Мост - Индекс
Мост - Претплата
Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 185 (96 - нова серија)

Година XXX април/травањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Мостољупци и мостомрсци

Након дуге и предуге, пасје зиме, прољеће је у мостарску „валу“ дошло као божији дар. И нагло! Васколика природа, наједном, као да се заодјенула неким посебним сјајем. Зеленило је постало зеленије, бијело бјеље, црвено црвеније, жуто још жуће…

Али, овај варави април не дозвољава машти вашег колумнисте и мостописца да се разбукта. Он се боји да, од оволико уводника у „Мосту“ – које исписује из године у годину, из мјесеца у мјесец (а ево се примиче и 100-ти (стоти) број нове серије овог часописа), од вас поштованих читалаца, доказаних мостољубаца, не начини – мостомрсце.

На тај би начин он објесио себи о врату камен који би га вукао земљи до краја живота. Ако Бог заиста све може – кажу, да може, молио бих га да то не допусти, никад, па макар се све друго протумбало!

Бајрактари мржње. Јер, он је према мостомрсцима вазда осјећао неискорјенљиви презир. Исто као према босномрсцима и мостаромрсцима. А има их, изгледа, и данас као и прије десетак-петнаест година. Накотили се свуда.

Препознајемо их међу нашим политичарима кад на својим сесијама ћеретају, препознајемо их у медијима, у уредима и кафанама, на улицама и стадионима. Кад би њима, бајрактарима мржње и хаоса препустили – они би све нас, Бошњаке, Србе, Хрвате, Јевреје и др. потаманили као бубашвабе. Они немају милости ни према коме, ни према свом народу, камо ли према овој земљи кроз коју су протутњала сва могућа насиља, окрутности и звјерства.

Социолози и аналитичари тврде да тих мостомрзаца и босномрзаца има у свим срединама. И међу старовјерницима и нововјерницима, међу атеистима и бившим комуњарама, есдеаовцима, хадезеовцима, есдеесовцима. Има их и међу странцима, представницима међународне заједнице, о-хо-хо!

Боже, како се некада, у старом систему, с оваквим типовима могло лахко и једноставно борити, а како је данас све замршено и теретли. Али, ваља се с њима хватати за гушу, па коме опанци, коме обојци.

Џеко Хоџић: Људи из сјене III

Џеко Хоџић: Људи из сјене III

Немој ми рат и мир увозити. То је нешто страхобно. Немој ми кућу рушити. Гдје ћу снове доснити. Немој ми мост половити. Куда ћу на другу страну. Немој удесе зборити. Удесом смо удешени. Немој ме гледати разроко. Немој упирати прстом. Радујем се, макар нагорко, што сам јутрос освануо. Немој ми мир увозити. Не знам шта губим, шта добијам. Загрљај ћеш ми остуденити. На сцени су дјелитељи. Ко дијели, тај не разумије. Реци му стопут – вољети не умије. Немој му насјести. С његовог лажног трона ништа нећу видјети. Само ћу молити од искона. Ја ћу се грозити. Немој ми рат и мир увозити.

Господарима моје земље. Земља је моја стјеновита. Пјесма крхка стабљика. Изађите из моје стијене, да стабљика исклија. Изађите из моје пјесме. Широко је под небесима. Доста смо удвојени били. Да мало дахнем душом. Пјесма може сама. Самоћа јој даје крила. Храни је једна чежња. Грије је једна звијезда.

Лијепо вас молим: изађите из пјесме. Сретни вам пути били. Гдје омркли, ту осванули.

Пјесма хоће свјетла. Хоће тмине и тишине. Дани су јој избројани, ако се и кад вратите.

Ако сте господари моје земље, нисте и моје пјесме.

Обнављање града. Кад таму надвлада свјетлост, из ње ниче кућа. Дивна кућа. Кад се кућа усели, обгрли је ријека. Дивна ријека. Кад ријека шумом запјева, из пјесме сине сунце. Дивно сунце. Кад сунце потоне на западу, из румени се шири осмијех. Диван осмијех.

Кад осмијех с обале на обалу пређе, из осмијеха заблиста град. Вјечит град, вјечит град.

А нека мостомрсци г.... једу, то је њихов занат.

Претходна · Садржај · Наредна

Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска