Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 206 (117 - нова серија)

Година XXXII јануар/сијечањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Милица Томић
Ин мемориам: Емира Карабег

(1934.-2007.)

Угледно новинарско име изградила је пишући у „Политици“ о проблемима социјалне политике.

Емира КарабегУ петак, 17. новембра, у јутарњим сатима, изненада и тихо напустила нас је колегиница Емира Карабег, угледна новинарка нашег листа. Емира је рођена 1934. године у Мостару у цењеној и поноситој беговској породици. Дипломирала је романистику и југословенску књижевност са српскохрватским језиком на Филозофском факултету у Сарајеву.

Прва новинарска искуства стицала је у културној рубрици сарајевског „Ослобођења“ и касније као дописник овог листа из Београда. Када је Леон Давичо оснивач „Политике Експрес“ формирао групу новинара, Емира се обрела у том тиму и убрзо издвојила са својом сталном колумном „Она“.

Од 1967. године придружила се новинарима листа „Политика“ где остаје до пензионисања. Угледно новинарско име изградила је пишући годинама о темама из здравства и социјалне политике за шта је била награђивана од установа чији је то ресор био. У то време стекла је репутацију врсног југословенског познаваоца ондашњих социјалних прилика.

Прву књигу „Макробиотика – здравље на тањиру“ објавила је 1987. године, због великог интересовања читалаца њене дугогодишње истоимене рубрике у „Илустрованој Политици“. Поред новинарског, бавила се и књижевним радом и објавила више књига, путописа, приповедака и аутобиографске прозе.

Емира Карабег-Мира, како смо је звали, била је тиха, суптилна и веома емотивна и дражесна дама. Велики познавалац језичких финеса, како у писању тако и у вербалној комуникацији, неговала је јасан и допадљив стил. Волела је Мостар, Сарајево, Београд, своје синове Срђана и Дарка, брата Омера и пријатеље. И њени пријатељи волели су њу. Поносна сам што сам је познавала и што смо се дружиле.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска