Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 211 (122 - нова серија)

Година XXXII јуни/липањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Светозар Радоњић Рас
Знамења завичаја

Милован Крунић: „Сунце и камен“, „Свет књиге“, Београд, 2007.

Милован Крунић, Херцеговац по рођењу и већем дијелу живота, Мостарац по пјесничком узрастању а Београђанин по пуном зрењу, до сада је у свијет пустио двадесетак књига поезије, као јато утви златокрилих. А ево га и с двадесетпрвом збирком у рукама, чини нам се најзрелијом и најумнијом. Наслоњена је на дио досадашњег тематског и изражајног искуства. Тематски, први круг почиње од сунца и камена то јест, како је већ за очекивати, од Херцеговине, од завичајних знамења (камен, сунце, виногради, крајолици, поплаве, куће). А то су трајања у сјећању, доживљеност, проживљеност, надживљеност. Свим тим тематским изазовима пјесник шаље знаке блискости, постојаности, трајности. То је живот који тече, који јесте пролазан али и обогаћен оним што истрајава у времену и простору. О том контрапункту пролазност – трајање пјесник интензивно промишља и своје судове слаже у поетске медаљоне казане аромом и снагом сентенце, да не кажемо максиме.

Милован Крунић: Сунце и камен

Милован Крунић: Сунце и камен

У другом кругу „Прамен дима“ више је мисаон и емотиван али и обузет трагањем за усавршеном поетском творевином. И овдје се осјећа ауторова мисао о пролазности и трајању. Све је у кретању али докле. Много тога има извјестан крај. Пјесник није забринут нити уплашен свијешћу да крај често јесте све ближи. Не, он то сазнање храбро прихвата и констатује, можда с мало сентименталности.

Колико год хтио да неки тренутак задржи за себе, да схвати ток времена, толико настоји да промишља о пролажењу и јесенима које нас зову и чекају. И ту пјесник до краја остаје присебан и храбар.

А шта рећи о циклусу „Гласови са гробља“? Овдје је пјесник заиста вјешто спојио и устројио неколико досадашњих снажних искустава. То је циклус од педесетак кратких поетских записа. А кратка форма је специфичност овог пјесника (хаику и танка). Но, овдје он тематски иде даље, ка новим, митским значењима и истинама, звуковима и одзивима. Подсјећају ови поетски дукати на записе са стећака. Али, тематски иде мало даље, додаје им ововремена значења и импулсе. У тај чудесни мозаик он уклапа себе, своју судбину, свој дух.

Завршни дио књиге „Свевишње око“, око које надвисује простор и вријеме, које се пита и констатује пјесник осјећа, прима, диви му се како радознало живи живот. И овдје се враћа савременим токовима живљења и схватањима живота али шири причу, тј. усмјерава око на све стране свијета, обогаћујући пјесме идејама, садржајем, формом. Ослања се тако пјесник на своја многа досадашња искуства и домете. Пјесме су му (и краће и дуже) складно сложене, прочишћене, занимљиве поетике и вокабулара. Све је то дигнуто на виши ниво духовности, тј. поетичности. Можда је ову завршну цјелину било добро подијелити у два циклуса. Други циклус, у том случају, почињао би пјесмом „Ријечи“ која много каже, на диван начин кале. Тај би циклус, рачунајући поменуту индикативну пјесму, имао особену поетику и симболику.

Ономе ко је здушније пратио пјеснички пут и развој Милована Крунића допашће се ово његово зрело и мудро стиховање које припада пјесниковим годинама и искуству. Та зрелост и обликованост пјесме плијени читаоца. Нова књига једног барда из Мостара је и у нашим рукама, пред нашим отвореним очима и срцима. Срећан јој пут у живот.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-07-12

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска