Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 199 (110 - нова серија)

Година XXXI јуни/липањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Антун Лучић
Уочница откривања споменика
А.Б. Шимићу

Примио је с Преображењем Шимић на себе и Откривење. Обучен у бијеле хаљине, он не прекорава оне који не схваћају бит језика. Такво што чини јер љуби и жури се стога што се ускоро прелистала, или се затвара, отвара његова књига Откривења од седам печата. Изњедрава се глас попут трубе – позива људе од свакога племена, језика и пука.

Придружујемо се виђењу на оземним просторима сна с којих се скида плашт да проговори нам пуна истина. Виђења с неба су отворена врата па допире ево његова ријеч, мисао, аскеза, дух.

Овдашњи су књижевници пристали уз пјесника „тијела и сиромаха“ частити годишње стиховане успјешнице истоименом наградом. Немали број њих посвећивали су њему „с дубоком љубављу“ своје књиге, попут пјесникиња у збирци Усред јарка сунца, алегорије херцеговачког поднебља.

Споменик Антуну Бранку Шимићу

Споменик Антуну Бранку Шимићу

Да је у каквоме статусу данас би Шимић, пјесник звијезда и опомена, био самосталан и неовисан умјетник и уједно припадник свих нас. Зашто, јер је ослобођен свега сувишеног и отуда може бити међу најистакнутијима по духу и на туземном пјесничком Олимпу.

Са мистиком из дриновачких перивоја до у мостарска приобаља, тим правим Нестором сувремене баштине пјевања и мишљења, нема никаква разлога бити изван задовољштине језика и свијета.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска