Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 188-189 (99-100 - nova serija)

Godina XXX juli-avgust/srpanj-kolovoz 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Shaban Zahirovic'
Velikan bashtine

Sjec'anje na lik i djelo Hivzije Hasandedic'a
(90 godina od rodjenja)

Hivzija Hasandedic'Najmarkantnija istrazhivachka figura i tragalac za skrivenim tajnama proshlosti u drugoj polovini proshlog stoljec'a u Mostaru, nesumnjivo je bio Hivzija Hasandedic', chiju smo knjigu u kojoj je sadrzhana njegova zhivotna i stvaralachka hronologija sklopili 19. oktobra 2003. godine, kada je tiho, kako dolikuje plemenitim, preselio u okrilje Vjechnosti, ostavljajuc'i iza sebe brojne nauchne radove koji osvjetljavaju proshlost, chuvaju memoriju na zgusnuta historijska zbivanja u Mostaru i Hercegovini i obezbjedjuju sjec'anje i poshtovanje svih koji su chitali i koristili ono shto je Hasandedic' istrazhio i prezentirao, i onih koji su imali srec'e da budu u njegovoj blizini.

Hivzija Hasandedic' rodjen je 01.07.1915. godine u Jablanici, pa kako se navrshava 90 godina od njegovog rodjenja prilika je da se sa zahvalnoshc'u, podsjetimo djela njegova i duhovnih mostova koje je istrajno gradio.

A, nema ljepshih vrijednosti od nauchnih spoznaja i nema ljepsheg ukrasa na zemlji, od uchena chovjeka.

Hivzija Hasandedic' je bio intelektualna i uchena velichina, poliglota, sakupljach historijske i rukopisne gradje, arhivist, historichar, literata, muzeolog, geneolog, teolog, profesor. Bio je, kako zapisa uvazheni pjesnik Alija Kebo, neimar i mostar knjigoljubac, bashchovan u bujnom, raskoshnom vrtu nashe starine, stanovnik memljivih kancelarija, kopach zlata u riznici boshnjachkoj, chitach poruka s kamenih spavacha i bashluka, drag, mio i chastan chovjek.

Za svoj impresivan nauchni i istrazhivachki opus promoviran je u pochasnog doktora nauka na Univerzitetu ”Dzhemal Bijedic'” u Mostaru.

”Od poznatijih istrazhivacha kulturne historije Bosne i Hercegovine, ne znam nekog drugog koji bi stao odmah iza Hamdije Kreshevljakovic'a” izjavio je Fazlija Alikalfic' o Hasandedic'u.

Za hafiza Mahmuda Traljic'a on je ”uvjereni, nepokolebljivi i praktichni vjernik, tih miran i odan svom poslu”.

”Mali, u svojoj velichini” je za mostarskog muftiju Seid ef. Smajkic'a, ”Golemi chovjek” za Safeta Oruchevic'a, ”Jedinstvena pojava u nashoj kulturi” (Ahmed Alichic'), ”poput snazhnog hrasta davno je pustio svoje duboko korijenje u orijentalno-islamsko boshnjachko kulturno-historijsko naslijedje” (Ilijas Hadzhibegovic'), ”Mostar je imao srec'u da u njemu zhivi i radi jedan takav znalac i pregalac” (Fehim Nametak), ”Njegovim bi radovima vec'ina danashnjih profesora evropskih univerziteta bila ponosna” (Amir Ljubovic').

Sjec'anja na profesora Hasandedic'a mogla bi se biljezhiti u nedogled, i uvijek i od svakog, o dragocjenosti njegovog djela, rada i pregalashtva za dobro ljudi, za oplemenjivanje i razumijevanje, o ljudskoj plemenitosti koja ga je krasila.

U javnosti se prvi put javlja svojim literarnim pjesnichkim prvijencem ”Noc'ni ibadet” u tuzlanskom ”Hikmetu” 1934. godine pod pseudonimom Muhamed Hivzi.

Za svoga zhivota, do 2000. godine, kada je povodom 85 godina zhivota, njemu u chast, shtampana monografija ”Tragom boshnjachke bashtine”, objavio je 425 bibliografskih jedinica razlichitog sadrzhaja.

Osim brojnih radova objavljenih u struchnim i nauchnim chasopisima, shtampano je nekoliko njegovih knjiga koje predstavljaju garant pamc'enju o bogatoj kulturno-historijskoj bashtini Mostara i Hercegovine.

Godine 1977. shtampan je Katalog arapskih, turskih i perzijskih rukopisa Arhiva Hercegovine, 1980. Spomenici kulture turskog doba u Mostaru, a 1990. Muslimanska bashtina Boshnjaka u Istochnoj Hercegovini.

Muslimanska bashtina Boshnjaka u Juzhnoj Hercegovini objavljena je 1997. a knjiga II 1999. godine.

Posljednja studija Hivzije Hasandedic'a ”Mostarski vakifi i njegovi vakufi” objavljena je 2000. godine.

Impresivan je istrazhivachki i nauchni opus profesora Hivzije Hasandedic'a, ali za materijalnu i duhovnu istoriju Mostara najznachajnija je monografija ”Spomenici kulture turskog doba u Mostaru” za koju je dobio prestizhnu nagradu nekada uglednog izdavacha ”Veselin Maslesha” iz Sarajeva, koja je najcheshc'e citirana knjiga ikada objavljena o Mostaru.

Cijenec'i znachaj ove monografije i potrebe nauchne i kulturne javnosti u Mostaru, Hercegovini i shire, opravdano je donesena odluka o ponovljenom izdanju, koje c'e obiljezhiti 90. godishnjicu od rodjenja njenog autora.

Tako se sjec'anje i zahvalnost prema ugledniku Hivziji Hasandedic'u kao nash dug, ostvaruju primjereno i na najbolji nachin.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-22

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden