Most - Index
Most - Pretplata
Zarifa Velić: Bez naslova [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 185 (96 - nova serija)

Godina XXX april/travanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Avdo Kezman
Jevrejsko svetilište

Stari jevrejski nadgrobni spomenik na Krajšini kod Stoca

Jedan događaj iz prve polovine devetnaestog vijeka Stocu će obezbjediti mjesto hodočašća za Jevreje.

Naime, uz put Mostar-Stolac, između srednjovjekovne nekropole na Radimlji i ulaza u grad Stolac na mjestu Krajšina sa sjeverne strane puta nalazi se jevrejsko svetilište.

Tu se nalaze tri nadgrobna spomenika: glavni nadgrobni spomenik je isklesan od bijelog hercegovačkog kamena krečnjaka, a druga dva su izrađena od betona. Spomenici su na svom čelu ispisani staro-hebrejskim pismom.

Nadgrobni spomenik velikog rabina Mojsija Danona

Nadgrobni spomenik velikog rabina Mojsija Danona

Glavni kameni nadgrobni spomenik pripada vrhovnom rabinu Mojsiju Danon. Spomenik ima oblik nepravilne peterostrane prizme, kojoj su strane jednake, gornja strana je zaravnjena i izgleda kao šestostrana prizma. Kamen je dugačak 150 cm, a visok 96 cm. Kameno postolje je dužine cca 190 cm, a širine 90 cm, sa sjeverne strane uklesan je natpis na starohebrejskom jeziku i preveden znači:

”Ovaj kamen koji je ovdje podignut
neka bude kao znak i spomenik
ukopa jedne svete osobe
čija su djela čudesna
i o kome se može kazati
da je bio pobožan i svet
on je naš gospodin učitelj i veliki rabin
rabin Moše Danon.
Njegova dobra djela neka nam
pomognu. Amen!
Odselio se od ovog svijeta dana
20 sivana godine 5590 (1830).”

Jevreji, kad su u 16. vijeku došli iz Španije, naišli su na dobar prijem u Bosni i Hercegovini. Brzo su se prilagodili životu u novoj domovini. Vijekovima su živjeli svojim patrijarhalnim životom, vrijedno radili i bili vjerski povezani. Pokojnike su sahranjivali pod glomaznim kamenim spomenicima. Čelo spomenika bilo je ispisano podacima o pokojniku.

U navedenoj grobnici sahranjen je rabin Mojsije Danon koji je 1815. godine izabran za vrhovnog rabina. Vrhovni rabin je imao veliku vlast nad svojim vjernicima. Bio je i sudac Jevrejima u međusobnim sporovima a zastupao ih je kod vrhovnih vlasti.

Za vrijeme života Mojsija Danona, bosanski valija u Sarajevu je bio Ruždi-paša. Važio je kao vrlo nezgodan i podmitljiv čovjek.

Tada je Jevrejin iz Sarajeva Moša Havije u Travniku prešao na islamsku vjeru i postao derviš Ahmed. Derviš Ahmed ubrzo nestaje iz grada. Ruždi-paša, tadašnji valija, koji je također pripadao redu derviša, optužuje Jevreje da su ubili Mošu, odnosno derviša Ahmeda iz mržnje što je prešao na tuđu vjeru. Ruždi-paša traži veliku krvninu u novcu koju Jevreji nisu mogli da isplate.

Ruždi-paša po dolasku iz Travnika u Sarajevo izdaje naredbu da se zatvore vrhovni rabin i desetorica njegovih najbližih saradnika kao taoci. U subotu 4.XI (hašvana) 1820. godine pronese se glas u Templu da je paša naredio da se taoci poubijaju.

Jedan bogatiji Jevrej potplati muslimana Ali Asaka (koji je inače od ranije mrzio pašu) da pobuni nezadovoljne muslimane protiv Ruždi-paše, te da tako spase zatvorene Jevreje. Ali Asak sakupi dosta istomišljenika, provali u zatvor i oslobodi zatvorenike. Nezadovoljni narod provali i u pašine konake, paša se uspije spasiti bjegstvom iz konaka. Prikupljena svota iznosila je 15000 dukata. Na ime krvnine paša je tražio 500 kesa groša.

Po izlasku iz zatvora vrhovni rabin Mojsije Danon naredi da se od prikupljenog novca za njihov otkup (svota je paši bila premalena) sagradi Jevrejski hram kod Bezistana u Sarajevu 1822. godine.

Jevrejsko groblje u Sarajevu, 1929. (foto: Sakari Pälsi)

Jevrejsko groblje u Sarajevu, 1929. (foto: Sakari Pälsi)

Rabin Mojsije Danon se zavjetovao, ako se izbavi iz zatvora da će otići u Palestinu, a ako na putu umre da ga sahrane na tom mjestu.

Na putu za Palestinu smrt ga zateče kod Stoca u Vidovu polju. Obzirom da tada nije bilo u Stocu jevrejskog življa, rabinova pratnja to javi Jevrejskoj opštini u Mostaru. Mostarski Jevreji dođoše u Stolac i sahraniše velikog rabina Mojsija Danona na Krajšini, kod Stoca, tu gdje je umro.

Uz kameni spomenik velikog rabina Moše Danona, kasnije za vrijeme Austro-ugarske su izgrađena dva spomenika. Pod tim spomenicima, koji su izgrađeni od betona sahranjena su dva vojnika – Jevreja. Ovi vojnici bili su u Stocu gdje su i umrli. Na spomeniku piše: ”Arnold Silberstein gestorben im Mai 1898”.

U jevrejskom svijetu je tako postala izreka: ”Blago onoj dvojici kada su sahranjeni kod onog dobrog čovjeka”.

Kasnije, zemljište gdje se nalaze spomenici otkupi Danijel Mojsije Salon iz Sarajeva – Šćuplija. Salon obnovi spomenik, sagradi zgradu – sastajalište, na udaljenosti oko 35 m od nadgrobnog spomenika i ogradi zemljište. Zgrada je zidana od kamena, pokrivena crijepom. Zgrada je prizemna tlocrtnih dimenzija 8,60 m x 7,20 m.

Tri prozora su okrenuta spomeniku, a vrata prema sjeveru. Unutar zgrade bile su klupe za sjedenje.

Tu su se sastajali Jevrej i radi uspomena na rabina Mojsija Danona. Na dan njegove smrti čitale bi se molitve čitave noći. Za vrijeme nevremena molitva se vrši u kući sastajališta. Ova tradicija sastajanja Jevreja i odavanja pomena velikom rabinu nastavlja se i danas.

Svetilište se danas, zahvaljujući Federalnom Zavodu za zaštitu spomenika BiH koje je nedavno izvršilo sanaciju odnosno revitalizaciju nalazi u dobrom stanju i isti se dobro održava.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zarifa Velić: Bez naslova [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-15

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden