Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 205 (116 - нова серија)

Година XXXI децембар/просинац 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Лазар Манојловић
Књига за читање и размишљање

Бисерна књига о великом глумцу
Бранко Перић: Љуба Тадић, посљедња трака за књигу,
издавачи: Бесједа, Бања Лука и Арс Либри, Београд, 2006.

Бранко Перић: Љуба Тадић, посљедња трака за књигу

Бранко Перић: Љуба Тадић, посљедња трака за књигу

Бисерна књига о човјековом човјеку, о људини, о позоришном магу, о великом глумцу, краљу сцене, филма, позоришта на екс југословенским просторима. Књига или посљедња трака за књигу о Љуби Тадићу, човјеку кога смо сви вољели, а више га нема. Велики дар, на годишњицу смрти великана, подарио нам је сјајни Бранко Перић.

Није ово само књига о Љуби већ о његовим пријатељима, глумцима, књижевницима, културним, научним, јавним и политичким радницима. То је и мала педагошка поема о Љубиним родитељима, мајци Радмили, наставници и оцу Светомиру Тадићу, професору. О његовој браћи Димитрију, Душану и Растку, те о великој љубави, супрузи, Снежани Никшић. И баш та прича, која управо тече као трака, говори о величини породице Тадић, сиромаштву и свим недаћама које живот прати сиротињу. Али, закључак је, док је те и такве сиротиње, биће и великана, јер велики људи, у правилу, долазе из малих мјеста и малих, сиромашних, кућа пуних љубави. Ова књига је, отуда, и сага о породици Тадић. За поуку, памћење и препричавање.

Одустао сам од намјере да пишем класичну књижевну критику, јер не бих успио рећи истину. Зато ћу рећи да је књига сама по себи пребогата љепотом и тугом живота и чита се са уживањем као кад пијете вино уз добру пјесму, музику и друштво. Причам најљепшу причу коју знам написати о прочитаној књизи. Прије свега, потражите ову књигу, купите је, читајте, обогатите личну библиотеку и реците то и другима. Бисерна књига човјека, великана глуме, живота и снаге. Позоришни великан Љубо Тадић, бард и велики пјесник позоришног живота. Све се то налази између корица књиге. Како коју страницу читате истовремено гледате низ позоришних представа свјетских и наших великана у којима прича Љубо Тадић. И када затворите посљедњу страницу књиге осјетите се тако лијепо и богато као да сте примили лијепу награду за животно дјело. Постајете духовно богатији. Како сам се лијепо осјећао, уживао и радовао док сам књигу читао.

Бисерна књига човјекова и Љубина и Бранкова. Сваки, на свој начин, је кроз живот усправно ходао и хода, а да се никада није сагињао.

Ко нам нуди ту љепотицу међу књигама о маестру и доајену екс ју глумишта, Љуби Тадићу? Ко други до Бранко Перић, књижевник, хроничар, публициста, новинар, правник и етичар са достојанством човјека, пријатеља и друга.

Послије књиге Душко Трифуновић, ево још једног штива које плијени сваког умног и обичног човјека који воли лијепу књигу и ријеч, а који је бар чуо за Љубу Тадића. Читалац остаје задовољан љепотом и богатством с којим се дружио читајући књигу, у једном даху, Љуба Тадић, посљедња трака за књигу.

Читалац се осјећа, кад затвори корице књиге, као да је био на премијери у Југословенском драмском позоришту и слушао Љубу Тадића. У томе је и љепота и величина ове књиге. О великом глумцу и човјеку усправног хода.

И онда се сјетим Михаила Ботвиника, свјетског првака у шаху:

Старост је кад стари пријатељи одлазе, а нови не долазе.

Књига Љуба Тадић, посљедња трака, трајаће док траје и позориште и глумиште. Дотле, а куда ће више, а може све и док човјек живи и дише.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-06

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска