Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 199 (110 - нова серија)

Година XXXI јуни/липањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сабахудин Хаџиалић
Босанска пирамида
Сунца, Мјесеца и Змаја

У земљи чије име јесте Босна и Херцеговина
Власништво свих нас… босанскохерцеговачких потомака. Кога?
Питајте Семира Сема Османагића

Смирено лице млађахног Семира Османагића ничим није одавало умор послије тридесетодневне непрестане борбе са висинама, дужинама и ширинама босанскохерцеговачким. За мене се то не би могло рећи. Наиме, како оставих ауто у подножју Височице, тог угодног суботњег послијеподнева на повратку из Сарајева у Бугојно 29.04.2006. г., испунио сам обећање дато Семиру и задихан стигао, али:

Е-маил размјена

Поштовани пријатељу,

Пратим сва дешавања око ископавања и потврде нечега у што већ вјерујем да постоји, но имам један, хајде да кажем бирократским језиком – конструктивни приједлог. Наиме, мислим да би културолошки, хисторијски па чак и географски било добро да кренеш са појмом Босанскохерцеговачка пирамида сунца умјесто Босанска пирамида сунца. Због чега? Због државе in whole. Размисли, јер претпостављам да си методолог унутар својих промишљања јер само на начин усмјерен свеобухватности можемо успјети. Можда Пирамида успије објединити жеље свих људи ових простора. Јер када говоримо Босна искључујемо онај други, не мање важан дио цјелине што се домовином зове. Молим те да ово схватиш као сугестију искреног пријатеља. А покушаћу у недјељу (23.05.2006. г.) на повратку из Сарајева за Бугојно навратити до Високог.

Срдачан поздрав,

Саби

Поздрав,

Хвала на сугестији. Име („Босанска“) је изабрано више као географски појам да пирамида буде препознатљива у свијету, а да је још увијек практична за изговорити. А пошто је комплекс огроман, он јесте на територији БиХ и иза њега ће стати не само читава БиХ већ је ријеч о свјетској културној баштини. Ја сам горе сваки дан од 8- 18.

Видимо се.

Срдачно

Семир

Те недјеље нисам успио, али 29.04.2006. г. (субота) договор је реализиран. Семир је био тамо. И Пирамида. У долини Пирамида (босанских – СУНЦА, МЈЕСЕЦА И ЗМАЈА). Мноштво је људи тог поподнева било на Височици. Сјетих се мог боравка у Међугорју (увјерен сам да сте читали о томе прије неколико година у МОСТ-у у тексту под називом „АЈВАЗ ДЕДИНА ГОСПА“) и осјећаја који сам видио тада на лицима тамошњих праведника. Као да се прича поновила. Људи су прилазили Семиру, поздрављали се са њим уз: Издржи… сви смо са тобом… не могу ти ништа… родила те мајка… И на тренутак се сјетих ријечи цијењеног професора Ловреновића (Дубравка, оп.а.) у емисији 60 минута ФТВ БиХ од 22.04.2006. г.: „Тамо нису пирамиде… а шта је тамо… немам идеје…“ Нећу много коментарисати ову изјаву јер ћете више о томе читати из пера нашег сарадника Виктора Дундовића у овом броју МОСТ-а, али ћу само рећи: И ја бих тако реагирао јер Семир под ноге баца комплетно моје школовање, вјеровање у реалност коју су ми годинама сервирали. Но, да се вратимо сусрету нашем.

Семир Османагић и Сабахудин Хаџиалић

Семир Османагић и Сабахудин Хаџиалић

Искрен и срдачан надасве – само је казао: „Хајде пријатељу да чујеш презентацију“… Људи су кренули за њим без поговора, као да иду за месијом… домаћим… овоземаљским… Ништа ми друго није преостало већ и да ја добијем потврду за нешто у шта сам већ вјеровао (погледајте МОСТ бр. 106 од фебруара/вељаче 2006. г.). Али, успјех га накратко упитати како може бити тако смирен и поред толиких напада на њега и Фондацију на чијем је челу а све са циљем да пониште и саму помисао да на овим просторима има пирамида. Кратко је одговорио: „Драги мој Саби, не би ни било у реду да су сви за. И боље је да је тако. Временом, сви ће прећи на ову страну.“

На самом почетку занијекао је наводе квази-научника да на овим просторима има више од 1000 пирамидалних облика као претпоставки пирамида. Само их је девет и то су потврдили сателитски снимци. Од тих девет та три облика су у Високом. Пирамида Сунца, Пирамида Мјесеца и Пирамида Змаја које заједно чине истостранични троугао под углом од 60 степени без имало одступања. Хеј! Помислих, а гдје је осталих шест. Сигурно је то оставио за касније… Нећу га питати… Биће времена.

16. дан истраживања Босанске пирамиде Сунца - 29.04.2006. г.

Пише: Синиша Суботић

(са странице http://www.piramidasunca.ba)

Проналазак нових камених мегалита који сачињавају сјеверну страну брда Височица по трећи пут у петнаест дана окупио је најважније домаће и дио свјетских медија. „Отварањем нових сондажних бунара на сјеверној страни пирамиде према очекивању смо пронашли камене блокове брече који су захваљујући дебелом слоју хумуса одлично очувани. Сви имају равну и правоугаону површину. Дебљина им се креће до 70 цм. Спој је праволинијски и несумњиво је ријеч о дјелу људских руку. Тежина неколико откривених блокова се процјењује на 10-30 тона у просјеку“, рекао је независни истраживач Семир Османагић пред великим бројем новинара и туриста.

Новинарима су се обратили и остали чланови истраживачког тима: геолог Наџа Нукић, геодета Енвер Буза, археолог Силвана Чобанов те појачање истраживачима млади хисторичар Санел Силајџић.

У посјети археолошкој локацији боравио је генерални директор БХ Телекома (: Telecom) господин Хамдо Катица и сарадници. Импресионирани виђеним потврдили су дугорочну подршку БХ Телекома овом важном пројекту. Господин Катица је сугерирао постављање нове веб камере на сјеверној страни пирамиде како би се могла пратити будућа сондажна испитивања од најранијих фаза.

У приватној посјети брду Височица боравио је и Мирко Бабић, магистар археологије из Бијељине, иначе један од потписника петиције за забрану археолошких радова изнад Високог.

„Доласком на лице мјеста увјерио сам се да је ријеч о врло квалитетном и стручном истраживању које се одвија много ниже од локалитета гдје се налазе остаци краљевског града „Високи“. Мада је још рано тврдити да је ријеч о пирамиди, за камене блокове које сам видио могу рећи да су врло интересантни.

28.04.2006. г. – Пише Самра Коричанин

(са странице http://www.piramidasunca.ba)

Мирсад Пуриватра, директор Сарајево филм фестивала је најавио долазак комплетне фестивалске екипе на мјесто ископавања босанске пирамиде Сунца у мјесецу аугусту.

За недјељу је најављена посјета екипе BBC из Лондона на челу са Мајкл (: Michael) Палин-ом ће припремити терен за снимање документарца о босанским пирамидама.

У посјети истраживачком тиму Фондације боравили су представници Америчке амбасаде из Сарајева:

Др. Скот Џонс (: Scott Jones), директор извозног и Дарко Илић, помоћник војно политичког савјетника те госпођа Марија Балач, савјетник из САД амбасаде у Београду.

Аустријски новинар Михаел (: Michael) Арбергер је био одушевљен виђеним и најавио долазак аустријских медија и анимирање аустријске јавности.

Видио сам камене блокове тешке и више од десетак тона… Видио сам руком обрађено камење из времена тако далеког да не могу ни замислити… видио сам врх Пирамиде… Видио сам људе који вјерују у то… И нема ту ублехе… Можда само мало сумњичавости код неких новинара који упиташе: А када ћемо моћи дефинитивно тврдити да је Пирамида ту, пред нама? Семир је хладно, насмијешена лица рекао како види да новинар има обувене чизме и да можемо наставити према западној страни гдје ће видјети још доказа. Било их је. Невиђени број…

С обзиром да ми пењање баш није јача страна и иако сам пјешачио (узбрдо, оп.а.) неких два километра до Пирамиде из долине гдје је смјештено Високо, рекох Семиру: Пријатељу, вратићеш ме доле… Немам снаге… проклетство пушења!... Наравно, одмах ћемо… Видим да си уморан… смирено рече.

Брдо Височица, Високо

Брдо Височица, Високо

На тренутак помислих да сам у времену негдје тамо далеко, на мјесту гдје машта постаје стварност а алхемичари претварају олово у злато док разговарамо са алиен цивилизацијама. Не, не треба нама то. Овдје и сада у Босни (али и Херцеговини) постоји нада да, коначно, имамо нешто у Свијету вриједно. Нешто што ће промијенити стандардне хисторијске/повијесне и историјске претпоставке наше прошлости, садашњости и будућности. У овој Ноевој арци има мјеста само за believers. А Босни (па и Херцеговини) и треба вјера у НЕШТО јер у шта ће вјеровати? У Политичаре: Тихића? Лагумџију? Додика? Силајџића? Чавића? Човића?... етц… Не! Ваља нам вјеровати у Семира Сема Османагића ако ништа друго а онда због тога јер нам даје НАДУ. Наду да ми ЈЕСМО. БИЛИ. И БИЋЕМО.

И један кратки виц на крају што ми стиже мејлом неки дан од пријатеља из Сарајева: Фотографија мумије у саркофагу која је пронађена у Босанској пирамиди Сунца. Погледајте сами. И шта је ту необично! Маркетинг и прије 10.000 година кроз шалу из 2006. г.:

Ако ништа друго, знамо се шалити. Но, last but not least (посљедње, али не и задње) потребно је да само поновим једну од мојих старих пјесама под називом

Cogito ergo sum

Остаје ли одсјај
ваљаног хтијења
у нечему
што има смјелости
да мисли?

Семир Сем Османагић мисли. Босанскохерцеговачки. Било би добро да и ми кренемо тим путем.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска