Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 208 (119 - нова серија)

Година XXXII март/ожујак 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Фуад Ћатовић
Пред отвореним вратима живота

Уважене колеге дипломанти,
Драги гости,
Поштоване колеге проректори и декани,
Драги пријатељи Универзитета

Ово је други пут да промоцију свих дипломаната на Универзитету „Џемал Биједић“ у Мостару одржавамо заједно. Овим желимо показати прве кораке у интеграцији Универзитета и наше јединство у посљедњих 30 година, али желимо представити јавности и ову младост, ову снагу и моћ. Овдје је 760 дјевојака и младића који ће примити факултетске дипломе. За два дана промовишемо пет доктора и девет магистара наука. То демонстрира снагу и виталност овога Универзитета и овога друштва.

Данас смо сви радосни. Дипломанти и родитељи понајвише, али и за нас професоре је велика срећа извести једну нову генерацију. Овдје су дипломирани економисти менаџери и економисти менаџери, дипломирани инжињери грађевине и грађевински инжињери, дипломирани правници и правници, дипломирани инжињери машинства и машински инжињери, професори и наставници из готово свих области, дипломирани инжињери информацијских технологија и информатичари, дипломирани инжињери пољопривреде и инжињери пољопривреде. Овдје и сада ми исказујемо испуњење друштвене улоге Универзитета.

И можда није прилика, јер данас сви славимо, али ја ћу отворено рећи да нисам задовољан овим бројевима. Нисам задовољан омјером броја магистара и броја дипломаната које данас и за два дана промовирамо. Нисам задовољан ни омјером броја студената које смо ове године уписали и броја дипломаната које сада промовирамо. Ти омјери нам најбоље показују пут којим требамо ићи у будућност. Ми морамо отворити постдипломске студије на свим студијским одсјецима и на тај начин омогућити даљње образовање за ових 760 дипломаната. Морамо повећати пролазност и проходност студената из године у годину. Не кажем, нипошто, да снизујемо критерије. Напротив. Но, студентима морамо посветити више времена, морамо увести менторски рад. Морамо зауставити осипање студената.

Уз све реформе које проводимо у складу са Болоњским процесом, универзитетски наставници морају највише времена посветити реформама односа у настави. Наставу требамо оријентирати на студенте. Такође, уз флексибилне опће додипломске студије, послиједипломску наставу треба фокусирати на богатим и разноврсним програмима који морају укључити и широку понуду специјалистичких и стручних програма.

Хтио бих за крај упутити једну поруку овим младим људима.

Колеге дипломанти,

Ви данас напуштате овај универзитет и отискујете се у живот. Стручна знања и искуства које сте овдје стекли бит ће вам од помоћи, но ја се истински надам и стријепим над чињеницом да смо вас научили барем основним животним лекцијама. Живот у нашој средини, у добу перманентне економске кризе, велике незапослености и изокренутих друштвених норми, није лаган. Ја вам желим сваку срећу, желим вам да нађете запослење у струци, да напредујете.

И хтио бих вам рећи двије ствари. Прва је да будете људи. Драге младе колеге, најважније је бити човјек, и то уопће није лагано.

Друга ствар коју вам желим поручити је да се вратите на овај универзитет. Ви дипломанти на постдипломски студиј, а магистранти на докторат. Пред вама су каријере и актуелни тренд цјеложивотног образовања вас ће свакако дотакнути. Наша је жеља да образовање пружимо свима и да се уклапамо у модерне трендове.

Због тога вам на крају нећу рећи довиђења. Рећи ћу вам: добродошли, ми вас опет очекујемо!

Хвала вам и сретно!

____________________

(Говор ректора Универзитета проф. др: Фуада Ћатовића на промоцији дипломираних студената 10.2.2007. године.)

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-04-13

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска