Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 194 (105 - нова серија)

Година XXXI јануар/сијечањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Енес Топаловић
Кајање

Кад му је бол готово иставила лијеву плећку, осјетио је да је крај близу. Кајање је дошло некако послије сазнања. Послије сјећања. Послије великог страха.

Смрт је увијек ту, као крагна за вратом. Није вјеровао у то, некад. Није хтио да вјерује. Превише је снаге било у њему. Снага није дала разуму да схвати. Касно бјеше. Дође са болом, страхом и спознајом. Продобри се. Кајање му душу препра.

Бол му је почела да гризе наду у плућима. Осјећао је сваки дан како му дах постаје тањи. И кад га осуде на смрт, затвореник се опет нада помиловању. Овдје је пресудио доктор. И Бог. Случајно је чуо кад је пресуда шапутана у ухо сину му. Ту није било помиловања, знао је. Зли булдог му се закачио чељустима за плућа и не пушта док их не поједе. И крв му је затровао и наду застро пресудом без милости.

Агонија је то кад знаш. Благо оном кога метак погоди па не стигне помислити или се је родио или умире. Лахка смрт, дража би му била од лахка и лагодна живота. А знао је да живи, чинило му се некад давно. Џабе му бјеше, није знао да лахко умре.

Лежао је тако Галиб и кајао се. Сјећао се и кајао горко, до суза.

Полетио је са своје планине кликтајем младог сокола да прелети свијет. Ни гусле му снагу не би знале опјевати. Ни у какву пјесму не би могла стати. Није се бринуо што се са превеликом снагом у његовој заробљеној души затури некаква зла крв. Прво је унесрећио њу. Њежну, невину и заљубљену. Па другу, па трећу, па … ову која га сад његује уздрхтала под знојним јорганом, тежим од земље блатњаве.

Подерао ју је њежну, невину и несретну, као курјак крви и вриска њеног жељан. Оставио ју је као уфлекану крпу и отишао даље са кликтајем сокола у крви. Дуго га је тражила и нашла га опијена. Показала му је наивно свој набрекли стомачић. Одгурнуо ју је као досадну псећу луталицу. Бјежи тамо да не чистим ципеле о твој трбух. Мени си дошла, а читав мравињак ти гузицу изгризо. Не показуј прстом на мене да ти руку не ломим. Отишла је сломљене душе. Седамнаест јој је било. Тијело младо, а срамота стара. Разум слаб кратка домета, а љубав јака и проклета.

Једва је препознаше у крвавом тијесту испод високе Дјевојачке стијене. Кажу да јој је врисак допро до Бога и да му неће донијети добра.

Будала. Нисам ја крив што се звала будала. Побјегао је од приче о њој. Није хтио себи скакати у стомак због мале будале. Сад га под плећком још више забоље при помисли од које је бјежао.

Др. Шукрија Еминагић: Предио

Др. Шукрија Еминагић: Предио

Заболи га и братов поглед кад га, љутит и челично одлучан, јак и немио, одгурну због јабуке. Брат му паде и умало што не заплака. Због јабуке на међи. Међа је била његова, а јабука братова. Дјеца и жена братова брали јабуке своје и његову траву угазили. У њему прокуха зла крв. Немој да дираш у моје, запријети брату. Нису твоје, јабуке су моје, приложи ватру шутљиви брат. Јабуке су твоје, али је трава моја. И шта се ту кочопериш ко усран пијевац. Гурну брата и он паде у угажену траву. Његов поглед одоздо га забоље до коштане сржи, од бола се дробила лијева плећка.

Заболи га и у грлу и у души стрепећи поглед јарана му Заима. Није више Заим могао дурати шапутања да му његова Зинка носи јараново копиле. Дуго се ломио да ли да га пита. Знао је да ће му рећи. И уграби Заим прилику, и скупи сву снагу у три-четири ријечи. Јеси ли…?

Махнула куја репом и … знаш мене …, ал’ сам на оседлана коња узјахо. Не бери бригу, јаро, таквих је пун свијет. Боље ти је да знаш него са кујом да живиш. Прешута му да се је отимала као уплашена срна из његове челичне замке далеко од села, у напуштеној штали. Пусти! Пусти ме! Нећу! Нећу! Пусти, несорто, јаран ти је, и род ти је. Пусти, изроде, пусти! Ах, јадна ти сам, нико ми неће вјеровати! Кад су јој се ријечи помијешале са шамарима и крвљу, одрвење, и хладно и нијемо му се препусти.

Заим га је дуго гледао. Душу је своју у песницу стискао, нагло се окренуо и отишао без ријечи, као рањени вепар хроптећи. Нађоше је мртву, голим рукама задављену. Живот у њој не дочека да се роди. Заим се објеси на ораху испред куће пуне несреће.

Нешто га стеже у грлу и страшна бол иза плећке натјера га да прогута своје слане сузе покајнице што се претворише у гваљу у грлу. До задњег часа је не могаше прогутати.

Ђе ли ми бјеше памет, ова садашња, што ми са болом у лубању удара, онда, кад ми се мутио поглед на камару пара и дрхтала варљива карта у руци похлепној?

Био је сигуран да ће загрлити хрпу папира што је нарасла као гнијездо вране, не, као крошња окићена зеленим и црвеним јабукама. Остали су били још само њих двојица за столом, шкиљави Хари и он. Хари је стално повећавао улог. Хрпа на столу је већ нарасла сићушном Харију до браде. Хари је увијек ишао до краја. Иза њега су стајала тројица воловских вратова које је добро хранио. Убирали су његову сјетву. По ноћи би сијао, а по дану жњео. Харију су приче о врат објесиле етикету „блефера“, он ју је потписао, чак и плаћао телале да је шире. Баш тад му се вртјела по мозгу блеф-прича кад му се чинило да добро прикрива (или показује) да има јаке (најјаче) карте у рукама. Хтио је да покаже Харију ко је он, велики Галиб. Хрпа на столу је расла. Заклону и Харијев непримјетни смијешак у углу стиснутих усана. Само дјелић секунде се двоумио. Карте су биле прејаке, а пара нестало. Хари је „подигао“ пуно, хтио је да га отјера од стола као пса. Од његових пара. Крава је довољна да „те видим“, истраја инат у њему. Хари климну главом и његови воловски вратови му тутнуше некакве папире да потпише. Без иједне мисли (кад шејтан појаше) он потписа.

Жена је стајала раширених руку и отворених, нијемих уста, звјеркала час у њега, час у једину краву коју одведоше људи са воловским вратовима.

– Што, болан, Галибе, …?

– Завежи жено и марш у кућу. Шта си зинула ко проклета?

Дијете заплака, а њега прободе ужасно под лијевом плећком.

Као да је на ране у плућима неко сасуо читав сланик соли.

– Жено, сто сам ти пута рекао да не пресолиш парадајз, а ти опет, ко у инат, ј.......!

– Па не могу ја знати…

Шамар затресе прозоре. Дијете у бешици цикну. Жени засузише и окрвавише се очи.

Њему се откидоше двије сузе док ју је прикован болом и кајањем држао за руку бојећи се да је пусти. Чинило му се да ће га бол и кајање, ако пусти њену руку, однијети право у џехеннем.

– Можеш ли ми икад опростити? Драго моје, најдраже створење! Теби на терет и муку сам пао. Ако ми и халалиш, ја себи нећу моћи никад. Ти си трпјела, а сад је на мени ред. Чувај дјецу и иди слободно за својим срцем. Од мене ти је просто. Ја нисам умио да те волим. И никог. Само себе, проклетог.

Тешко је сводити рачуне кад се бројке разлете.

Она је разумјела његову бол и кајање, и није га пуштала. Ишла је за својим срцем.

Кад се тргнула из сна, његова рука била је хладна. Није је хтио будити иако се бојао бити сам у трену кад се и од страха умире.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-02-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска