Мост - Индекс
Мост - Претплата
Данило Правица: Илустрација [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 180 (91 - нова серија)

Година XXIX новембар/студени 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Иво Мијо Андрић
Свјетлост за вјечност

Ристо Милићевић, Атиф Кујунџић: Импресио свјетла,
НИК Кујунџић, Заједница техничке културе БиХ и
Асоцијација умјетничке фотографије БиХ,
Живинице, 2004.

Да фотос и пјесма подједнако добро фукционирају као самосталне, али и као здружене умјетнички творевине, потврђује понајбоље књига Атифа Кујунџића и Ристе Милићевића под насловом „Импресио свјетла“. Аутори књиге, познати мајстор умјетничке фотографије Ристо Милићевић и врсни пјесник Атиф Кујунџић удруженим су снагама понудили љубитељима фотоса и лирике дјело које по много чему надилази оквире времена у којем је настало.

Заљубљеник природе и фотографије Ристо Милићевић (рођен 1922. г. у Неновићима покрај Требиња) тридесет је година фотографским апаратом биљежио занимљиве земљописно-повијесне детаље на просторима екс Југославије. Резултат тога преданог рада сакупљен је и дијелом презентиран у књизи с насловом „Фотографије“ објављеној почетком 2002. године. Пишући опсежни предговор тој књизи, књижевник Атиф Кујунџић мисаоно је дубински заронио у биће Милићевићевих фотографија откривши у њима могућности за властито пјесничко надахнуће.

Инспириран неисцрпним богатством природе и љепотама од искона овјековјеченим објективом, Кујунџић је исписао букете стихова који су врхунски лирско-естетски рам за више десетака Милићевићевих фотографија. Лакоћа пјевања која одликује цјелокупни Кујунџићев пјеснички опус у овим се пјесмама плоди као свевидни мисаони бљесак на осебујним фото изданцима. Разноврсни мотиви које нуде фотографије Ристе Милићевића омогућили су пјеснику Атифу Кујунџићу складање течних и кристално чистих рима које су врхунац пјесничког умијећа. У прилог томе наводим сљедеће стихове из пјесме под насловом „Чемпрес“:

„Сунце камен распуцава
Подижем се снагом воде,
Небом профил исцртавам,
Тамо биљке не доходе.“

Биљке јесу симболи природе, а небо заправо јест плава табла на којој пјесник рише своје стиховане мисли у облике који из сна буде слике. Тако се спој верса и фотоса претаче у збиљност која нас подсјећа на тренутке када смо уживали у љепотама ријека, планина, језера, мора, шума и свеколиких богомданих детаља из свијета који нас окружује. Ако тим вјечним природним одредницама придодамо и разнолике људске творевине (села, градове, вјерске објекте, мостове, стећке...) што су настале у ближој и даљој прошлости, тада добијамо свеукупност Милићевићеве умјетничке фотографске и Кујунџићеве поетске опсервације.

Предраг Хегедуш: АНКХ АФ КХО НСУ, комбинована

Предраг Хегедуш: АНКХ АФ КХО НСУ, комбинована

Пјесник Атиф Кујунџић своје пјевање о свијету што га нуде фотографије, не ограничава само на пуко лирско регистрирање инспиративних детаља. Он, попут рониоца на дну мора слике, трага за доказима људске духовне и физичке опстојности задане временом и простором, што су нам вољом Свевишње силе одређени. Када се са тога свога пута врати у свијет свагдање збиље он, с увјетном резигнацијом, пристаје на животну прозаику која нас као стрвинар прати на размеђи од рођења до смрти. То стање латентне апатије понајбоље уочавамо у пјесми „Спреман сам да патим“ у којој императивно поручује:

„Кад се кући вратим,
Могу и да патим.“

Стихујући фотос, пјесник Атиф Кујунџић не оставља двојбу о својој намјери да очима слике врати глас и слух који су јој неопходни да би свијет приказала у његовом повијесно-земљописном контексту. Онаквим какав стварно јесте, а не каквим би могао бити када би његовој будућности безумни судили.

Отуда ова књига носи хуману поруку за све људе добре воље која гласи: „Чувајмо оно што нам је од Бога дато, јер то нас храни док не постанемо у прах“. Ако се вриједност слике и ријечи мјери временом, тада књига „Импресио свјетла“ заслужује вјечну свјетлост.

Претходна · Садржај · Наредна

Фикрет Ибричић: Панорама Ростова, уље на картону [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-01-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска