Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 211 (122 - нова серија)

Година XXXII јуни/липањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Исмет Бекрић
Дрво багремово

Кад се у дворишту вјетар створи,
наше тад дрво проговори.
И ја знам шта зборе гране,
знам им за срећу и за ране.
То дрво што се привукло кући,
хтјело би с нама у собу ући.

У нашој улици, што се благо успињала уз брдо, живјели смо с природом, са птицама, са уличним псима, са башчама, са стаблима зелених и зрелих јабука и крушака, са гранама, с лишћем, и са вјетром у крошњама, и са капима кише које смо дочекивали на дланове, и са првим пахуљама с којима смо се играли као са лептировима. И сад, ево, гледам једну грану што се привукла нашем прозору, као да би хтјела у собу ући и бити члан наше породице.

Уз сам зид старије куће, у којој смо становали у приземљу, а тетка на кату, изникло је, изџикало, винуло се стабло багрема, које је веома брзо раширило своје гране са мирисним гроздовима. Тетка је говорила, да млади багрем треба посјећи, како се не би још више учврстио и тако угрозио и кућу. Али отац је дрвце бранио ријечима, како га је гријех посјећи онда кад цвјета и кад нам мирухом дарује божију милост и љепоту.

Несим Тахировић: Илустрација

Несим Тахировић: Илустрација

„Зар посјећи ово невинашце, ову радост? Не, прво ћете морати посјећи мене!“ био је одлучан отац.

Стигло је и љето, дуго, врело, и отац је говорио како би се сада било заиста глупо ријешити дрвета, које нам поклања најљепши хлад.

„Види, болан, како се гране привлаче једна другој, да би кућу и собу заштитиле од превелике врућине! Не, не дам дрвета, прво ћете морати срушити мене!“

У јесен је, опет, багремово дрво блистало у злату и успављивало нас шуштањем лишћа, пјевушило нам, а ко то опет има право да из коријена уништи пјесму.

„Чуј, болан, како нам гране пјевуше! Као да нам шапућу! Чини ми се да разумију и шта ми говоримо! Не, не дам да посијечете ово дрво, прво ћете морати мене!“

Тако је опет говорио отац, и поново спасио дрво које се већ уздигло и изнад прозора, пружајући највишу грану и према теткиној соби на кату.

А у хладну зиму, са сјеверцима који су кидисали на наш прозор према дворишту, кад је багрем већ ојачао и уздигнуо своје гране, већ моћне и да се одупру терету снијега, отац је говорио како нас то дрво сада чува, и како би, без његове заштите, вјетар извалио прозорски оквир и окно сасуо у комадиће.

„Види јуначине! Погледајте само, како нас ове гране чувају од вјетра! Па зар уништити оваквог чувара и пријатеља! Не, не дам! Мораћете прво обрачунати са мном!“

И тако је мој отац, уз моје одобравање, спасио мало багремово дрво, које се у идућа два-три прољећа издигло већ до крова куће. Изгледало је, као да је срасло са зидом према дворишту, и као да грли цијелу кућу. Његове гране и сад ме благо дотичу по образима, по годинама, по ријечима, по сјећањима.

Старе куће већ одавно нема, а и ми смо расути свијетом. Али то дрво, дрво багремово, дрво очево, даје нам неку чудесну снагу. Снагу дјетињства и завичаја.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска