Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 199 (110 - нова серија)

Година XXXI јуни/липањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Књига за читање и плакање

Да смо прије десетине хиљада година имали Босанску пирамиду сунца, и она би у агресији на Босну и Херцеговину била минирана и разваљена. Сто посто!

Свака сличност ових уводних редака с положајем у коме се данас налази наша земља, Европа па и свијет, више је него намјерна.

У вријеме врхунских медицинских достигнућа, људи умиру у најтежим мукама, или умиру напречац, ко од шале. Метеорски развој науке и технологије, умјесто напретку човјечанства, води његовом уништењу. Кажу да су људи безбједни и заштићени само – у гробу. Не знаш хоће ли те, гдје и кад, ударити кап, хоће ли те помести земљотрес, или ћеш скончати од пројектила НАТО или неких других снага.

Овај мостописац негдје је прочитао да најновија истраживања показују да од 700 хиљада „високообразованих“ научника у цијелом свијету, њих, чак 520 хиљада ради на усавршавању оружја и убијања, дакле на истребљењу људске врсте – док само 180 хиљада истражује начине како да будемо здравији, ситији, како да преживимо.

А народ табана кроз ову мракачу и све се нада нечем бољем и љепшем, али свуда га прате – насиље, сиромаштво, јад, ружне навике, оптужбе другог и другачијег, разне болештине.

Трубе апокалипсе одјекују.

Намјера овог Слова није да се бави утопијама. Једноставније је и лакше наћи се сучељице с нашом свакодневницом, али она није ружичаста, није ни зехру.

Марин Топић: Рондо у Мостару, уље на платну, 2006.

Марин Топић: Рондо у Мостару, уље на платну, 2006.

Мјесец мај у Мостару је протекао у знаку бројних културних и спортских манифестација и обиљежавања значајних датума и догађаја: академија, трибина, сусрета пјесника и публике, концерата, изложби, турнира…

Десило се и представљање записа, боље рећи хронике-романа Мехмеда Диздара Бенце „Столац виртуални завичај“ коју је публика у препуној дворани Центра за културу назвала – књигом за читање и плакање! И у којој се Диздар, иначе професор књижевности, представља као аутор високе списатељске имагинације.

У ствари, овдје су три књиге у једној књизи које се зову: Успомене, Свједочења и Има ли наде. И: колико год је прва, по многима изузетна књига Мехмеда Диздара „Суђени Столац“ један горки и драматични дневник о тортурама, црним данима и још црњим ноћима проведеним у казаматима тзв. Херцег-Босне, толико је његова нова књига једна фреска о столачкој епопеји, љетопис о граду-мученику који некада бијаше синоним слободарства, људског братства и добросусједства.

Заправо, ова књига о којој су, не само позитивне него бриљантне рецензије написали Нијаз Дураковић, Алија Пирић и Енес Раткушић једно је огледало у којем ће наше, и генерације послије нас увијек видјети њеног аутора-логораша Мехмеда Диздара, видјеће наказно лице убица, прогонитеља, паликућа и силоватеља, али ће видјети и драги лик шехида и свих који су нас бранили и надахњивали да се боримо, да трпимо и патимо, да бисмо остали и опстали на овим просторима.

Најважнија одлика ове књиге, аутентичне приче преживјелих свједока, жртава насиља и безумља јесте да у њој нема позива на освету, нема мржње; не, аутор Бенца Диздар, чак, не мрзи ни своје прогонитеље ни своје мучитеље – он се не да и он се нада да ће овдје људи истог сунца и истог поднебља – мада мукотрпно – градити нове мостове љубави, мостове од човјека до човјека, од помирења и повјерења, праштања и сабура.

Али, онај Столац, миран и питорескни градић на Брегави какав познајемо не станује више на старој адреси.

Прије тринаест година, тамо је све што бијаше бошњачко (и српско) сравњено са земљом. А све до агресије на Босну и Херцеговину сви Сточани бијаху – своји. Нико никоме – ни потамо се. Красан народ који је држао да никакве ограде, ни вјерске, ни националне, ни политичке не треба да одвајају човјека од човјека. Вјеровао да је цијела Босна и Херцеговина њихова домовина, сви Сточани њихови суграђани.

Било тако одувијек, сада више није.

Дођоше тамо неки худи људи и рукама које личе на тигрове канџе отеше им Столац. С њима дође и тама која гута и свјетлост и људе, што би рекао пророк и учитељ Халил Џубран. Несрећа која разјапљује чељусти и халапљиво гута све што су вриједне руке и здрав разум створили.

Али, то нису били прави Сточани, већ живи изданци фосила, домаћи уљези. Убице и пљачкаши што су пошли путем свих покварених и окаљаних у Другом свјетском рату. Они што заборављају древну мудрост да се човјек роди празних шака, тако и умре, и узалуд су му сва овоземаљска богатства ако није срећан с оним што је имао.

Варалице и разметљивци што би на туђој муци да граде срећу и пробитак.

У књизи „Столац виртуални завичај“, аутор их прозива именом и презименом! Они су „најзаслужнији“ да се Столац није помакао од оног неискоријењеног фашизма из ’93. и ’94. године, него се тај фашизам забокорио и разлистао.

У своме Стоцу, Бошњаци су данас народ другог реда.

А колико су, тек, имали искушења и понижења да се врате у столачку родну и свету груду. Колико пута су преварени, шиканирани, враћени, каменовани! Све те тужне и срамне епизоде увјерљиво су описане у поглављу поменуте књиге под насловом: Има ли наде!

„У агресији на нашу земљу угасили су се многи животи… Многа срца градова и села су скрхана. И срце нашег Стоца лагано застаје, не дајте да посве стане… не дајте, молимо вас.“ – писали су Сточани расељени по свим земљиним меридијанима.

Одговор је дошао од једног дошљака – Хрвата, човјека који бијаше добре воље:

„Ми из Коњица и средње Босне нисмо протјерани у Столац, него смо жртве „хуманог пресељења“, али једва чекамо да се и ми вратимо у свој лијепи завичај.“

Зато ће хроника о виртуалном завичају популарног Бенце Диздара имати своје поклонике међу читаоцима свих генерација и афинитета. Јесте књига за читање и плакање, али – и памћење.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска