Мост - Индекс
Мост - Претплата
Пјер-Огист Реноар: Дјевојке крај пијана, 1889. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 182 (93 - нова серија)

Година XXX јануар/сијечањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Црнобијела

На новом Старом мосту наизглед ништа ново. Прије неки дан, град бљешти на зимском сунцу, а на околним брдима завалио снијег. Све обехарало! Све бијело, као на платнима Мехе Сефића. Бијел камен, бијел мост, бијел Хум, и Неретва бијела…

А прије десет година, у ово исто доба, све бијаше црно. У тугу завијено. Спаљено и угљенисано. Црне куће, црне улице и тргови, црни дрвореди, црни људи. Црнила за два океана. И још толико песимизма и безнађа.

Јутрос, на срећу, није тако. Улице закрчене од пролазника. На свима се види да је Нова година близу. И очи, и лица, и гласови, и покрети, и одјећа, и зрак – све је празничко!

Само су вијести суморне. Довољно је отворити дневне новине, или погледати тв. дневник, па видјети гдје смо, ко смо и какви смо! Народ који се једва домогао мало демократије, и не жели да икада више живи у страху – протестује! Народ, опсједнут жељом да се отараси ратних траума и сиромаштва – док му намећу нове трауме што исцрпљујуће дуго трају.

Дантеов пакао има девет кругова. Изгледа да смо га ми надмашили – дошли смо до десетог! Послије рата који нам је срушио животе и растурио породице, очекивали смо да долазе дани који ће бити испуњени сврхом и радошћу, а сада смо далеко, предалеко од нормалног људског живота.

Маја Бехмен-Новалић: из циклуса „Прича из вазе“, акрилик на платну, 2004.

Маја Бехмен-Новалић: из циклуса „Прича из вазе“,
акрилик на платну, 2004.

Догађају се неки подмукли тектонски поремећаји – и град Мостар и Босна и Херцеговина опет су на мукама и големом искушењу у којем, испада, да су сви народи једнако страдали и једнако угрожени, па се сви окрећу својим торовима у којима траже упориште и спас.

– Е, вала, нећу се никојим приклонити, па таман црк’о…

Ову реченицу, у попратном писму часопису „Мост“ из далеке Америке шаље један доказани и неизљечиви Мостарац, Херцеговац и Босанац који је вазда тражио неке сунчане стазе живота, тражио неке своје јаране с којима се у нашем, не увијек лахком и лагодном времену дружио, и у својим колумнама и репортажама сликао их својом бојом и својом ријечју, увијек широко отворен према свему што бијаше хумано и лијепо.

Истог дана, што није врлина овог записивача, послан је у Америку одговор с којим ће драги пријатељ бити задовољан, можда и неће.

Он пита: зашто наш, и његов часопис не пише о лоповлуцима и проневјерама, у сваком броју што се пише, од корица до корица. Па набраја: краду државу, краду земљу, краду предузећа и надалеко чувене фирме, краду дјецу и људе, краду ријеке и шуме, краду рибе и коње, краду гробнице, краду историју…

Наш је Мостарац и забринут, дебело. Јер је вјеровао да ће његов град и његова земља, послије ратног пустошења бити заштићени од злих вјетрова, од смутљиваца и препредењака свих фела, од криминалаца и „политичара“ који би, чини се најрадије, камен по камен, комад по комад одламали од Босне и Херцеговине и придодавали га сусједним државама. Јесу неке јаке државе, хаман!

Он је пун срџбе, па сугерише да преко „Моста“ поведемо „рат“ са свим букачима и хушкачима, са свим медијима и њиховим покровитељима који се никада нису одликовали осјећајем историјског разума и који су одавно занемарили свој домољубиви и родољубиви инстикт.

Колегу у дијаспори неће утјешити реченица да никада нисмо људскији и рахатнији него када волимо и друге, али, истовремено, нисмо ни тако трагично несрећни као онда када љубав није узвраћена.

Да ли смо ми, да ли је наш град и наша земља, да ли су наши народи заслужили бољу судбину!

Што се тиче овог снивача и записивача – Срби, Хрвати, Црногорци, Словенци, Македонци су његова браћа од амиџа и даиџа; послије Бошњака, нема од њих ближег рода и порода на овој планети – иако, опет и опет, једни на друге фркћу и реже, као да никада нису живјели у једној земљи. Овај часопис, стога, одбија да води полемику с перјаницама мрака и мржње. Поготово не на нивоу простачког вербалног иживљавања, чак и силеџијства.

Овај ће часопис уступати простор ауторима који су чинили, и чине част овом граду о овој земљи. Ауторима, који вјерују у себе, у своје пријатеље и сараднике, умне и братски опредјељене људе. Ауторима који – када им отежа бреме живота – утјеху налазе у својим сновима и маштањима у којима су, одувијек, завичаји били у људским срцима гдје су вазда цвјетале башче с хиљаду трешања и, у рани сабах, езани са мунара и црквена звона, будили народ.

Друже и господине читаоче, тако је конципиран и овај број „Моста“ којег имате у рукама и у којем се јављају аутори из Сарајева и Калифорније, из Грачанице и Чикага, из Осла и Благаја, из Стоца и Бостона, из Бугојна и Белгије, из Лукавца и Лондона, Бањалуке и Београда, из Шведске, Кинтаке и Јуте, Загреба, из Словенске Бистрице и Италије…

То вишегласје и хармонија, то јединство читалаца, сарадника и уредника – извор су радости свих добрих Мостараца и мостољубаца.

За све њих, овдје и у дијаспори, Нова, 2005. година није ни потпуно црна ни потпуно бијела. Него, онако, црнобијела. С берићетом!

Претходна · Садржај · Наредна

Хасан Фазлић: Врано и Злобо [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-05-06

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска