Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 193 (104 - нова серија)

Година XXX децембар/просинац 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сабахудин Хаџиалић
Питања? Одговори?

Еуропа! Европа!... Једна ријеч са мноштвом недоречених значења? Мјесто изневјерених надања? Виртуална држава Еу(в)роазијске Орвеловске накане?

Питања се намећу симболично претпостављајући форму садржају. Али, одговори баш и нису тако једноставни, а нарочито када је Босна (али и Херцеговина) у питању. Желимо кренути ка мајци Ев(у)ропи са жељом да живимо боље у друштву социјалне правде, једнаких могућности и створених креативних навика. Но, одједном, ненадано (да ли?!) сусрећемо се са паклом/џехенемом нечега што „под тепих се скриваше“ годинама. Сукоби у Француској (како то лијепо звучи: сукоби, баш као ономад „сукоби“ Армије БиХ и ХВО-а), земљи са око 7 (седам) милиона имиграната већ најављују и прве жртве са више од пар хиљада запаљених аутомобила ове 2005. г. А оно егалите, либерте, фратерните као да сурово подсјећа на суморну стварност босанскохерцеговачку: пуна уста Босне (али и Херцеговине) а када треба потписати документ Игманске иницијативе, члан Предсједништва БиХ из реда Српског народа (како се оно зваше!) одбија дати сагласност јер цитат не можемо дозволити да се сусједне земље не мијешају у дешавања (политичка и ина) у Босни и Херцеговини крај цитата.

Плакат за филм: Дарвинов кошмар

Плакат за филм: Дарвинов кошмар

И не може нас више ништа зачудити (акамоли изненадити) у Свијету неправде, сирових агресија и етничких искључивости. Теорије завјере? Зашто да не.

Замишљени сценарио 1:

Билденбуршка група је одлучила мало растеретити Бушмана (знате то је онај што се прије звао Буш) и његов пад популарности због свакодневних изгубљених живота Американаца на простору Ирака, али и шире, па је одлучила заиграти на резервну карту усмјерену даљој дестабилизацији Европе а стабилизацију слободног свијета (јер УСА је увијек била и остала једина free country, заиста једина слободна земља планете наше – сиц?!).

Замишљени сценарио 2:

Комитет 300 је дао знак екстремним дијеловима имиграната у Француској, али, како и чујем у Белгији и Њемачкој, да крену у акцију дестабилизације Француске и буђењу, коначном обновљеном буђењу екстремне деснице у лику Ле Пен-а из дубоке коме и коначном рјешавању питања имиграната јер моја, сада и овдје, је најбоља нација на Свијету и не требају нам никакви имигранти да нас узнемиравају својим чудним навикама. И још поготово када немају посла.

Замишљени сценарио 3:

Масонска ложа Велике Британије је дала знак под-одјелу у Француској да, у циљу дестабилизације земље преко Ла Манша, анимира „спаваче“ како би коначно завршила та прича о Француској као земљи социјалне правде, јер, забога и наши лабуристи више то нису. Погледајте Блера.

Замишљени сценарио 4:

До краја 2005. г. ће се испоставити да иза свега стоје екстремни муслимани из Босне и Херцеговине (ево и данас, 08.11.2005. Вечерњи лист вели да су са ових простора припремани напади на Бијелу кућу – сиц!?) који су послани са циљем да дестабилизирају Европу пред званичан почетак преговора БиХ са краљицом мајком… И да се каже како се мора та прича о тзв. Босни и Херцеговини завршити… Подијелити… Па мирна Босна (али и Херцеговина).

Стварни сценарио…

ово није ништа друго до коначни расплет лажних надања да Ев(у)ропа јесте излаз из нашега мрака. Далеко од тога. Што рече мој рахметли дедо Салко још далеких осамдесетих у Мостару: „Драги сине мој, Свијет није ништа друго до простор малих људи оптерећених великим мислима. Ми ништа друго нисмо до само пролазни материјал неке велике лабораторије. А главни истраживач ту може бити Алах, Буда и/или Бог. Ми смо пролазни. И то никако да схватимо.“

Заиста, могу ли схватити да јесам? Да сам биће које жели нешто више од пролазности саме? Да желим учинити Свијет бољим не само за себе а науштрб других? Питања поново навиру. А одговори?

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-01-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска