neka je zemlja laka, a put prema zvijezdama trajno otvoren Dushanki C'apin-Znaor, koja vjechno ostaje u nashim srcima.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden