Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 199 (110 - нова серија)

Година XXXI јуни/липањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Проф. др. Фуад Ћатовић
Универзална начела академизма

Свечаност у поводу додјеле почасног доктората наука Предрагу Матвејевићу на Универзитету „Џемал Биједић“ у Мостару

Ексцеленције, даме и господо,

Желим вам добродошлицу на свечано уручење почасног доктората наука Универзитета „Џемал Биједић“ у Мостару уваженом академику Предрагу Матвејевићу.

Колико год да је част примити почасни докторат наука, још је већа част додијелити га. Универзитети, међу осталим, и бивају препознатљиви по томе ко је све примио њихов почасни докторат.

Управо због тога, те због чињенице да данас почасни докторат додјељујемо једноме истакнутом академику европских опредјељења, нагласимо да су универзитети обликовали европски идентитет и то његовим културним, хуманистичким, правним, научним и умјетничким наслијеђем. Они су везивно ткиво на којем се гради европско јединство које мора удахнути дух културе нашем континенту, као што се то дешавало у прошлости. То даје нову улогу универзитетима у подручју међународне политике дјеловања у миру и у подручју повећања процеса развоја. Та нова улога мора посебно бити афирмирана на овим просторима, а значај универзитета може бити посебно наглашен, не само у промовирању заштите људског бића, већ и у ревитализацији културних, професионалних и хуманих увјета људи, узнемирених конфликтима и жалостима. Велика мотивација људског бића након трагедије може бити додатна вриједност тој афирмацији.

Са додјеле почасног доктората Предрагу Матвејевићу

Са додјеле почасног доктората Предрагу Матвејевићу (Фото: Ћамил Топуз)

Европска идеја би требала играти најбољу улогу моралног водича и пружити једнаку шансу свим људима. Европа је наш заједнички циљ, јер европске су вриједности: достојанство људског бића, неповредивост људског живота, право на образовање, слобода мишљења, говора и изражавања идеја и религија, уставна држава, сарадња за реализацију заједничког оквира, сматрање рада личним и друштвеним оквиром. Универзитет може и мора дати значајан допринос у поновном оживљавању ових идеја.

Наравно, главна брига нас одговорних за академску заједницу је образовање младих који похађају наше универзитете и то представља фундаменталну обавезу, јер ми морамо припремити европске грађане који су у могућности гледати на нове изазове с новим ставом, у комплексности нашег друштва.

Универзитет „Џемал Биједић“ у Мостару се уклапа у тај тренд афирмирајући промјене, посебно реформе које су тренутно врло актуелни тренд у Европи знан под именом Болоњски процес. Високо образовање у нашој средини почиње слиједити европска и универзална начела академизма у свим формама. Оно у сваком погледу прелази границе држава, оно постаје европско и универзално, глобално, свјетско.

И у томе контексту је и данашња церемонија. Додјела почасног доктората угледном европском грађанину свакако има и своју одређену поруку. Та је порука веома јасан сигнал који жели упутити наша академска заједница у циљу што јаче сарадње, а очигледно је да то чини академик Предраг Матвејевић.

Даме и господо,

Шта има природније од додјеле почасног доктората визионару – у граду који за себе каже да је град визионара и на Универзитету који носи име визионара.

Шта има природније од додјеле почасног доктората Предрагу Матвејевићу, човјеку који се као научник и књижевник надахнуо и који се као човјек остварио у људскости на дословно мостарском духу, на осебујном језику овога града, гдје је, уосталом, и рођен.

Један од сјајних људи, који по дјелу не припада само једној етничкој скупини, него и другима, човјек продорне мисли, снажних визија, плодоносних рјешења – које, у најблиставијим дионицама трају у својим битним, ољуђеним релацијама.

Онај који апсорбира својим дјелом препознатљиве, а набројане карактеристике, преображене у жива дјела и подигнута на универзалну разину – човјек је којему вријеме никада неће наудити и чије дјело има припадати сваком времену.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска