Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 194 (105 - нова серија)

Година XXXI јануар/сијечањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Никола Ковач
Босна и Херцеговина у раљама Дејтона

У Дејтону је Босна и Херцеговина добила устав за који нису гласали посланици њеног Парламента. Устав је, дакле, октроисан као основ будућег државно-правног поретка у земљи која је тек изашла из рата. Та одлука довољно говори о политичком и правном статусу Босне и Херцеговине унутар европских држава. Иако су одлуке донесене у Дејтону биле нужне и корисне за прекид рата, оне су оставиле дугорочне штетне посљедице за развој демократских односа у Босни и Херцеговини: споразум, између осталог, не дефинише карактер рата и изједначава у правима и агресоре и жртве. Споразум се, дакле, темељи више на захтјевима политичког прагматизма него на императивима етике и здравог разума. А праведног мира нема без суочења са истином и признања кривице за почињене злочине.

Стратегија међународне заједнице према Босни и Херцеговини била је у току сукоба не само контрадикторна него и дубоко неправедна и нехумана: кад је требало заштитити суверену државу, чланицу УН, међународна заједница није показала ни најмање политичке воље да онемогући „етничко чишћење“, масовне покоље и геноцид; кад је, пак, требало окончати ратне операције, међународна заједница, уз благослов УН, учинила је све да се агресори изједначе са жртвама, да подијеле територије по линијама на којима су агресори починили највеће злочине над цивилним становништвом. Дејтонски споразум је на тај начин легализовао ратна освајања, чијих се предности агресор не мисли одрећи за преговарачким столом.

Салем Хаџиомеровић: Залазак

Салем Хаџиомеровић: Залазак

Парадоксалне одлуке међународне заједнице нису ништа мање ни у домену унутрашњег уређења земље: она признаје суверену Босну и Херцеговину и њен историјски континуитет, али легализује двије државе (истина, не као међународне субјекте) у Држави; међународна заједница, уз помоћ УН, проглашава заштићене зоне у Босни и Херцеговини, али не подузима никакве мјере (осим мониторинга) да би их заштитила, међународна заједница трага за лицима оптуженим за злочине почињене по командној одговорности, а стотине убица и кољача су још увијек на слободи и обнашају разне функције у Босни и Херцеговини и другдје. Међународна заједница игнорише позиве преживјелих из Сребренице да се утврди улога „плавих шљемова“ у покољу из јула ’95. А према свим доступним документима, за геноцид у Сребреници одговорност сносе исто толико и представници међународне заједнице који нису спријечили масакре, као и Младићеви злочинци. Ти су парадокси израз некохерентне вањске политике у међународној заједници: интереси и стратегија Американаца нису били исти као интереси Руса, Француза или Енглеза; сви су се међусобно разликовали као што су се разликовали и ставови њихових влада. Те политичке разлике за Босну и Херцеговину имале су фаталне посљедице.

Позивајући се на наведене чињенице и анализирајући мисију међународне заједнице на Балкану, а посебно у Босни и Херцеговини, поставља се логично питање: шта Европа жели да постигне на свом југоисточном полуострву? За посљедњих десет година показала је да жели пацификацију региона; у томе је њен војни пројекат остварио пун резултат. Цивилни организми међународне заједнице (OHR, OSCE) нису успоставили ни трајан ни праведан мир, нису осигурали владавину права и функционисање заједничких установа, нису створили основне претпоставке за нормалан опстанак суверене државе, нису реформисали политичке и друштвене структуре у циљу јачања свијести о грађанском друштву, нису омогућили повратак избјеглих и расељених лица нити су њихов повратак учинили одрживим – економски и безбједоносно, нису привели правди ни најзначајније ратне злочинце. Једном ријечју, нису створили правне и политичке претпоставке које би гарантовале трајан мир и јачање оних снага које се залажу за владавину права и за приближавање европским и атлантским интеграционим токовима.

Један од основних парадокса политике коју међународна заједница спроводи у Босни и Херцеговини, јесте недостатак стратешке визије развоја политичког, економског, културног система; то је политика без идеолошке визије, без „учене наде“ (docta spes), без отворених хоризоната; њен оперативни круг, обиљежен прагматичким акцијама и палијативним рјешењима, не обухвата дубље историјске и културне слојеве нити дефинише специфичне услове развоја регија на Балкану које контролише међународна заједница. И у протеклом рату и, данас, у нестабилном миру, међународна заједница уважава чињенично стање, а занемарује правно, етичко и културолошко становиште. Чак и кад би успјели њени пројекти и циљеви (за које се још ништа поуздано не зна), резултати не могу бити исти, на примјер, на Косову и у Босни и Херцеговини. Стога ни мјере које представници међународне заједнице предузимају и примјењују не могу бити идентичне на свим територијама које надгледају.

Најзад, међународна заједница има огромне моралне обавезе према Босни и Херцеговини: ако је Босна и Херцеговина у рату остављена да се сама брани, она данас има право да од ње захтијева помоћ у налажењу свог пута обнове и свога мјеста међу државама уједињене Европе. То значи да створи претпоставке за јачање демократског духа и основа цивилног друштва, за бржи економски напредак. Босна и Херцеговина очекује од међународне заједнице да јој помогне како међу европским државама не би доживјела судбину економског протектората колонијалног типа, него да своје потенцијалне и реалне могућности претвори у шансу за равноправну сарадњу, повезујући као значајно геополитичко и културно-цивилизацијско раскршће – југ и сјевер Европе, Исток и Запад.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-02-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска