Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 206 (117 - нова серија)

Година XXXII јануар/сијечањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Тихомир Павловић, проф.
Роман „Живот из снова“
Хајрудина Врњака

„Белетра“, Београд, 2006.

Дакле, ради се о Врњаковој једанаестој књизи. И са овим дјелом, он потврђује своју стваралачку књижевну плодност и квалитет. Неоспорно, ријеч је о вриједном књижевном остварењу по свим релевантним критеријима књижевно-умјетничког просуђивања једног романа, односно прозног дјела. Јединствене концепције и структуре, добро увезано у функционалну цјелину обједињене грађе у композицији јасне довршености, заокружености и „затворености“ са оним нужним алегоријско-парадигматским и симболичко-метафоричким проширивањем значења и продубљивањем смисла… Поред, према томе, вјешто исприповједане претежно љубавне приче са понеким елементом криминалистичког романа, роман у оном свом фантастичном елементу са погледом и у будућност, одласком у њу, нуди и то споменуто додатно знаковље, које чини да он исијава тим универзализмом и космополитизмом, односно оним нечим умјетничким што плијени иза фабуле и испричане приче, иза бројних успјешних описа и другог.

Из француског часописа: „Histoire Antique“

Из француског часописа: „Histoire Antique“

Дакако, аутор испољава и висок ниво писмености и свестране ерудиције, даровитост, талентираност. Стилску и језичку дотјераност и одмјереност. Радња романа се одвија у Сарајеву, Мостару, Загребу, те у мањој мјери у Бањој Луци и Београду. Главни ликови су Мирсад П. (прави Дон Жуан, Казанова) и Берина З. Слиједи низ од више мушких и женских ликова који подједнако играју значајну улогу у роману у смислу представљања карактеристичних људских судбина и разоткривања животних истина у разним аспектима, појавама и манифестацијама уз психолошке анализе. А, као што рекосмо, у средишту је романа љубавни заплет, искрена, романтична, сентиментална љубавна веза, са низом „додатних“ љубавних и других догађања у посредној или непосредној вези, који динамизирају радњу и чине је крајње интересантном и напетом… Мноштво је, дакле, неочекиваних догађања, обрта, појава, фантастике и сличних ствари, специфичних људских судбина, осјећајности и сукоба, са рјешењима на крају.

Основне одлике или карактеристике овог дјела могли би значити у сљедећим елементима: роман има изграђену структуру, изведену по релевантним правилима обликовања једног прозног дјела овог типа. Средине одвијања радње романа су Сарајево, Мостар, Загреб, а затим и талијанска средина, Бања Лука и Београд. Радња је динамична, узбудљива, занимљива, са пуно обрта, сукоба, разрјешења, са пуно догађаја и емоционалности, односа међу људима и судбинског одвијања и сучељавања. Дакле, у питању је љубавни роман, у свим видовима љубавног исијавања и значења, карактеристичних за људе на земљи, на овом свијету. Уз елементе криминала, који љубавној причи дају додатну занимљивост и динамику. Зато, не треба да чуди приказ онога свега чега смо ми скоро свакодневно свједоци, или о чему слушамо, читамо, јер то је реалност, према којој можемо да заузимамо одређене ставове, рецимо – критике, осуде, или, пак, похвале и томе слично. Само што су у роману, наравно, све „животне“ чињенице обрађене и представљене на једном вишем умјетничком нивоу, због чега и можемо говорити о томе да се ради о роману. Уз све друге одлике, чудноватости, неочекиваности, никад виђених и доживљених заплета и слично. Концизне и ефектне описе, итд.

Поред, дакле, љубави и брака између главних протагониста романа – Берине и Мирсада, професора, појављују се и други јунаци, женски и мушки ликови, у већој или мањој вези с главним ликовима, у љубавним или неким другим односима… уз психолошко нијансирање. Међутим, у том контексту, назначена је и друштвена позадина ових наших и ширих простора, у коју се јунаци уклапају или из ње искачу, у чијим токовима уче, раде, образују се, напредују, постижу одређене резултате, испољавају се на разне начине, доживљавају бројне непријатности, али и изузетне радости. Без сумње, анализа дјела би нас могла одвести далеко.

Београд, 14.8.2006.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска