Most - Index
Most - Pretplata
Zarifa Velić: Bez naslova [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 185 (96 - nova serija)

Godina XXX april/travanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Dr. Sadudin Musabegović
Povratak slike

Izložba nastavnika studija Likovne kulture na Nastavničkom fakultetu Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru višestruko je djelotvorna i znakovita. Prije svega, ona je postavljena u čast prerastanja dvogodišnjeg studija Likovne kulture u četvorogodišnji, čime se, u duhu savremenih nastojanja u području visokog obrazovanja u Evropi, kompletira i zaokružuje, ne samo razvojna linija ovog studija, nego i Nastavničkog fakulteta u okviru kojeg on djeluje i Univerziteta ”Džemal Bijedić” u cjelini. Ona je pohvala, zacijelo, tom činu i gestu.

Potom, ona je i neposredna informacija i prezentacija kreativnih i pedagoških mogućnosti nastavnika, sada dobrim dijelom angažovanih sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koji su preuzeli obavezu i odgovornost da ovaj studij učine dignitetnim i, što je posebno važno, doprinesu popunjavanju i kompletiranju vlastite nastavničke baze, koja će nastaviti njegovo dalje uspješno funkcionisanje.

I, najzad, ona je jednako kao i studij uz čiju promociju je i postavljena, u znaku isticanja i skretanja pažnje na sve veći značaj i ulogu, koju je likovna kultura preuzela u našoj savremenosti, odnosno sve višeg njenog udjela u našoj svakodnevnoj komunikaciji i komunikativnom djelovanju.

Muhamed Gaš: Ilustracija

Muhamed Gaš: Ilustracija

Svaki od ovih aspekata, koji čine polivalentni sadržaj ove manifestacije, izuzetno je značajan i zahtijeva da se postavi i kao posebna i samostalna tema. No, imajući u vidu najširi kontekst, u koji se smješta ova izložba, ja bih se, ipak, zadržao, i to veoma kratko, samo na jednom, na samom studiju i značaju koji likovna kultura ima ne samo u obrazovnom procesu, nego i u našem svijetu života uopšte, prije svega zato što su u tome sadržani i osnovni razlozi prerastanja dvogodišnjeg studija likovne kulture u četvorogodišnji.

Nesumnjivo, naše vrijeme je u znaku povratka slike i sve većeg njenog udjela u komunikaciji i komunikativnom djelovanju. Ne radi se o definitivnom trijumfu vizuelne civilizacije, odnosno o povratku, na stanje prije Gutenberga i pisma gdje je slika bila najvažnije sredstvo komunikacije, na koju su računali i još uvijek računaju zaljubljenici i zanesenjaci u sliku, nazovimo ih zasad tako, nego o značajnom potiskivanju pisma i sve većoj participaciji vizuelne informacije i vizuelne komunikacije u našem svakodnevnom životu i praktičnom saobraćaju. Još više neslućeni razvoj tehno-slike sve do numeričke, koja nudi ”viđenje bez pogleda”, a koje su više tehnički, nego zanatski ili umjetnički proizvodi, otvara proces prerastanja i prevođenja pojmova u slike, na isti način kako je to svojevremeno pismo činilo pretačući dvodimenzionalne slike u jednodimenzionalne pojmove. Ovaj trend, koji obilježava tokove našeg savremenog svijeta života, postavlja i nove obaveze i zadatke ne samo u području komunikacije i komunikativnog djelovanja, čije su mogućnosti već sada nesagledive, nego i u sferi likovnog obrazovanja i vizuelne kulture, čije su granice i mogućnosti znatno proširene, a na koje se ovaj studij nije mogao oglušiti. A, izložba nastavnika, učesnika u nastavno-umjetničkom procesu studija, koja je tim povodom postavljena, samo je tu da značaj i ozbiljnost ovog čina pozdravi i uveliča.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zarifa Velić: Bez naslova [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden