Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 210 (121 - нова серија)

Година XXXII мај/свибањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Тужно писмо академика Асима Пеце

„И то је Мостар.“

Тако се зове ново, допуњено и можда још репрезентативније издање монографије Мостар – избор текстова и слика о Мостару и његовим људима, писаних и сликаних умом, срцем и душом, чије издање припремају двојица зналаца и прегалаца Алија Цигић и Анте Мишковић, професори Машинског факултета Свеучилишта у Мостару.

За проширено издање њихове обимне књиге, аутор овог Слова им нуди једну ексклузивну новост:

У фебруару мјесецу ове године, десет хиљада километара далеко од Мостара – а да о томе нису могле ни у сну снити – за истим столом, у Лос Анђелесу састале су се четири праунуке Шантићеве Лијепе Емине!

Да ли је то била игра апсолутне случајности или неке астролошке предодређености… пита се аутор бриљантног фељтона Амерички космички дневник, иначе унук опјеване Емине, Мугдим Карабег којег доносимо у рубрици Актуелности.

И то је Мостар.

Из француског часописа „Art & Décoration“

Из француског часописа „Art & Décoration“

Прва љубав свих правих Мостараца, обновљени Стари мост овог се прољећа некако уљепотио. Бљеснуо на сунцу као да је изронио из бајке. А и јесте. Још старији, и још млађи, монументалнији – као да га старост ни дотакла није, и као да га, 9.11.’93 нису здробиле у парампарчад гранате екстремиста ХВО и ХВ.

На Стари су ових дана, у организацији клуба скакача „Мостари“ стигле и прве „ласте“, поздрављајући мостарско прољеће и отварајући туристичку предсезону. Том приликом седам одважних „Икара“ је, у исто вријеме, скочило у ледену Неретву, међу којима је био и актуелни шампион Лоренс Листо – док је популарни Адмир Делић Гума скочио са Чардака! За бројне туристе и затечене грађане, то бијаше незабораван догађај и угођај којем су „декор“ чинили – изложба дјечјих цртежа, шебоји и каранфили у саксијама, канаринци и штиглићи, фолклорне игре на ушћу Радобоље, севдалинке и оно традиционално, мостарско шегачење уз кахву, лимунаду и „лозу“.

И то је Мостар.

Али, господине друже читаоче, колико год Стари мост бљешти на сунцу и мјесечини и уздиже се до неба, толико је мост који имате у рукама пао у немилост и готово у умирућем стању. Наш и Ваш „Мост“ до сада је био мјесечник, а од сада ће, по свој прилици – као и осталих тридесетак часописа у земљи бити – повременик.

Да није „мостољубаца“, наших часних претплатника и повремених донатора, не бисмо имали ни за соли!

Само име овог часописа, чију смо нову серију покренули 1995. године асоцира на Мостар и његов Стари мост који остаје синтагма наших заједничких, радосних али и трагичних живљења на овим просторима.

Од оних од којих смо залуд тражили дотације – од градског, кантонално-жупанијског до федералног нивоа, стигле су примједбе да човјек који уређује „Мост“ припада – бившем режиму! И шта да им се одговори него: па, јесте, он јесте човјек бившег режима а ви сте људи два бивша режима, а бит ће те и трећег, ако (за вас) буде среће.

Нама у „Мосту“ је мило да Федерални министар културе господин Гаврило Граховац издашно, и капом и шаком помаже велику манифестацију Дани матице Хрватске у Мостару од које је, прошле године добио највеће признање – „Кристалну матицу“, али нам није право што његово Министарство и његова Фондација за издаваштво/накладништво до сада „Мосту“ нису дали ни банке!

Зато, умјесто честитке за продужење мандата, уваженог министра подсјећамо на једну (неиспуњену) обавезу:

Једанаестог јуна 2005. године, угледни Мостарац и некадашњи градоначелник Радмило-Браца Андрић и потписник ових редака обратили су се Граховцу молбом да помогне познатом академику и језикословцу Асиму Пеци који је, том приликом, захваљујући племенитом Ристи Чалији, боравио у Мостару и изразио жељу да остатак живота проведе у родном Ортијешу испод Мостара, гдје је имао скромну кућицу која је у рату знатно оштећена. За њену оправку, по пројекту и предрачуну требало би обезбиједити 7-8 хиљада КМ. У молби, уз остало стоји:

„Цијенећи заслуге и допринос науци Асима Пеце, одлучили смо, без његовог знања, да покренемо акцију да се та његова жеља, уз помоћ Вашу, односно Министарства на чијем сте челу, и оствари… Напомињемо: Асим Пецо је, и поред поодмаклих година и успјешног опоравка послије болести веома активан, те је вољан да, колико може, помаже мостарским студентима и учествује у духовној ревитализацији Мостара и Босне и Херцеговине… У прилогу Вам шаљемо примјерке „Моста“ у којем је објављен фељтон академика Пеце под насловом: „Мостарски говор у свјетлости херцеговачких говора као цјелине“.

Како никада није стигао одговор на ову молбу, (било позитиван или негативан), прошле године, копија захтјева је послана на кабинет господина Граховца, и то љубазној службеници Свјетлани Арнаутовић, на фаx: (033) 254-151. Али и то је остало без одјека.

У посљедњем, тужном писму из Београда, академик Асим Пецо поручује да ће се он, ипак, вратити завичајним коријенима па таман поред своје девастиране кућице у родном Ортијешу – разапео шатор!

Господо Цигићу и Мишковићу, и то је Мостар!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска