o

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 110-111 (21-22 - nova serija)

Godina XXV januar-sijecanj/februar-veljaca 1999.
Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Ismet Cumurija
POSLJEDNJE ESNAFLIJE MOSTARA

ZAHVALNICA POSTHUMNO

Jedan od kazivaca sa kojim sam volio dosta pricati o starinama grada Mostara, te o njegovim ljudima upravo kada privodim kraju pisanje ove knjige otisao je sa zive mostarske scene. On mi je dosta pricao o porijeklu porodica Cumurija i dopunio mi pricu o jednom od posljednjih opancara Mostara pa i Hercegovine Jakobu Altarcu - Jaki. Taj kazivac je Osman (Ibrahima) Alikalfic, rodjen 1911. godine u Mostaru. Dana 1. juna 1998. godine, u svojoj 87-oj godini zivota preselio je na Ahifret. Dzenaza rahmetlije je klanjana 2. juna 1998. godine u Sutini.

Od mene mu velika hvala.

JAKOB ALTARAC - JAKICA

Osmanu je sada, 86 godina. Starac je veoma vitalan, dobro vidi, dobro pamti, samo je sluh malo oslabio. Dobar dio zivota je proveo u Alikalfica sokaku, kvart Brankovac. Osman prica: porodice Cumurija spadaju medju najstarije u gradu Mostaru. O ovim porodicama se do nedavno nije znalo da li su autohtoni stanovnici, ili su kako navodi Hadzi Hivzija Hasandedic dosli u Mostar od Risna i Herceg Novog.

Akademik Vladimir Corovic kaze u svojoj knjizi o srpskoj opstini u Mostaru da su dosljaci iz Turske, a istoricar Jefto Dedijer u svojoj knjizi "HERCEGOVINA" biljezi da su u Fatnici u selu Kukricje kao kmetovi zivjeli porodice Stolice, Bjelovuci i Kovaci, te da su primili islam i zive danas pod prezimenom Cumurije u Mostaru.

Ipak pretpostavlja se da su autohtoni stanovnici Hercegovine i Mostara, da su od bosnjackih plemena, te da su u samome gradu imali velike nekretnine (gruntovno i katastarski dokazano). U samome kvartu Brankovac (nazvanom po Aliji Brankovcu) imali su svoju dzamiju (prije 1612. godine) koju, narod, eto, prozva Balijina dzamija. Imali su 14 kuca u Mostaru (a mozda i vise) i baste, te velike parcele zemlje u predjelu zapadno od Pravoslavne crkve, zatim Mazoljica, preko puta zatvora Celovina, te kod Sjevernog logora, u Carskim vinogradima Gnojnicama i u okolini Mostara, u Bijelom polju, Zijemljima, Malom polju (Blagaj), Vranjevicima i Hodbini.

Prezime Cumurija je vezano za 1468. godinu i nakon osvajanja Mostara od Osmanlija. Dizdar tvrdjave Hamza Madzar dobio je velike posjede. Potomci Cumurija bili su i dizdari na tvrdjavi a hadzi Sadik Cumurija bio je 12 godina mostarski ajan (prvak) i na ovaj polozaj je dosao poslije ajana Mehmed- bega Hadziomerovica.
(1)

U nekoliko kuca u kvartu Brankovac (bivse vlasnistvo Cumurija) su zivjele porodice doseljenih Jevreja sa prezimenom Danon (kuca u Cumurijinoj ulici, danas Brace Cisica ulica br. 23), te porodice Blanke i Dude Altarac u Alikalfica ulici br. 3 ili u kuci br. 7. Da li je Jakob Alatarac - opancar po zanatu, bio njihov sin ili Davida Altarca nije mi poznato. Prema kazivanju Osmana Alikalfica, Jakob Alatarac - Jakica, je zivio u Cumurijinoj kuci. Ove porodice su nakon Drugog svjetskog rata izumrle, a iza Altarca je ostao samo Jakob.

 
Altarci su uz pomoc ostalih Jevreja u gradu na parceli bivseg vlasnistva Cumurija koristili jedan objekat koji su Cumurije prije njih koristile za odlaganje sijena. Tu sjenicu su Jevreji preuredili u jevrejsku bogomolju. Pomenuta parcela na kojoj je bila bogomolja protezala se tada Mukica ulicom, koja se danas zove Brace Sarica (kuca br. 1 i br. 3). Da li su ovo zemljiste nasljedne porodice uzur- pirale, ili im je to prodato, nije utvrdjeno.

Ta jevrejska bogomolja je postojala prije 1899. godine. Pretpostavlja se, a i dokazano je da je nova jevrejska sinagoga "Havra" izgradjena 1899. godine ili 1900, a u dokumentima se spominje i 1902. godina.

Uglavnom oko ovih se godina radi. Mnoge podatke su mi o ovome kazali moji roditelji, a i rodbina koja je stanovala u Alikalfica ulici koju su Mostarci zvali Alikalfilcluk. Nova jevrejska sinagoga "Havra" koju koristi Pozoriste lutaka Mostar nalazi se u bivsoj Cumurijinoj ulici, danasnjoj Brace Cisica ulici br. 15.

Otvaranjem nove jevrejske sinagoge, stara je srusena i na njenom mjestu napravljen je novi oveci objekat koji je u ratu 1992-1995. godine spaljen.

Jakob Altarac - Jakica se iz Cumurijine kuce u kojoj je bio podstanar preselio opet kao podstanar u Zahide Sehic (ulica Brkica br. 6). Kuca Zahidina se nalazi na uglu Brkica i Sehitluk ulice povise Narodnog pozorista. Sastoji se od prizemlja i dva sprata. Zahida je imala tri sina: Faruka koji se nalazi odavno u Kanadi, Sanjina Sanku koji je iza ovoga posljednjeg rata sa porodicom u Americi i najmladjeg Zlatka koji je prije ovoga rata na nekoliko godina otisao u Toronto - Kanada. Ova kuca je i danas vlasnistvo Sehica. Sjecam se stare porodice od dva clana pod prezimenom Skipina, jednu sobu u toj kuci je koristio Jakob Altarac - Jakica. Prisjecam se da su u jednom dijelu kuce kao podstanari stanovala takode jevrejska porodica Haima Romana (koji je radio u ZEMI). Mislim da ih je u porodoci bilo petero: on, supruga Dragica, kceri Slavica, Erna i Jadranka. Ove porodice su u Sehica kuci stanovale negdje iza 1950. godine.

Jakob je otvorio opancarsku radnju na Glavnoj Titovoj ulici preko puta Vucijakovica dzamije ili kako su je Mostarci zvali dzamija pod lipom.

U radnji je vrsio izradu opanaka. Ovaj ducan je, nakon smrti Vucijakovica, vlasnistvo Islamske vjerske zajednice i vakufskog povjerenstva.

To je jedan od ducana iz vlasnistva Nasuhage Vucijakovica kojih je tu na Glavnoi ulici bilo dvadeset sest u jednom nizu.

Jakob je nakon podstanarstva od Sehica presao u kucu na Mejdanu, Trg 1. maja preko puta zgrade Arhiva Hercegovine. Osman mi rece, ali nije siguran, da je ta kuca u kojoj je Jakica stanovao do svoje smrti bila vlasnistvo Altaraca. Pretpostavka je da se Jakob nije zenio, te da iza njega nije ostalo potomstvo i da je loza Altaraca nakon njegove smrti u Mostaru izumrla. On je bio jedan od pretposljednjih mostarskih opancara. Sem opanaka bavio se izradom kaiseva i rezanjem kaiseva za nanule. Znao je napraviti i cipele od krokodilske koze. Uglavnom, bavio se i sarackim poslovima, rezao je kozne kaiseve, te uzde za konjsku opremu. U zadnje vrijeme pred smrt je pravio i postule. Opanci su pretezno obuca seljaka. Ponekad su se opanci nosili i u gradu, ali zbog mode.

Opanaka je bilo nekoliko vrsta, onih sa koncanom oputom, te onih koji su se pravili od tankih traka izrezane usukane koze. Bilo ih je i u bojama. Pravljeni su u svim velicinama. U opancima je noga komotna, a hod u njima je bio mnogo laksi i elasticniji. Najcesce bi se obuvali na pletene carape (priglavke).

JAKUB BURAZEROVIC

Rodom je iz Crne Gore. Prihvatio se opancarskog posla jos kao mladic 1946. godine u Niksicu, jer je to tada bio veoma unosan posao. U to vrijeme su bile zadruge za otkup opanaka koje je, tada, mogao kupiti samo onaj ko je imao odgovarajuci drzavni bon. Tim bonovima su se kupovali svi odjevni predmeti. Prelaskom u Mostar Jakub otvara radnju za izradu opanaka u Podkujundziluku na domak orijentalne kafane "Evropa" (devastirane nakon ovoga rata) na strmom kaldrmisanom prolazu prema Starom mostu gdje se u blizini nalaze i magaze poznatih starih mostarskih trgovaca Mrava i Zeca. Do pred sami rat 1992-1995. godine radnja je koristena kao turisticka atrakcija grada uz ostale ducane iz Osmanskog perioda. Strani posjetioci grada su posjecivali Jakubovu radnju, probali opanke i kupovali ih. Ovu laganu i prakticnu obucu bi kupovall i ljudi iz grada. Narocito bi kupovala djeca i to radi mode, jer bi se u opancima osjecali lagani kao ptice, pricao je Jakub.

Nazalost, nakon ovoga rata Mostar je ostao bez opancara jer Jakub sada ima 70 godina i ne moze vise da radi, a zamjene nema. Nije bilo interesovanja za ovaj starl zanat.

Pored Mostara, mislim da je i cijelo Hercegovacko podrucje ostalo bez ovoga esnafa. Opanci su sada samo muzejski rekvizit i rijetko se mogu vidjeti na nogama i u seljaka.

Izvori

1) Podatak uzet iz knjige "Mostar u Herceg-Bosni", Husaga Cisic (1990. godine), strana 128. i 279. i iz odjeljka stare bosnjacke porodice "Cumurije" (H. Hasandedic, str.7).
2) Tekst ispod slike uzet iz STAROG MOSTARA, god. II br. 10 (dodatak listu "Sloboda") god. XLIX br. 11.

Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Sead Hasanefendic - Pejzaz sa stablom i ruzicastim oblakom

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-1999 Casopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by © 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo