Мост - Индекс
Мост - Претплата
Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 185 (96 - нова серија)

Година XXX април/травањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мехо Бараковић
Карикатурално „испричане приче“
– ситуације о човјеку и људима

Изложба карикатура Мидхата Ајановића – Ајана у Гетеборгу

Мидхат Ајановић – АјанПротекле суботе, дакле 12. фебруара 2005. године, изнашао се „разлог“ да се стотињак Босанаца и Херцеговаца, али и Шведа, нађу у Галерији „Cosmopolitan“ у Гетеборгу (: Göteborg) и присуствују отварању изложбе карикатура Мидхата Ајановића – Ајана, под заједничким називом „Situationer“ (Ситуације). На изложби су говорили Саролта Тонелли (: Sarolta Tonelli), руководилац Галерије, и Ингемар Бенгтсон, човјек који је нашао за потребно да од бројних Ајанових карикатура склопи и направи књигу, која је угледала свјетлост дана 2001. године; такође у Гетеборгу у издавачкој кући „Оптимал Пресс“. Иначе, на овој изложби Ајан је изложио 56 карикатура, старијег, али и новијег датума настанка, које се рађене, скоро увијек, у боји.

Мидхат Ајановић – Ајан: Из циклуса Ситуације

Мидхат Ајановић – Ајан: Из циклуса Ситуације

Заиста је тешко, рекло би се, и крајње незахвално и покушати, на неки начин „препричати“ садржај сваке изложене Ајанове карикатуре – слике. Уочљиво је да Ајановић зна и умије сваку „ситуацију“ у којој се човјек нађе поставити лако (читај, окренути је наглавачке) и из ње „исциједити“ оно што се зове подсмјех, ругање, изругивање, а уствари све са жељом да посматрача натјера на смијех и добро расположење. Има Ајан већ изграђен „језик“ којим изговара и обликује оно смијешно што свака ситуација сама по себи носи. Он је изванредан цртач и преосјетљив посматрач окружења и људи са којима се сусреће. Како стоји на афиши која је и сувише скромно и једноставно урађена, изложба карикатура Мидхата Ајановића – Ајана у овој Галерији биће отворена до 6. марта ове године.

Али, казивање и прича о Ајану, о Мидхату Ајановићу, не би требала само тек-тако и на брзину да се исказе и исприча. То није нити могуће, јер је управо он – велика бх. „институција“ сада у Краљевини Шведској у коју је дошао 1994. године.

Мидхат Ајановић – Ајан: Из циклуса Ситуације

Мидхат Ајановић – Ајан: Из циклуса Ситуације

Него, пођимо од самог почетка: Мидхат Ајановић је рођен 20. октобра 1959. године у Сарајеву. Студирао је журналистику у Сарајеву и филмску анимацију у Загребу. Професионално се бави писањем и цртањем. Као писац до сада је објавио пет романа који имају наслове: „Јалијаш“, „Гађан“, „Усељеник“, „Портрет нацртан угљем и кишом“ и „Катапулт“. Веома је значајно и његово дјеловање у медију стрипа. Стрипови рађени по његовим сценаријима објављени су, осим на босанском, и на шведском и италијанском језику. Објавио је збирку есеја „Смрт у Сарајеву“, као и књигу под насловом „Моји филмови“. Остаће забиљежено и као врло значајно да је Ајан био приређавач и специјалног, тематског броја часописа „Синеаст“ о теми „Стрип и филм“.

Као цртач карикатура, сатиричних стрипова и анимираних филмова вишеструко је награђиван у бившој Југославији и свијету. Објавио је више књига карикатура и стрип-албума.

Већ неколико година је стални сарадник „Босанске поште“ у којој има своју колумну, која у овој години иде под сталним наднасловом „Имагинарна писма“. У сваком броју „Поште“ нађе се и његова карикатура коју читалац овог највећег бх. листа у Скандинавији може „прочитати“, и наравно, насмијати се. А смијех је најбољи „лијек“ за људску забринутост и тјескобу. Бар се тако – каже...

Претходна · Садржај · Наредна

Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска