Мост - Индекс
Мост - Претплата
Ајше Аркун: Мртва природа [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 181 (92 - нова серија)

Година XXIX децембар/просинац 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мехо Бараковић
Награђени ликовни ствараоци
Алдин Попаја и Елмар Пеитнер

Запис, слово о ликовном бијеналу „Lilla Europa 2004“
у шведском граду Халсбергу (: Hallsberg)

У шведском граду Халсбергу (: Hallsberg), у спомен-кући Бергоска хусет (: Bergooska huset), од 11. септембра до 15. октобра, уприличено је Треће бијенале сликарства и графике под називом „Lilla Europa 2004“ („Мала Европа 2004.“). Ова изложба одржава се сваке друге године и презентира дјела европских умјетника. Према правилима бијенала, изложена дјела не могу бити старија од двије године, а величина формата је 30 x 30 цм.

Оснивач и утемељитељ ове ликовне манифестације је познати бх. сликар Енес Мунџић, који је и запослен у овој галерији. Ту се налази и његов радни простор – атеље и он је домаћин и организатор бројних и врло значајних изложби.

Ове године на „Малој Европи 2004.“ учествује 118 аутора из 35 европских земаља са укупно 338 слика и графика. Своје радове изложили су и умјетници са простора бивше Југославије: Бранка Гризељ, Сеид Хасанефендић, Амир Мунџић, Алдин Попаја, Неџад Сахачић и Мехмед Заимовић (БиХ), Јасмина Алексић, Милица Бјелановић, Глорија Булатовић, Бошко Карановић, Родољуб Карановић, Милан Кешељ, Илија Костов и Милка Вујовић (СЦГ), Невенка Арбанас, Игор Босанчић, Едвин Драгићевић, Зденка Позаић и Никола Скокандић (Хрватска), Змаго Јерај, Јоже Шубић, Милан Унковић, Жарко Врезец и Мојца Злокарник (Словенија), Сергеј Андреевски и Димитар Малиданов (Македонија).

И овога пута изложба је побудила запажено интересовање, тако да је, већ у првим данима њеног трајања, откупљено близу 20 радова. Додијељене су двије равноправне награде за сликарство и графику у износу од по 5.000 SEK.

Жири у коме су били сликари Петер Екстром (: Peter Ekström), Гунила Довстен (: Gunilla Dovsten) и Ник Фурдерер (: Nick Furderer), имао је заиста тежак задатак – коме додијелити награде. Ипак, одлука је донесена и награду за сликарство добио је бх. сликар Алдин Попаја за радове под називом „Свечаност у Јајцу I“ и „Свечаност у Јајцу II“. Награда за графику припала је аустријском умјетнику Елмару Пеинтнеру.

Алдин Попаја: Свечаност у Јајцу I, акрилик на папиру, 2004.

Алдин Попаја: Свечаност у Јајцу I, акрилик на папиру, 2004.

Сликар „наше горе лист“ Алдин Попаја је рођен у Јајцу 1971. године. Завршио је Ликовну академију у Сарајеву, а затим и Академију за умјетност и дизајн у Прагу. Самостално је излагао у Јајцу, Зеници и Сарајеву. Живи и ради у Прагу.

Након Халсберга (: Hallsberg), ову изванредну поставку видјеће и љубитељи ликовне умјетности у шведским градовима Оребру (: Örebro), Гиславед и Векшјо (: Växjö). За сада нема назнака да ова изложба гостује у шведским највећим културним и најмногољуднијим градовима, као што су Штокхолм (: Stockholm), Гетеборг (: Göteborg), Малме (: Malmö) и Норчепинг (: Norrköping). Зашто је то тако, то је питање за сада без, ваљана и квалитетна, одговора.

Претходна · Садржај · Наредна

Зоран Ковачевић: Мемо III, уље на картону [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска