Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Posljednja vožnja Šemsudina Badžaka

Kao da je Mostar i Mostarce neki novi usud snašao. Samo u posljednje vrijeme, na put bez povratka odoše: Fadila Čustović, Nijaz Batlak, Nenad Žujo, Vlado Todorović, Smilja Rogić, Zehra Handžar, Stefan Sunarić, Milenko-Bela Belović, Hamdija Džudža, Milivoje Mrkić, Čedo Hadžić, Ismet Dervišević, Neđa Andrić, Sadi Ćemalović, Šemsudin Badžak...

Svi, kao ljudi, bijahu tako različiti, a u smrti jednaki: nestali su tiho, dostojanstveno.

Sve sam ih u dušu poznavao i volio kao najmilije svoje.

Na njihovom ispraćaju, na mostarskim haremima i grobljima tuga bijaše golema i, što bi Makedonci rekli, najgolema.

Ovo je slovo o Šemsudinu Badžaku koji je, nakon jedanaest operacija (!) preminuo u Londonu, a sahranjen nedavno na ateističkom groblju u Mostaru, uz posmrtne zvuke gradske glazbe.

Kada sam ga zadnji put, lani, vidio u bolnici Južni logor, govorio je tako sjetno i mirno, kao da je slutio tešku boljku skorog odlaska i rastanka sa svojim najvoljenijim i najrođenijim. A bio je, reče, došao u rodni grad da, kratki odmor, provede u ribarenju na Neretvi i Buni.

Ponekad mi se činilo da njegovo punačko lice, uvijek spremno da se pretvori u neku radosnu grimasu, najviše svjedoči o njegovoj patnji i stradanju kada su ga fašisti, 1993. godine, otjerali iz njegovog stana i njegovog grada; svjedoči o cijeni koju je Šemsudin Badžak plaćao za svoju ličnu slobodu i slobodu svoje porodice, za to, obično ljudsko pravo da se u svim sredinama glasno smiješi i da bez straha i ustupaka pravi te mostarske dosjetke.

Aleksandar-Aco Janičić: Stećak

Aleksandar-Aco Janičić: Stećak

Njegova posljednja dosjetka, bijaše ujedno i posljednja Šemsudinova želja saopštena u samrtničkoj postelji:

Kada su ga, nakon silnih pogrebnih peripetija u Londonu, mrtvog, u sanduku dovezli u Mostar, njegova dobra supruga Vesna, kći Jasna, sin Denis, brat Ibrahim i zet Dragomir – u crnim kolima ”Komosa”, sa beživotnim Šemsudinovim tijelom obišli su Mostar na relaciji: Carinski most – Centar II – Avenija – Rondo – Liska ulica – Donja mahala - Brkićev most – Titova ulica – groblje Sutina...

Iz hladne tuđine je pisao: ogrije ga sunce kada u Londonu, kao pretplatnik, dobije ”Most” iz Mostara.

Šemsudinovo sunce sijaće i u tmini.

Dragi Šemso, da sam znao da je naš posljednji susret bio u bolnici Južni logor, pozvao bih mostarske ribare, tvoje jarane, da barem, još jednom prepričate brojne nezaboravne uspomene i dogodovštine sa Lehinog vira, pa sa Rodočkog pijeska, Bunskih kanala, Vran-kamena, Zečjeg brčka, Marine pećine...

Da sam znao da nam je to posljednji susret i viđenje, dobri druže, zamolio bih direktora Medicinskog centra dra Safeta Omerovića da zajednički obiđemo tvoju vikendicu u Kosoru, tvoj zlatni perivoj i tvoje oporavilište...

Da sam znao... pozvao bih sve tvoje kolege iz Londona – Mirzu, Hidžada, Cezu Danona, Davorku, Olega, Tanju, Barzu, Pepiće itd... da se, po povratku u dijasporu nađete na muhabetu u kući Branislava-Kule Kulaša.

Da sam znao i da nećeš dočekati otvaranje obnovljenog, novog Starog mosta, rekao bih ti da to, uistinu, jeste ceremonija, jeste svjetski događaj, jeste svečanost, ali ne i radost: to je žalost i tuga – da je baš naša generacija dočekala da ubice, siledžije i palikuće, kakve nije zapamtila novija istorija, ne samo ubijaju Mostar i njegove ljude, nego da ubiju i veličanstveni dragulj graditeljske baštine i duhovni amblem Mostara, Hajrudinov most; još bih rekao da će naš grad nadživjeti sva iskušenja i opstrukcije i da poricanje ljubavi Mostara i vjere u zajednički život Mostaraca, znači gašenje svjetla i sunca u duši jednog grada i jednog naroda.

Na tom parčetu svijeta, parčetu mostarskom, tvoj grad je ostao i opstao i onda kada su ga bjesomučno napadali tirani sa brda, kada su mu – 9. novembra 1993. godine – iz imena iščupali sva slova i kada je ostalo samo ono: AR.

Da je znao za tvoju posljednju dosjetku, tvoju posljednju želju i vožnju mostarskim ulicama, i ovaj bi mostopisac sjeo u ”Komosova” crna kola da te isprati do vječnog počivališta i kaže: hvala Šemsudinu Badžaku za ljubav i dobrotu, hvala za radosne trenutke koje nam je za života podario... i da ga zadnji put pozdravi s našim tradicionalnim i popularnim:

Dragi Šemsudine – bistro!

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden