Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 194 (105 - нова серија)

Година XXXI јануар/сијечањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Доц. др. Сеад Омербеговић
Роман о Гилгамешу

Осврт на роман Хамзе Хамзабеговића
Гилгамеш који је тражио бесмртност

На босанскохерцеговачком књижевном тржишту појавио се роман, за шири читалачки аудиториј, помало необичног наслова: Гилгамеш који је тражио бесмртност. Сам наслов романа, и наравно, тема овог романа – безуспјешно трагање за вјечним животом, на потенцијалне читатеље, одмах, на први поглед, дјелује изнимно интригантно. Дакле, „старт“ приповједачког посла којег се прихватио аутор, Хамза Хамзабеговић, одабир теме и привлачење читатељске пажње је – успјешан.

Прича о Гилгамешу, јунаку из древне Мезопотамије, који је двије трећине бог, а једну трећину човјек, подједнако је и занимљива и поучна. (Сумерско-бабилонски Еп о Гилгамешу, већ миленијима окупира пажњу, како љубитеља лијепе књижевности, тако и знанственика из различитих области.). Стога је овај роман од посебног значаја, поготову за овдашњу читалачку публику, која је, чини се закинута, у великом је дефициту, кад је у питању античка књижевност уопће.

Мустафа-Баја Хаџајлић: Смокве, акрилик

Мустафа-Баја Хаџајлић: Смокве, акрилик

Гилгамеш који је тражио бесмртност је роман, подијељен у дванаест плоча, односно у дванаест поглавља, што је конструкција и Епа о Гилгамешу. Овдје се, код Хамзабеговића, не ради, међутим, о пукој копији или пак о преводилачком подухвату Гилгамеша са њемачког језика. Ријеч је, наиме, о (наравно, дијелом) оригиналним ауторским покушајима „рјешавања“ универзалног проблема, о његовим визурама и аспектима на тему трагања за вјечним животом, али дакако, „наслоњеним“ на већ поменути сумерско-бабилонски еп. У роману се оштро сучељавају, заправо двије теме: подвизи јунака неограничене снаге и његов патолошки страх од смрти! Ове двије чињенице, Хамзабеговић је вјешто комплементирао, с посебним осјећајем их је испреплео и створио имплозивну романескну енергију, која се „гомила“ током цијелог романа, да би на крају та енергија напросто експлодирала закључком – да бесмртности нема, вјечни живот за људе не постоји! Чак ни за Гилгамеша који је тек једну трећину човјек!

Митолошки свијет старих Сумерана (богови и богиње, необични јунаци, слике подземног и надземног свијета…) аутор романа је дочарао једноставном, рекло би се хемингвејевском реченицом, дакле књижевним кодом који је пријемчив за читатеље. Наравно да се испод привидно једноставних реченица крије „дубока филозофија“ Епа о Гилгамешу. Додатну драж за читатеље засигурно представљају умеци, репродукције и објашњења веома занимљивих глинених плоча, што уствари и јесте Еп о Гилгамешу. Посљедња, дванаеста плоча, односно дванаесто поглавље Хамзабеговићевог романа, посебно је успјела опсервација аутора и, у мање-више уједначеном квалитету цијелог романа, ипак се издваја – завршетак: сажет, енергичан и ефектан!

За овдашње читатеље овај роман са античком темом, несумњиво је литерарно освјежење, литерарни догађај, јер се бави универзалном, вјечитом темом, темом бесмртности, али на један другачији начин. Осим тога, из овог романа, посебно млађи читатељи, имају много тога научити, у чисто информативном, али и у знанственом смислу, јер се ради о древним културама, прастарим народима и територијама које су биле претече цивилизације и организираних друштава.

Узимајући у обзир све аспекте овог дјела: књижевни, дакле информативни, знанствени, ова књига ће несумњиво пронаћи своје књижевне конзументе – који ће засигурно након читања бити духовно и информативно, знатно богатији.

Роман Гилгамеш који је тражио бесмртност, аутора Хамзе Хамзабеговића, штампала је издавачка кућа Босанска ријеч из Тузле, а роман је за штампање уредио и приредио Шимо Ешић.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-02-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска