Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 195 (106 - нова серија)

Година XXXI фебруар/вељача 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Божидар Поповић
Чудо од ријеке

Мостар, феномен међу градовима

„Александар Велики и Тито су освајали свијет, али не да би га себично за себе задржали већ да би га љубављу и мјешавином култура ујединили“.

Андре Малро

Ових дана добавио сам изванредну књигу у издању „Младинске књиге“ из Љубљане у којој су веома илустративно, децидно и уз бројне стручне пропратне коментаре и биљешке приказане све оригиналности и зачуђујуће овоземаљске географске појаве какве су високе, горостасне планине, океани, мора, језера, ријеке, ледењаци, прашуме и пустиње; све оно чиме је од једног до другог пола испуњена наша планета. Књига вриједна сваке пажње што бих је препоручио сваком ко иоле жели да сазна оно што се тиче географије и њених бројних ресурса.

Ипак, прочитавши је и разгледавши, остао сам и не мало зачуђен да њени издавачи нису нашли за вриједно, те и будући да о томе и мало знају и желе сазнати, да прикажу још и један наш природни феномен о коме, осим најближих му сусједа Мостараца и још понеког у нашој земљи мало ко зна. Ријеч је о чудесном извору ријеке Буне која извире у мјесту званом Благај, близу Мостара – не, то је уобичајен израз, већ гдје она избија бујна, ледена и бистра, те на свом врло кратком путу од којих петнаестак километара тече жустро до свог улијевања у Неретву. И док сам некад живио и радио у Мостару, граду који ме је и сам својом особитом питорескношћу и на друге начине очаравао, ја сам често и радо одлазио у Благај да тамо уз дивну рибу пастрмку, те слатке и сочне лопинџе и трешње и увијек очаран Буном понајприје и њеним чудесним извориштем из дубоке и стравичне пећине при дну огромне громаде стијена уживам. И није стога ни чудно да и бројни туристи претежно из наших крајева радо ту и често залазе да то разгледају и да према лијепом обичају обавезно баце покоју пару као завјет за своје људске жеље; баш као и ја који сам се нагледао многих чуда у свијету, али нигдје таквог које тражи да га и овим написом прикажем.

Благај

Благај

И не само тај њен бујни, фантастични излазак из дубине Земље већ и све остало што се ње тиче захтијева да се о њој говори. О њеном најприје кратком, бујном и жустром току – баш какав је уобичајено и живот великих лирских пјесника који је и исто тако кратак, компримиран те мало живе а пуно дају; мој блиски рођак Бранко Радичевић, Мостарац Шантић, београдски Илићи, Његош, па Јесењин, Пушкин и Љермонтов, Хајне, те тако и Буна (чудног ли јој и загонетног имена), што управо и тим својим кратким а бурним током и трајањем под Сунцем убрзо бива апсорбована моћном Неретвом како би се иза тога сјединила и са Јадраном и Средоземним морем остављајући нас да о њеној чудесној појави – а какав је и свеукупно наш људски живот – поваздан узалудно сновидимо, те и да само у понеком тренутку понешто наслућујемо а све сводећи једино на помисао да то не може бити и постојеће само од себе а без да НЕКО од свега најмоћнији није то само бесмислено створио. Баш како је створио и друга бројна чуда, милијарде још и других свјетова, те уз набројана друга бића и свјетове и човјека давши му и органе да њима понешто од свега тог немјерљивог разазнаје…

Те да, ето, и та ријечица о којој овако реминисцирамо има неки осим природно механички још и дубљи симболички значај за сав живот уопште, те и за град чији је блиски сусјед, град назван по мостовима, а што опет значи не само по томе што спаја обале већ и све што на њима живи.

И откуда још у томе чудном граду што га у дугим љетњим и јесењским данима наткриљује блиставо Сунце и азурно небо а разгаљује медитеранска клима, да се зачиње и дозријева мноштво сочних плодова а у душама његових бројних умјетника што не само у свом биолошком трајању већ и након њега остају да трају активно?

Мостар! Феномен међу градовима, стамен, чврст, старински али и никад такав да ишчезне већ увијек проникнут дубоко свеукупном жељом за трајањем; баш као и бурни вјетрови што често жестоко задувају али не да све униште већ да одувају оно што се накупи често небригом оних који се не могу и подичити именом грађана вјечног града.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-06-25

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска