Мост - Индекс
Мост - Претплата
Пјер-Огист Реноар: Дјевојке крај пијана, 1889. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 182 (93 - нова серија)

Година XXX јануар/сијечањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Емин Чустовић, Сарајево
Зашто је Херцеговина у медијском запећку

Од искона Босна и Херцеговина су нераскидиво ткиво. Први помен Херцеговине датира од 948. године из документа владара Порфирогенета.

Група „огорчених Херцеговаца“ („Ослобођење“, 18. октобра) реаговала је на именовање др. Иве Банца, за почасног грађанина Босне и Херцеговине путем краћег текста:

„Несхватљиво је да неко предлаже др. Иву Банца за почасног грађанина или држављанина Босне и Херцеговине, када је он до сада као ’гост у разним телевизијама’ спомињао само Босну, али не и Херцеговину!

Исти случај је и са господом: Сашом Топерићем, проф. др Мухамедом Филиповићем, проф. др. Владимиром Премецом, проф др. Гајом Секулићем, Сеадом Палаврић, Сулејманом Тихићем, реисом Мустафом ефендијом Церићем…“

Група отвара питање медијског запећка Херцеговине и залаже се за херцеговачки језик, а не само босански или бошњачки. Дакле, покреће се и актуелна тема и дилема око босанскохерцеговачког или херцеговачкобосанског језика на простору Босне и Херцеговине.

Нажалост, ћутке смо прешли преко чињенице увођења само варијанте босански језик у Устав 30. марта 1994. године и „кумства“ потписника Повеље о босанском језику Института за бошњачке студије 21. марта 2002. године и при доношењу одреднице босански језик оштетили 496.220 пријератних житеља Херцеговине у 19 опћина овог региона.

Сигуран сам да би варијанта бх. језика била по мјери и радо прихваћена од свих житеља Босне и Херцеговине, без обзира на то којој нацији припадали и којом се језичном варијантом служили. Научне институције и лингвисти би се морали позабавити детаљним описом језика, фонологије, морфологије, синтаксе, стилистике, правописа и граматике, с обзиром да постојеће три језичне варијанте више чине подручје говора него језика са свим његовим законитостима.

Друго је питање медијског и политичког „запећка“ у коме се годинама налази Херцеговина. Заборавља се да на простору од 5.119.684 хектара, поред Босне, стољећима траје, истрајава и егзистира на свом топраку Божије давање звано Херцеговина и хомо Херцеговина.

Први помен јој датира 948. године из документа римског владара Порфирогенета, а запис Ивана Фране Јукића хисторијско штиво чини и злата вриједи: „Простор земље међу ријекама Савом, Уном, Дрином и морем Јадранским од IX стољећа назива се Босном и Херцеговином“.

Летимичан поглед на средњовјековну Босну и Херцеговину говори о пространству од Јадрана до Саве, од Цетине до Дрине, а повељом Дубровчанима (25. јуни 1405.) краљ Твртко II се ословљава „краљем Србије, Босне, Приморја, Хумске земље, Доњих краја, Усоре, Соли и западних страна“.

Од 1470. године Херцеговина је са статусом санџака а према одредбама Берлинског уговора провинција или административна област унутар Босне. Вододјелница Босна/Неретва на Иван-планини и климатске особености преко Иван-планине, чине Херцеговину, али то не може бити политичко, а још мање државотворно упориште ма за кога. „Куле од карата“ су и политикантске натукнице: стара, источна, западна, јужна Херцеговина и воде путевима стрмоглава у бездан тоталног незнања о хисторијату и временском ходу кроз стољећа Херцеговине.

Од искона су Босна и Херцеговина нераскидиво ткиво свих оних који их у оку и срцу носе. Нису дјељиве ни са којим бројем. Знају да измире непомирљиво и у сталном судару: вјеру и нацију, културу и цивилизацију, исток и запад, љубав и мржњу, искреност и завист, живот и смрт. Зато Босну и Херцеговину подједнако поштуј и уважавај, „привиј“ на срце и носи у срцу или остави на миру.

Претходна · Садржај · Наредна

Хасан Фазлић: Врано и Злобо [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-05-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска