Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 187 (98 - нова серија)

Година XXX јуни/липањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Салко Шарић
„Мостарска лиска“ – сваком блиска

О фестивалу комедије Босне и Херцеговине којег је понукан традицијом мостарског хумора, 1991. године покренуо Ахмед Обрадовић

У организацији мостарског Народног позоришта од 21-29. априла 2005. године одржан је Трећи фестивал комедије „Мостарска лиска 2005.“. У конкуренцији овогодишњег Фестивала било је девет представа босанскохерцеговачких професионалних театара. Награде на овогодишњем Фестивалу према одлуци стручног жирија припале су: „Велика мостарска лиска“ за најбољу представу у цјелини добиле су равноправно представе „Пуковник птица“ Христе Бојчева у режији Дине Мустафића, а у продукцији Камерног театра ’55 из Сарајева и представа „Кабаре кабареи“ (: Cabares cabarei) Зијаха Соколовића у извођењу и продукцији аутора; награду – плакету „Ахмет Обрадовић“ жири је додијелио Адмиру Гламочаку за режију представе „Шта ћемо сад“ Позоришта младих из Сарајева и за улоге Градоначелника у представи „Ревизор“ Народног позоришта из Сарајева и улогу Хаће у представи „Пуковник птица“ Камерног театра ’55 из Сарајева; специјалну награду „Велика мостарска лиска“ жири је додијелио представи „Лет изнад кукавичијег гнијезда“ Народног позоришта из Мостара за „врло успјешно театарско остварење реализирано у драматичној ситуацији за ово босанскохерцеговачко позориште и његове глумце“.

Награду „Мала лиска“ за глумце вечери у свакој изведеној представи добили су: Адмир Гламочак – Камерни театар ’55 Сарајево, Мелиха Факић – Народно позориште Тузла, Санда Крго – ХНК Мостар, Саша Оручевић – Народно позориште Мостар, Белма Лизде-Курт – Позориште младих Сарајево, Татјана Шојић – Народно позориште Сарајево, Зијах Соколовић – Сарајево (приватна продукција), Сандра Љубојевић – Народно позориште Републике српске Бања Лука и ансамбл представе „Даме бирају“ Алттеатра из Сарајева. У прилогу доносимо текст о Фестивалу урађен за програмску књижицу.

До 1992. године на просторима бивше Југославије одржавани су бројни фестивали професионалних позоришта републичког, југославенског и међународног значаја. У Босни и Херцеговини постојали су: Фестивал малих и експерименталних сцена Југославије МЕС (утемељен 1960.), Позоришне игре Босне и Херцеговине у Јајцу (утемељене 1971.), Сусрети позоришта лутака Босне и Херцеговине (утемељени 1971.), Сусрети професионалних позоришта са домаћим драмским стваралаштвом у Брчком (утемељени 1974.) и Бијенале југославенског луткарства у Бугојну (утемељено 1979.).

Ови фестивали у новој послијератној босанскохерцеговачкој збиљи су се споро обнављали (не сви).

У Мостару није одржаван нити један фестивал професионалног театра (изузев што су од 20-22.10.1971. године одржани Први сусрети позоришта лутака БиХ).

Тек 1991. године Народно позориште у Мостару, на иницијативу редитеља Ахмета Обрадовића, покренуло је Фестивал комедије Босне и Херцеговине „Мостарска лиска“. Обрадовић је Фестивалу дао назив „Мостарска лиска“ понукан традицијом мостарског хумора. Наиме, одувијек су на гласу биле мостарске шаљивџије – лиске, увијек спремне на духовиту досјетку, благу подвалу и каламбур.

Тако је Први фестивал одржан од 11-17. маја 1991. године. Судионици Фестивала су били: Народно позориште, Сарајево са представом „Учене жене“ Молијера у режији Љубише Георгијевског; Камерни театар ’55, Сарајево са представом „Дјелидба“ Скендера Куленовића у режији Давора Корића; Позориште младих Сарајево са представом „И опет Нушић“ Дарка Лукића у режији Градимира Гојера; Народно позориште Босанске крајине, Бања Лука са представом „Власт“ Бранислава Нушића у режији Петра Зеца; Народно позориште, Тузла са представом „Мирандолина“ Карла (: Carl) Голдониа у режији Мирхада Курића; Народно позориште, Зеница са представом „Кидај од своје жене“ Реја Кунија (: Ray Cooney) у режији Сулејмана Купусовића; Народно позориште, Мостар са представом „Револуција у дворцу“ Фадила Хаџића у режији Ахмета Обрадовића, а као гост Фестивала наступило је Црногорско народно позориште, Титоград (Подгорица) са представом „Снаха је допутовала“ од Вељка Мандића у режији Благоте Ераковића.

Поводом овог Фестивала отворена је изложба познатог карикатуристе Хасана Фазлића, на којој је изложио карикатуре добитника награде „Ловоров вијенац“ на сарајевском фестивалу МЕС.

Награде су добили: Велика лиска на Првом фестивалу комедије БиХ „Мостарска лиска“ припала је представи „Кидај од своје жене“ Народног позоришта, Зеница. Награде „Лиска“ за глумачка остварења добили су глумци: Јозо Лепетић (Мостар), Каћа Дорић (Народно позориште, Сарајево), Миралем Зубчевић (Камерни театар ’55, Сарајево), Сеад Бејтовић (Позориште младих, Сарајево), Богданка Савић (Бања Лука), Ђорђе Марковић (Зеница) и Емир Хаџихафизбеговић (Тузла).

Из представе „Ревизор“ Народног позоришта Сарајево

Из представе „Ревизор“ Народног позоришта Сарајево

Због рата у Босни и Херцеговини Фестивал није имао прилике традиционално заживјети а реанимиран је тек 2004. године на иницијативу глумца (данашњег директора) Народног позоришта у Мостару Шерифа Аљића.

На Другом фестивалу судионици су били: Народно позориште, Тузла са представом „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића у режији Нијаза Алиспахића; Камерни театар ’55, Сарајево са представом „Не могу да платим и нећу да платим“ Дариа Фоа у режији Славенка Салетовића; Босанско народно позориште, Зеница са представом „Салон за масажу“ Трајчета Велковског у режији Жарка Мијатовића; Позориште младих, Сарајево са представом „Буба у уху“ Жоржа Фејдоа (: Georges Feydeau) у режији Сулејмана Купусовића; Народно позориште, Сарајево са представом „Птичице“ Филипа Шоваговића у режији Озрена Прохића и Народно позориште, Мостар са представом „Кидај од свог мужа“ Реја Кунија (: Ray Cooney) у режији Сулејмана Купусовића.

Награђени на Другом фестивалу су: Награда за најбољу представу у цјелини додијељена је представи „Птичице“ Народног позоришта, Сарајево; Награда за режију припала је Сулејману Купусовићу за режију представа „Буба у уху“ и „Кидај од свог мужа“ Позоришта младих из Сарајева и Народног позоришта, Мостар. Глумачке награде освојили су: Мирвад Курић (Народно позориште, Сарајево), Сенад Башић (Камерни театар ’55, Сарајево), Милан Павловић (Позориште младих, Сарајево), Миленко Иликтаревић (Народно позориште, Тузла), Сабина Куленовић-Капетановић (Босанско народно позориште, Зеница) и Мирсад Елези (Народно позориште, Мостар).

За најбољег младог глумца проглашен је Марио Дрмаћ за улогу у представи „Буба у уху“ Позоришта младих из Сарајева.

Из представе „Кабаре кабареи“ (: Cabares cabarei) – Зијах Соколовић

Из представе „Кабаре кабареи“ (: Cabares cabarei) – Зијах Соколовић

У нимало захвалном времену за умјетност у Босни и Херцеговини – када је маргинализирана до неподношљивости – овај Фестивал добро дође као једна од могућности да, унутар нашег друштва, различити произвођачи и дистрибутери умјетничког изражавања стварају и показују разноликости свога дјеловања.

Људи су различити и што је више људско од наде да ће сви пронаћи оне облике позоришта, музике, визуалне умјетности, књижевности или филма који тачно изражавају њихову збуњеност, задовољство или естетски укус?

Од виталног значаја за демокрацију је да се умјетност ствара и презентира.

Фестивал „Мостарска лиска“ може бити у босанскохерцеговачкој позоришној збиљи значајан сегмент. Треба га подржати и помоћи му да траје.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-11-13

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска