Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 206 (117 - нова серија)

Година XXXII јануар/сијечањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Беноа Томчак (: Benoît Tomczak)
Највећи вијадукт на свијету

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић и амбасадорка Мариз Бернио

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић (други слијева) и Мариз Бернио (: Maryse Berniau), амбасадорка Француске у босни и Херцеговини на отварању изложбе „Изградња највишег вијадукта на свијету, Милау Француска“

На југу регије Ларзак (: Larzac), два платоа су одвојена ријеком Тарн. На обадва платоа се налази аутопут, а између њих ништа. На том мјесту, гдје су увијек настајале гужве за вријеме одмора, људи су одлучили да саграде мост, највећи мост на свијету 343 метра висок и 2 км 460 м дуг: „вијадукт Милау (: Millau)“.

Одлучио сам да пратим ово огромно градилиште са мојим фотоапаратом.

Правила прилазу градилишту су била веома стриктна и нисам успио добити дозволу за улазак. Како, на моју велику жалост, нисам био у прилици да приступим овој теми са њеног социјалног и техничког аспекта, одлучио сам, да фотографишем ово изнимно велико дјело уклапајући га у његово природно окружење. Без обзира на велике димензије овог моста, његов архитекта, Норман Фостер, је желио да га уклопи у пејзаж Милауа.

Беноа Томчак: Вијадукт Милау

Беноа Томчак: Вијадукт Милау

Вијадукт Милау, са својим елегантним и витким линијама и огромним димензијама нуди велику слободу у графичком изразу.

Стално мијењајући мјесто фотографисања и уклапајући елементе пејзажа који понекад дају умјетничку ноту овом диву од бетона и челика, представио сам три године изградње овог дјела. Један дан на једном мјесту, други на другом, зависно од еволуције изградње.

Вијадукт Милау је био предмет расправа са техничког аспекта, и његово медијско представљање за вријеме отварања је било на нивоу које заслужује, али нико није пратио његов развој у једној цјелини. Без обзира да ли смо за или против изградње овог дјела, гледати такав људски и технолошки дефиле не оставља нас равнодушним. Што је више вријеме одмицало, изградња напредовала, моја страст према овом мосту је расла. Приликом сваког фотографисања овог дјела, питао сам се из којег ће угла овај див изгледати најбоље.

Ово је моја фото репортажа која представља развој изградње највећег вијадукта на свијету „вијадукт Милау“.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска