Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 204 (115 - нова серија)

Година XXXI новембар/студени 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Шемсудин Златко Сердаревић
Брозовић фудбалска легенда
Мирослав Брозовић

(1917.-2006.)

Поштовани чланови породице Брозовић, тужни скупе! Припремајући једну телевизијску емисију о легендарном фудбалском асу Мирославу Мехи Брозовићу, био сам у прилици да у неколико наврата са тим човјеком проведем прекрасне часове дружења.

Иако у поодмаклим годинама Брозовић је зрачио велику енергију. Остављао је утисак човјека који је спреман да поново закорачи у свијет спорта коме је поклонио цијели свој живот. Ко је могао претпоставити да ће малодобни младић, до тада занесен вјежбама у мостарском Соколу, направити блиставу каријеру и сврстати се међу елитне мостарске, хрватске, босанскохерцеговачке и југословенске асове.

У времену када смо у стану породице Першић, која му је поклањала сву дужну пажњу и породичну љубав, пребирали по успоменама, често би му се очи овлажиле тако да сам схватио да се у том до тада непознатом човјеку, који је у животу а посебно на фудбалском терену, остављао утисак неустрашивог робусног борца, уствари крила једна врло осјетљива и осјећајна душа – типична мостарска душа. Како се управо у очима сваке личности крије његова душа, могао сам у тим плавим пространствима његових зјеница видјети широку, распојасану душу која је волила и другима живот даривала.

Мирослав Брозовић (1917.-2006.)

Мирослав Брозовић (1917.-2006.)

У његовим уздасима крила се велика, занимљива и узбудљива сторија о минулом времену у којој је био активни актер, не само спортских догађаја него и свега што се око спорта дешавало. На фотосима објешеним о зидове и педантно сложеним у старе патинасте албуме, јасно се уочавао плећати младић плавкасте, у правилу уредно зачешљане косе пуне животности. Са сјетом је тумачио и посматрао те слике, калеидоскоп своје стазе, увиђајући како је овоземаљски живот уистину кратак за све планове и испуњење жеља. Али, на сву срећу, он је свој живот испио на душак и без остатка. Протекао му је у лијепим успјесима не само на терену него и на путовањима као и у друштвима. Младић из Мостара, са првим лоптањем у ЈСК Мостар, дочекао је да 1948. године на чувеном Вемблију наступи у олимпијској репрезентацији Југославије. То је касније пошло за руком великом Мухамеду Мујићу и халфу са Рондоа, Крунославу Радиљевићу. Брозовић је био први Мостарац са наступом у елитној олимпијској репрезентацији. Мало је који мостарски фудбалер имао тако богату каријеру као што је то случај са Мирославом Мехом Брозовићем. Његова животна стаза ишла је од Мостара преко Загреба, Београда, Сарајева, Бањалуке, Добоја и Дубровника да би се круг затворио у Мостару.

У његовој причи о минулом времену није било хиперболисања догађаја нити жичног истицања. Скромност, та вјечита компонента његове личности, потврђивала се и онда када је цјелокупну каријеру требало сублимисати и подвући јасну црту. То је карактеристика великих и он ју је потврђивао цијелог живота.

Мирослав Брозовић је по много чему занимљива особа. Имао сам осјећај да је много тога о њему остало незабиљежено. Можда је томе разлог његова превелика скромност или урођена тајновитост душе. У сваком случају само битне ствари се памте и биљеже – број наступа, освојених титула и признања.

У деветнаестој години је у дресу загребачког Грађанског у коме 1939. године заједно са асовима: Хиглом, Глазером, Кокотовићем, Матекалом, Велфлом и Јазбиншеком осваја шампионску титулу Југославије. Брозовић је међу једанаесторицом најбољих фудбалера Грађанског који 1941. и 1943. године освајају титулу шампиона Хрватске. Укњижио је 17 наступа у репрезентацији Хрватске. Дрес репрезентације Југославије облачио је 17 пута (1940-1948.). У тиму београдског Партизана 1947. године, као капитен тима, прима пехар маршала Тита. Каријеру је завршио у ФК Сарајево чије је боје бранио од 1948. до 1954. године. Као тренер Сарајева у БиХ је донио прву шампионску титулу. Својевремено је Брозовића легендарни Стјепан Бобек уврстио у тим свијета. Свугдје је остављао само лијепе трагове и биљежио значајне успјехе. Кад је осјетио да га зове југ, кренуо је у свој Мостар посјећујући редовно Маслине гдје међу чемпресима са кумрама и вјерним ђивкарима снивају његови родитељи.

Она друга страна његове личности отишла је неповратно са његовим сјенима у ову земљу која нас чека и од које не можемо побјећи, ма колико то жељели.

Брозовића сам доживио на посебан начин, више као савршено лијепу и чисту душу, него као саговорника из кога као новинар црпим податке како би његове суграђане подсјетио на ово значајно име и овјековјечио га као великог и заслужног спортисту чије ће име остати златним словима записано у свим спортским енциклопедијама и монографијама клубова чије је боје бранио.

Почивао у миру божијем и нека ти је, драги врли пријатељу Мирославе, лака земља.

Мостар, 6.10.2006.

Слово на опроштају од Мирослава Брозовића на католичком гробљу Маслине. Само пар корака ниже његове гробнице налази се вјечна кућа са мраморном лоптом олимпијца Крунослава Круне Радиљевића.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска